Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Barna fikk prøve hijab og bønnelue, og det ble resitert vers fra Koranen, heter det i meldingen til foreldrene. Foto: Shutterstock

Oslo-barnehage arrangerte «magisk samlingsstund» rundt islam

Den kommunale barnehagen lot barn prøve hijab for å bli kjent med islam.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Ifølge rammeplan for barnehagen skal barna «få kjennskap til grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon og blir kjent med religioner og livssyn som er representert i barnehagen».

Denne formuleringen brukte nylig en kommunal barnehage i Nordstrand bydel i Oslo til å arrangere en «magisk samlingsstund» rundt islam.

I rapporten som ble sendt ut til foreldrene etter samlingsstunden, fortelles det at de hadde lyden av bønnerop i bakgrunnen og dempet belysning for å skape stemning. Rommet var ellers rigget til med bønneteppe, bønnesmykke, Koranen, mens barna fikk prøve både bønnelue og hijab.

Det ble også resitert noen vers fra Koranen, noe barna syntes dette var ganske spennende, heter det i meldingen som gikk ut til foreldrene.

Mener barnehagen bør være et fristed

Det ble ikke informert om fritaksrett eller alternativt opplegg. I meldingen som gikk ut før arrangementet, er den «magiske samlingsstunden» begrunnet i rammeplanen for barnehagen.

Det presiseres at dette kun er ment som formidling og ikke forkynnelse av religionen.

Fri tanke har vært i kontakt med en av foreldrene i barnehagen som først tipset nettstedet Resett om saken. Vedkommende ønsker ikke å stå fram med navn og ønsker heller ikke at navnet på den konkrete barnehagen i Nordstrand bydel skal offentliggjøres.

– Jeg reagerer på dette fordi jeg ikke synes barnehagebarn har bruk for så inngående opplæring i og om religioner i så tidlig alder. Jeg synes barnehagen skal være et fristed fra slike ting. Jeg opplever dessuten hijab som problematisk generelt, og spesielt på små barn, sier forelderen.

Religiøs forkynnelse hører ikke hjemme i barnehagen

Leder av Barn-, ungdom- og kulturkomiteen i Nordstrand bydel, Lars Petter Solås (Frp), kjenner til saken og sier til Fri tanke at han har forståelse for foreldrene som har reagert.

– Slik jeg har fått det beskrevet ligner dette utøvelse av religion, og det hører ikke hjemme i en barnehage uansett hvilken religion det er snakk om. Dette er et prinsipp som også gjelder barne- og ungdomsskolen, men som kanskje spesielt gjelder de aller minste barna i barnehagen.

Solås synes gudstjenester og kirkebesøk kan være akseptabelt hvis deltagelse er frivillig, det blir gitt god informasjon og det legges til rette for gode likeverdige opplegg.

– Men i dette tilfellet var det jo ikke snakk om noen fritaksrett og informasjonen var dårlig. Jeg forstår godt at foreldrene ble forvirret. En gudstjeneste er det jo i motsetning godt kjent hva er og det blir gitt fritaksrett, sier han.

Solås legger til at barnehagen har i oppgave å gjøre barna kjent med ulike religioner og livssyn.

– En pedagogisk, ikke-forkynnende formidling av hva islam, kristendom og andre religioner inneholder er greit. Men her kan det virke som om man gikk litt vel langt. Samtidig er det viktig å ikke gjøre for mye ut av det også. Det er en liten sak som vi får undersøke og rydde opp i, sier han.

– Kommer du til å ta opp saken videre?

– Vi skal ha et møte i bydelsutvalget i kveld. Da kommer jeg til å ta opp saken med bydelsdirektøren, sier Solås.

HEF: – «Religiøs magi» er foreldrenes ansvar

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen slår fast at det er foreldrenes, ikke barnehagens, oppgave å skape «magiske religiøse øyeblikk» av denne typen.

– I dommen mot Norge i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) 29. juni 2007 oppfordret domstolen Norge til å vise varsomhet, særlig overfor de minste barna, med «aktiviteter som er egnet til å påvirke til annen tro» (KRL-saken), sier han.

Brun-Pedersen mener overtramp av denne typen skyldes den systematiske uryddigheten med gudstjenester i skoletida som skolen har praktisert i alle år.

– Da er det ikke rart at det blir uryddighet på dette området i andre miljøer også, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...