Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Valle kirke i Lindesnes kommune.
 Foto: Wikimedia commons

Valle kirke i Lindesnes kommune. Foto: Wikimedia commons

Over 30.000 ut av kirkeregisteret i august

Ny nettside fikk stor effekt. Mørkerøde tall for kirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.09.2016 kl 13:32

Kirken melder i dag at 25 743 personer meldte seg ut av kirken i august 2016. Dette er ny rekord på en måned. Aldri har kirken sett mørkere tall på så kort tid.

I tillegg kommer 5075 såkalte «korreksjoner», slik at det totale antallet personer som er strøket fra kirkens medlemsregister i august kommer opp i 30 818.

«Korreksjonene» er folk som har oppdaget at de står som kirkemedlemmer og som mener dette var feil. Dermed blir det å stryke deres medlemskap en «feilretting» slik kirken har valgt å definere det, og ikke en utmelding. Tallet på korreksjoner må plusses på det antall personer som har meldt seg ut, fordi de såkalt «feiloppførte» har blitt regnet med som fullverdige kirkemedlemmer hele tiden, som nå forsvinner ut av registeret.

Unge menn er mer ivrig med utmelding

Utmeldingsraset har kommet etter at Den norske kirke lanserte sin nye inn- og utmeldingsside den 15. august. Her kan alle sjekke om de står oppført som medlem, og melde seg inn eller ut.

De fleste har valgt det siste, men innmeldingstallet til kirken har også økt på grunn av den nye nettsida. 1272 personer har meldt seg inn i kirken i august (unntatt dåp). Det er mer enn det samlede innmeldingstallet for alle de foregående månedene i 2016.

Kirken rapporterer at menn i alderen 20-39 år er overrepresentert blant de som har meldt seg ut.

– Ikke medlemsras

Ledende biskop i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien, vil ikke kalle dette et medlemsras.

– Antall utmeldinger må ses i sammenheng med det store antallet som er medlemmer i Den norske kirke. Det nye digitale verktøyet for inn- og utmelding ble gjort svært godt kjent gjennom media. Derfor var vi forberedt på et betydelig antall utmeldinger. Vi har stor respekt for det enkelte menneskes valg, sier hun til Kirken.no.

Hun får støtte fra kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Denne selvbetjeningsløsningen gjør det mulig å rydde opp i medlemsregisteret. Dette har vært et ønske lenge. Ingen som ikke ønsker å være medlem av Den norske kirke skal stå oppført som medlem. Jeg er veldig glad for at nesten 1300 valgte å melde seg inn i august. Vi jobber for en kirke der folk kan oppleve at det er plass til dem, til deres liv og deres tro, sier hun.

Også direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, er opptatt av at ingen skal være medlem som ikke selv ønsker det.

- Å gjøre det enkelt å sjekke sin status og eventuelt også endre den, slik selvbetjeningsløsningen tilbyr, er et gode for kirkens medlemmer. Derfor er vi fornøyde med å ha lansert denne muligheten, påpeker han ifølge kirkens nettsted.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus