Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
2016 ble et nytt toppår for innmelding i Human-Etisk Forbund.

2016 ble et nytt toppår for innmelding i Human-Etisk Forbund.

Rekordinnmelding for Human-Etisk Forbund i 2016

Ikke siden 1983 har flere meldt seg inn i forbundet.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.01.2017 kl 16:51

5258 personer meldte seg inn i Human-Etisk Forbund i 2016. Dette er nesten tusen flere innmeldinger enn i 2015, og rundt 2000 mer enn det gjennomsnittlige årlige innmeldingstallet de siste 20-25 årene.

Det eneste året i Human-Etisk Forbunds historie forbundet har hatt flere innmeldinger i løpet av ett år var 1983. Da økte forbundets medlemstall med 6931 netto. Ingen andre år er i nærheten av dette toppåret.

Høyere andel melder seg ut

Samtidig som innmeldingstallet øker, blir det også flere utmeldinger, både i absolutte tall og i andel av medlemsmassen. I 2016 valgte 2419 personer å melde seg ut av Human-Etisk Forbund. Dette utgjør ca. 2,8 prosent av medlemsmassen, noe som er litt mer enn de rundt to prosentene av medlemsmassen som har meldt seg ut hvert år i snitt de siste tjue årene.

Trekker vi utmeldingstallet, samt 485 døde, fra rekordinnmeldingen i 2016, ender vi opp med en nettoøkning på 2354 HEF-medlemmer. Dette er ikke ny rekord siden 1983, men ligger godt over snittet i netto medlemsøkning pr. år de siste 20 årene (ca. 1500 i årlig økning).

Det totale antallet medlemmer i Human-Etisk Forbund endte ved årsskiftet opp på 87.658.

Mener utmeldinger tyder på mer engasjement

Kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Agnieszka Bryn, er godt fornøyd med resultatet.

– 2016 har vært et spesielt år med mye aktivitet. Vi har hatt 60-årsjubileum samt markert at vi har hatt 250.000 konfirmanter. I sammenheng med disse markeringene har vi hatt rekrutteringskampanjer som har hatt god effekt, sier hun.

Bryn synes det er et godt tegn at også andelen utmeldinger øker.

– Det betyr at folk er i ferd med å få et mer bevisst forhold til tro og livssyn, noe vi ønsker og arbeider for. Da må vi regne med at noen flere også velger å melde seg ut, sier hun.

Kommunikasjonssjefen tror debatten rundt katolikkenes registrering av folk uten deres samtykke, samt prosessen rundt statskirkeordningen har gjort at flere har blitt bevisste på hvor de står livssynsmessig.

– Det er nok effekten av dette vi merker, både når det gjelder innmeldinger og utmeldinger, sier hun.

– Hvor stor effekt tror du Den norske kirkes nye utmeldingsside har hatt for innmeldingene i Human-Etisk Forbund?

– Effekten ble ikke så stor som vi trodde. Det er bare et lite mindretall av de over 40.000 som meldte seg ut av kirken i 2016, som meldte seg inn hos oss. Vi fikk kanskje noen hundre ekstra medlemmer på grunn av dette, sier hun.

Les mer: Kirkens utmeldingstjeneste ga medlemshopp for HEF

Bryn understreker at Human-Etisk Forbunds største rekrutteringspotensial ligger i de rundt 200.000 som i undersøkelser oppgir at de er medlem av Human-Etisk Forbund.

– Vi har jo ikke 200.000 medlemmer, så her er det mange som har en positiv innstilling til oss men som ikke har meldt seg inn ennå. Vi vil selvsagt fortsette vårt arbeid med å appellere til denne gruppa, sier kommunikasjonssjefen.

Medlemstallet i Human-Etisk Forbund har økt jevnt siden starten på 80-tallet.

Medlemstallet i Human-Etisk Forbund har økt jevnt siden starten på 80-tallet.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.