Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jo flere kirker norske kommuner pusser opp, jo mer penger får HEF og de andre tros- og livssynsorganisasjonene.

Jo flere kirker norske kommuner pusser opp, jo mer penger får HEF og de andre tros- og livssynsorganisasjonene.

Økning til kirken gir ytterligere 1,9 mill. til HEF

#Som alltid bestemmes statstilskuddet til HEF ut fra kirkebevilgningen. Neste år økes kirkens pengesekk med 6,9 prosent, og det betyr 1,9 millioner ek...

Publisert:

Sist oppdatert: 07.10.2008 kl 14:47

Som alltid bestemmes statstilskuddet til HEF ut fra kirkebevilgningen. Neste år økes kirkens pengesekk med 6,9 prosent, og det betyr 1,9 millioner ekstra til HEF.

Tekst: Even Gran
Publisert: 7.10.2008

Statsbudsjettet som ble lagt fram i dag øker bevilgningen til Den norske kirke med 6,9 prosent. Dette er innebærer 91,4 millioner kroner mer i forhold til saldert budsjett i fjor.

Dette gir omkring 1,9 millioner kroner i økt statstilskudd til Human-Etisk Forbund. Denne summen framkommer ved å dele økningen i kirkebudsjettet på antall kirkemedlemmer (3 873 847) og ganger dette med antall støtteberettigete medlemmer i Human-Etisk Forbund, inkludert innrapporterte barn (81 000).

Trolig økning også i kommunetilskudd

Men dette er bare statstilskuddet. Tros- og livssynssamfunnene får også tilskudd fra alle landets kommuner. Disse deles ut etter den samme kompensatoriske regnemåte som statsstøtten.

Statsbudsjettet for 2009 gir 8,4 milliarder i frie midler til kommunene. Samtidig er det satt av 800 millioner til å dekke renter for kommuner som tar opp lån for å pusse opp kirker.

Hvis alle disse 800 millionene brukes til å kompensere renter for lån tatt opp av kommunene for å pusse opp kirker, så vil kommunetilskuddet til tros- og livssynsorganisasjonene øke langt ut over de mulige 12 HEF-millionene Fritanke.no anslo i går.

Det høyeste anslaget kommer fra KA (Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon). De mener at helt nødvendig oppussingsarbeid på landets kirker vil koste 8,4 milliarder. Hvis det offentlige skulle bruke så mye penger på kirkevedlikehold, vil det utløse hele 1561 kroner i ekstra statstilskudd pr. medlem for tros- og livssynsorganisasjonene utenfor kirken. For Human-Etisk Forbund vil dette utgjøre rundt 126 millioner kroner. Se mer i gårsdagens sak i Fritanke.no

Ingenting til livssynsnøytrale seremonirom denne gangen heller

HEF har i lang tid presset på for å få det offentlige til å bygge livssynsnøytrale seremonirom i alle landets kommuner. I Soria Moria-erklæringen står det at dette er et viktig mål for regjeringen.

Men så langt har det imidlertid ikke fulgt noen penger med denne lovnaden, og det gjør det ikke denne gangen heller (les fjorårets sak om dette).

Human-Etisk Forbund må dermed bare håpe at noen av de 8,4 friske milliardene som regjeringen bevilger til kommunene i statsbudsjettet blir brukt til å bygge livssynsnøytrale seremonirom.

Paradoks å håpe på mer penger til Dnk
Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile synes det er fint at det ser ut til at forbundet kan få økte offentlige tilskudd, men synes det er problematisk at dette skal komme som et resultat av at Den norske kirke får mer.

- Det er et paradoks at tildelingsordningen er slik at HEF og de andre tros- og livssynsorganisasjonene nærmest blir sittende å håpe på høyest mulig bevilgninger til Den norske kirke. Tildelingsordningen bør bli mer likeverdig, og ikke "kompensatorisk" som i dag, sier hun.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook