Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Planlegger norsk homøopatisk «masseoverdose»

Norske skeptikere planlegger en homøopatisk «masseoverdose». Aktivister i Oslo og Trondheim vil 5. februar svelge ned hele bokser med homøopatiske sukkerpiller, som del av en global protest mot alternativmedisin

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2011 kl 11:25

Kampanjen 10:23 «Homeopathy - There's Nothing in it» ble initiert av en britisk skeptikerforening som i lang tid hadde irritert seg over at en av Storbritannias ledende apotekkjeder, Boots, solgte homøopatisk medisin. Det kuliminerte med en «masseoverdose» av homøopatiske midler (sukkerpiller) 30. januar i fjor, hvor omkring 400 skeptikere landet over deltok. I år er kampanjen blitt global, og norske skeptikere slutter seg til.

I en pressemelding annonserer en gruppe skeptiske aktivister at de 5. februar skal ta en slik homøopatisk «masseoverdose» som ledd i den globale protesten. Både i Oslo og Trondheim skal demonstranter samles for å utføre «masseoverdosene». Målet er å gjøre folk oppmerksomme på at homøopatiske midler ikke har noen effekt - og slik legge press på farmasøyter og helsepersonell for å sikre at produkt som selges som medisinsk behandling, faktisk fungerer.

- Folk flest er ikke klar over at homeopatiske piller slett ikke er «naturlige» eller basert på urtemidler eller lignende - selv homeopater er enig i at pillene faktisk ikke inneholder annet enn sukker og vann. Vi tar del i denne protesten for å vise at disse såkalte remediene er nytteløse og ikke har noen plass i dagens helsevesen, uttaler Kristin Carlsson, koordinator for gruppen i Oslo.

Demonstrasjonene i Norge er del av 10.23-kampanjen, og lignende arrangementer vil holdes i dusinvis av land rundt om i hele verden og er denne uken blitt annonsert i land som Sverige, Tyskland, Israel, Ungarn, Australia og Canada.

Michael Marshall, koordinator for den internasjonale kampanjen, sier følgende:

- Vi har som mål å vise at det rundt om i verden er en voksende tendens til den oppfatning at nok tid og penger er blitt sløst bort på homeopatiske midler. I de to århundrene som denne behandlingsformen har eksistert, har det aldri dukket opp noe som helst som tilsier at den virker, og fordi homeopatiske midler ikke består av annet enn sukker og vann, kan de umulig gjøre de tingene som homeopater hevder at de gjør. Titalls milliarder britiske pund er blitt brukt hvert år verden rundt på disse uvirksomme midlene, og når folk blir fortalt hva de faktisk er, og hvordan de fremstilles, blir flesteparten av dem sjokkert over at dette fremdeles blir solgt til et uvitende publikum den dag i dag.

Homøopater er kritiske til «masseoverdosing» og mener at overdoser ikke vil ha noen som helst effekt på aksjonistene, med mindre noen har symptomer som det aktuelle middelet er beregnet på. i Norske homeopaters landsforbund, Solveig Mohr, sa i fjor til Fritanke.no at det var en latterlig aksjon:

- Dette er en latterlig aksjon. Jeg mangler nærmest ord. For det første må medisinen stemme overens med symptombildet til pasienten. Hvis personen som tar medisinen ikke har de symptomene eller den sykdommen som medisinen hjelper mot, vil ikke homøopatmedisinen ha noen effekt, sa hun den gang til Fritanke.no.

Les mer om hvordan Mohr forklarer hvorfor man må være forsiktig med å selvmedisinere seg selv med homøopat-«medisin», samtidig som hun sier det er ufarlig.