Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jens Mogensen Jensenius kalte religion "overtroisk vrøvl" i en konfirmanttale, og må tåle kritikk. Foto: privat

Jens Mogensen Jensenius kalte religion "overtroisk vrøvl" i en konfirmanttale, og må tåle kritikk. Foto: privat

Refses for religionskritikk i konfirmanttale

Leder av Vadsø HEF, Jens Mogensen Jensenius, omtalte i helga religion som «overtroisk vrøvl» i en konfirmanttale. - Jeg feilberegnet mitt publikum. I framtida vil jeg selvsagt forholde meg til HEFs linje i dette spørsmålet, sier han.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.05.2019 kl 10:23

"Angrende human-etisk synder" var overskriften i avisa Finnmarken på tirsdag. I en konfirmanttale i helga brukte leder av Vadsø HEF, Jens Mogensen Jensenius, deler av talen til å kritisere religion. Han omtalte blant annet religion som "overtroisk vrøvl".

Det burde han ikke ha gjort. Mange av de frammøtte, familie og venner som ikke nødvendigvis deler HEFs livssyn, reagerte sterkt på å få sitt livssyn omtalt som "vrøvl".

- Følelsen av å være til stede på et propagandamøte der respekt for andres valg og meninger var fraværende, ble etterhvert påtrengende, skriver Inger Johanne Lillevik og Nick Williams i et leserbrev i gårsdagens Finnmarken.

De to legger til at i salen satt det flere ungdommer som skal konfirmeres i kirken førstkommende søndag, og som fikk høre at de hadde valgt å slutte seg til "overtroisk vrøvl".

- På en så viktig dag hadde vi forventet en høytidelig hyllest av Human-Etisk Forbunds verdigrunnlag, men det hele utviklet seg til en pinlig affære, skriver Lillevik og Williams.

Tar selvkritikk
Jens Mogensen Jensenius beklager at han valgte feil anledning til å kritisere religion. I et leserbrev i gårsdagens utgave av Finnmarken, forklarer han seg på følgende måte:

- Da jeg skrev talen henvendte jeg meg til en forsamling av humanetiske ungdommer. Jeg tenkte ikke på at det satt gjester i salen som har et annet livssyn, og som kunne reagere. Det burde jeg ha gjort, og da hadde jeg ikke brukt disse ordene, sier Jensenius.

Etter talen har han vært i kontakt med HEF sentralt som har informert ham om at HEF har som politikk å være forsiktig med å kritisere andre religioner og livssyn, og at man absolutt ikke bør gjøre dette i seremonisammenheng.

- Jeg har nettopp blitt leder av Vadsø HEF, og var ikke klar over dette. I framtida vil jeg selvsagt forholde meg til HEFs linje i dette spørsmålet, sa han til Finnmarken i gårsdagens redaksjonelle omtale av saken.

- Alle livssynsvalg må respekteres

I dagens utgave av avisa skriver redaktør Kari Karstensen i lederen at ser ut til å være en holdning om at ungdom som velger humanistisk konfirmasjon er så mye mer reflekterte enn de som velger den kirkelige varianten. Dette er ikke lenger riktig, mener hun.

- Kanskje det ga mening å påstå det tiår tilbake, da alternativene knapt eksisterte og presset fra den eldre generasjon var sterk. Det er det de færreste som opplever i dag, og eventuelt press kan like gjerne gå motsatt vei. For i dag er det ikke nødvendigvis mest trendy å velge kirkelig velsignelse framfor humanistisk seremoni på et rådhus, skriver hun.

Seremonisjef i HEF, Yngvild Kvaale, understreker at HEF har jobbet lenge med å bli kvitt holdningen Karstensen viser til.

- Vi må respektere andres livssynsvalg. Det er ikke noen konfirmanter som er bedre eller mer bevisste enn andre, sier hun.

Kvaale tror denne holdningen er noe som henger igjen fra den tiden da det kanskje bare var en eneste konfirmant på en hel skole som valgte annerledes, og konfirmerte seg borgerlig.

- Dette krevde sikkert et visst mot i mange sammenhenger, men i dag er det jo ikke slik. Om man velger kirkelig eller humanistisk konfirmasjon er fritt opp til den enkelte. Det ene valget er selvsagt ikke mer beundringsverdig enn det andre, understreker seremonisjefen.

- Hva med religionskritikk? Har det blitt forbudt å komme med utsagn av den typen Jensenius kom med?

- Neida, men vi kan ikke si slike ting i en seremoni. Religionskritikk kan for eksempel fremmes i Fri tankes spalter, eller i møter og forum der folk er spesielt invitert for å diskutere slikt. Ellers er det jo også et mål med konfirmantkurset at ungdommene skal læres opp til å tenke kritisk rundt religion og livssyn. Men i seremonisammenheng må vi fokusere på det som er samlende, sier hun.