Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Bill Maher  er antikrist, ganske enkelt, skriver en kristen blogger på internett.

- Bill Maher er antikrist, ganske enkelt, skriver en kristen blogger på internett.

Religulous - en ny lattervekkende film om religion

Filmen "Religulous" har fått gode anmeldelser og går for fulle hus i USA. På kinoene hyler folk av latter over komikeren Bill Mahers avsløringer av religiøse forestillinger som tull og eventyr.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.10.2008 kl 07:38

Den kjente amerikanske TV-verten og komikeren Bill Maher har reist verden rundt og intervjuet religiøse mennesker om deres gudstro.

I en bibel-temapark i Florida intervjer Maher mannen som spiller Jesus, i Salt Lake City forsøkte han å komme i kontakt med mormoner, i Arkansas fikk han Mark Pryor, et medlem av Senatet som tror på kreasjonisme, i tale.

Maher besøkte Jerusalem, Vatikanet, London og Amsterdam. Overalt får han religiøse mennesker til å fremstå som komiske.

Et lattervekkende tema

- I don't need to make fun of religion, it makes fun of itself, sier Maher i et intervju på filmens nettside.

- Som komiker har religion alltid interessert meg. Det er noe av det aller enkleste temaet å lage vitser om. Komikere ser jo etter saker som ikke henger sammen, som ikke er logiske, sier han videre.

Organisert religion er målskiven for Mahers kritikk. Maher sier at han ønsker å holde gud utenfor.

- Jeg er ikke ateist. Religion er for meg et byråkrati mellom mennesket og gud som vi ikke trenger.

- I stedet for tro trenger vi tvil, sier han avslutningsvis i filmen. - Tvil er å innrømme at vi ikke vet.


Her kan du se en trailer for filmen.

"A Spiritual Journey"

Tvilsomme journalistiske metoder ble benyttet for å lage filmen. Maher brukte falskt navn for å skaffe seg intervjuavtaler, de brukte også en falsk tittel på filmen, nemlig "A Spiritual Journey".

På besøket på kreasjonistmuseet, museet som fremstiller skapelseshistorien som en vitenskapelig sannhet, ble Maher smuglet inn i siste øyeblikk slik at intervjuobjektet ikke rakk å trekke seg.

Når intervjuobjektet aner Mahers hensikter utvikler det seg noen ganger en dårlig stemning. Mahers ordkrig med en gjeng trailersjåfører i begynnelsen av filmen er ikke udelt morsom. Mot den kjappe, verbale komikeren har ikke trailersjåførene med sin gudstro mye å stille opp med.

Politisk ukorrekt

Maher, som tidligere var TV-vert i programmet "Politically Incorrect", har uttalt i et intervju at han mener kristne lider av en nevrologisk forstyrrelse.

- Mangel på opplysning og fornuft hos så mange amerikanere, gjør at USA har mer til felles med Iran og Syria enn med de europeiske landene og Canada, som jeg ser på som mer opplyste enn oss, sier Maher.

- Det at verden blir overtatt av religiøse fanatikere som George Bush og Osama Bin Laden var en inspirasjon til å lage "Religulous", skriver Maher på filmens nettside.

- Religion er farlig, for det får folk til tro at de vet, og det er farlig at vi styres av irrasjonelle mennesker, sier Maher i filmen.

- Maher er antikrist

Ydmykhet er ikke akkurat Bill Mahers kjennetegn og har har provosert mange med sin kompromissløse linje mot organisert religion.

- Bill Maher er antikrist, ganske enkelt, skriver en blogger på internett, og legger til: "Det er ikke mine ord. Det er Guds ord."

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook