Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Et HEF-støttet barnehjem for hekseribeskyldte barn ble i forrige uke raidet av politiet. Barna ble bortført. Innfelt: Noen av barna fra barnehjemmet.

Et HEF-støttet barnehjem for hekseribeskyldte barn ble i forrige uke raidet av politiet. Barna ble bortført. Innfelt: Noen av barna fra barnehjemmet.

HEF-støttet barnehjem i Nigeria angrepet:

Politiet løsnet ild og bortførte barna med makt

Jenter ble dratt nakne ut av baderommet, og en person som prøvde å filme unngikk så vidt å bli skutt.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2011 kl 14:12

I delstaten Akwa-Ibom i Nigeria er det, som mange andre steder i Afrika, et stort problem at barn blir beskyldt for hekseri og utstøtt fra sine familier og sitt nærmiljø. Human-Etisk Forbund støtter et barnehjem som gir disse utstøtte og foreldreløse barna et sted å bo.

Dette vil guvernør i Akwa-Ibom, Godswill Akpabio, ha en slutt på. Tirsdag i forrige uke raidet politiet barnehjemmet, og bortførte alle barna med tvang til en såkalt "security village" som guvernøren selv har oppsynet med. Avisen Saharareporters forteller at bevæpnet politi, ledsaget av guvernørens assistent Wisdom Udoka, dro nakne jenter ut av badet der de stod og vasket seg, samt tvang de andre barna ut av rommene sine og inn i en ventende buss. Barna protesterte høylytt.

Noen av barna greide å rømme ut i landsbyen rundt, og ble forfulgt av politiet. I kaoset som oppstod, tok politiet også med seg noen andre barn fra landsbyen som ikke bodde på barnehjemmet. Disse ble løslatt når landsbybeboerne protesterte, melder Saharareporters.

Da en av barnehjemmets ansatte prøvde å filme det hele, løsnet politiet skudd og den ansatte unngikk så vidt å bli truffet.

I fjor høst meldte Fritanke.no at det samme barnehjemmet ble skutt mot av ukjente gjerningsmenn.

"Løgner og hysteri"

Årsakene til at guvernør Godswill Akpabio bestemte seg for å raide barnehjemmet, er trolig at han mener organisasjonen CRARN, som driver barnehjemmet, sprer "løgner og hysteri" om problemet med hekseanklager mot barn.

– Dette er mediapropaganda rettet mot vår delstat. Problemet er i virkeligheten svært lite. De svært få barna dette angår, utnyttes av organisasjonene for penger, sa guvernør Akpabio til CNN under et intervju den 31. august i fjor.

Intervjuet tok utgangspunkt i en Unicef-rapport som slår fast at heksebeskyldninger mot barn er et stort problem i dette området av Afrika. CNN har også sendt en dokumentarfilm om problemet.

Lokale pinsekristne pastorer er sentrale i å spre beskyldninger om barnehekseri.

Har måttet flykte til USA

Lederen av CRARN, Sam Itauma, ble i fjor nødt til å flykte fra Nigeria etter å ha blitt utsatt for en rekke voldelige angrep og trusler. Itauma bor nå i USA.

HEFs kontaktperson i området, Yemi Ademowo Johnson, forteller at penger fra Human-Etisk Forbund ble brukt til å få Itauma i trygghet.

– Barna fikk ikke god nok omsorg

Nettavisa "Leadership for God and Country" har en litt annen vinkling på saken. Her hevdes det at barna ble tatt fra CRARN-barnehjemmet fordi de ikke fikk god nok omsorg. Myndighetene mener blant annet at hygienen var alt for dårlig.

Også her kommer det fram at barna protesterte da de ble hentet med makt av politiet.

Les mer om heksebeskyldninger mot barn i Nigeria

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus