Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Philip Pullman er knyttet til British Humanist Association og var en av talerne på Den humanistiske verdenskongressen i Oxford i 2014. Her fra talerstolen i Oxford.
 Foto: Arnfinn Pettersen

Philip Pullman er knyttet til British Humanist Association og var en av talerne på Den humanistiske verdenskongressen i Oxford i 2014. Her fra talerstolen i Oxford. Foto: Arnfinn Pettersen

Philip Pullman kommer med oppfølger-trilogi til Den mørke materien

Fans av de religionskritiske fantasybøkene til Philip Pullman kan glede seg – i oktober kommer første bind i oppfølger-trilogien The Book of Dust. Og Lyra er med.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.02.2017 kl 13:42

Nå er det endelig klart at den britiske forfatteren og humanisten Philip Pullman kommer med en oppfølger-trilogi til sin kritikerroste bestselgertrilogi His Dark Materials (Den mørke materien på norsk). Den nye serien – The Book of Dust – vil foregår i det (de) samme universet og følge samme hovedperson, modige og smarte Lyra Belacqua fra Oxford.

Til BBC sier Pullman at den nye serien vil være en «equel» heller enn en prequel (forløper) eller sequel (oppfølger). Den foregår verken før eller etter, men ved siden av.

Til BBC Radio 4 forklarer Pullman at den første boken åpner omkring ti år før bok 1 i Den mørke materien og at serien fortsetter omkring ti år etter siste bok.

Vil utforske «Støv» videre

I forbindelse med annonseringen av bokserien forteller Pullman til avisen The Guardian at han vender tilbake til dette universet fordi han ønsker å komme til bunns i «støv». «Støv» er en mystisk elementærpartikkel eller substans som spiller en viktig rolle i bøkene.

– Litt etter litt ble ideen om hva Støv var klarere og klarere gjennom bøkene, men jeg har alltid ønsket å vende tilbake og oppdage mer, forteller Pullman til The Guardian.

Hovedantagonisten i Den mørke materien er Magistratet, som bærer umiskjennelige trekk av å være en dogmatisk og diktatorisk religiøs institusjon og som bedriver grusomme forsøk med prepubertale barn for å avdekke kunnskap om Støv. Magistratets teori er at Støv er bevis for arvesynden og må fjernes før barna når puberteten.

– Støv er en analogi til bevisstheten, og bevissthet er et ekstraordinær særtrekk vi har som mennesker, sa Pullmann i BBC-radioprogrammet.

Kritisk til dogmatisk religion

– Selvsagt er dette en kritikk av organisert religion, og den mest innflytelsesrike organiserte organiserte religionen over veldig lang tid, er den katolske kirken. Men Magistratet er egentlig ment som en kritikk av alle former for religiøs makt. Det er fortvilende at Catholic league i USA greide å få gjennomslag for en boikott. De er noen firkantede, selvrettferdige folk, sa Pullman til Fritanke.no etter et foredrag han holdt på British Humanist Associations landskonferanse i Manchester i 2011.

The Guardian siterer fra et intervju Pullman gjorde med Sydney Morning Herald i 2003, der han kommenterte hvordan Harry Potter-forfatter Joanna JK Rowling hadde fått mye mer «flak» for magien i sine bøker enn han hadde fått for sin åpenlyse kritikk av organisert religion.

– Jeg har flydd under radaren, og kommet med ting som er mye mer undergravende enn noe stakkars gamle Harry har sagt. Mine bøker er om å drepe Gud.

Katolsk boikott

Men da filmatiseringen kom i 2007 ble han oppdaget på den katolske radaren, og på humanist-konferansen i 2011 fortalte Pullman hvordan boikottgruppen sørget for at det ikke ble flere filmer.

– Filmen gjorde det svært bra i hele verden, unntatt i USA. Der lanserte Catholic league, en katolsk pressgruppe, en boikottaksjon som fikk stor effekt og som ble fulgt opp av andre kristne grupper. Dette førte til mye dårlig publisitet, noe som dessverre gjorde at filmen solgte dårligere i USA enn forventet. Det er hovedårsaken til at det ikke blir noen oppfølger.

Men BBC arbeider med en tv-serie basert på hele trilogien som er ventet å være ferdig snart.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus