Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er under overskriften "Unge spør" at vi får vite at den kristne julen har sitt utgangspunkt i den romerske feiringen av solguden.

Det er under overskriften "Unge spør" at vi får vite at den kristne julen har sitt utgangspunkt i den romerske feiringen av solguden.

Også kirken sier at kristne «kuppet jula»

Jula har sitt utgangspunkt i den romerske solfesten "Sol Invictus" hevder Den norske kirke. – Feil, feil, feil, sier Bjørn Are Davidsen.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2013 kl 20:51

Årsaken til at man feirer jul er ikke bare fordi frelseren Jesus ble født, skal vi tro Den norske kirke. De skriver at den kristne julefeiringen har sitt opphav i den romerske feiringen av solguden «Sol invictus»

Slik er det formulert under overskriften «Hvorfor feirer vi jul» på denne nettsida.

  • «I Romerriket hadde man hatt en fest på denne dagen til ære for Solguden. Da Romerriket fikk en keiser som var positiv til kristendommen (keiser Konstantin), erstattet de solfesten med en "bursdagsfest" for Jesus»

Den norske kirke har en lenke videre til Den katolske kirke. Her slås det i tillegg fast, under overskriften «En hedensk fest ble kristnet», at det ikke var så vanskelig å erstatte solfesten med en kristen høytid.

Slik formulerer Den katolske kirke seg:

  • «Å erstatte "Sol Invictus"-festen med en kristen fest var ikke vanskelig. Det var jo langt på vei hedninger som tidligere hadde feiret "sol invictus" som nå var blitt kristne, og raskt sluttet opp om festdagen i dens nye betydning».
  • «Samtidig, eller noe før, hadde den samme "kristning" av vintersolvervsfesten funnet sted i Egypt og Arabia».

– Feil, feil, feil

Forfatter Bjørn Are Davidsen ble nylig intervjuet i et oppslag i Vårt Land med overskriften «Historisk feil å si at kristne har kuppet julen».

I saken ble spesielt en formulering fra Human-Etisk Forbunds nettsider kritisert. Her skrev forbundet at «de kristne la Jesu fødsel til midtvinter, fordi det var da man feiret jul». Dette er nå fjernet fra Human-Etisk Forbunds historiske framstilling av juletradisjonen, etter at Davidsen påpekte feilen.

Davidsen blir ikke overrasket når Fritanke.no forteller at også Den norske kirke og Den katolske kirke viderebringer historier om at kristne på et vis «overtok» tidligere tradisjoner, og at dette er grunnlaget for dagens julefeiring.

– Dette er og blir feil, og det blir ikke mer sant av at Den norske kirke og katolikkene gjentar det. Det blir heller ikke mer riktig av at feilen har lange tradisjoner, sier han.

Davidsen forklarer at denne oppfattelsen har sirkulert i lang tid, og at den trolig stammer fra margen til en utgave av en syrisk bibelkommentar skrevet av Dionysius bar-Salibi. På 1100-tallet skrev noen der at kristmessen ble lagt på samme dag som den romerske solfesten Sol Invictus. Så ble det stille i mange hundre år før dette ble snappet opp på 17-1800-tallet og etablert som en sannhet.

– Siden den tid er det ikke så mange som har tatt seg bryderiet med å sjekke kildene fra antikken, kommenterer Davidsen.

Han presiserer at kildene tyder på at kristne lenge hadde hatt en tradisjon for at Jesus var født 25. desember, også før romerne startet opp med sin "Sol Invictus"-fest.

I pakt med jødisk tradisjon mente man at martyrer ble henrettet samme dato som de ble unnfanget. Tertullian konkluderte rundt år 200 med at Jesus ble korsfestet 25. mars og da var det bare å legge til ni måneder for å finne fødselsdatoen. Romerne begynte ikke å feire "Den uovervinnelige sol" før rundt år 270.

Les hvordan Davidsen begrunner sine utsagn her og her (se spesielt undertittelen "Som julekvelden på Zeitgeist" og referanse 9).

Likevel: Jula er ikke bare kristen

I etterkant av Vårt Land-artikkelen har det vært en debatt på nettet mellom Davidsen og Human-Etisk Forbunds pressesjef Jens Brun-Pedersen om opphavet til jula. Det viser seg at de to ikke er så uenige som man kanskje kan få inntrykk av.

– Jeg er helt enig med Brun-Pedersen og Human-Etisk Forbund i at jula i dag er et sammensurium av både kristne og ikke-kristne, sekulære elementer. Det er alt for enkelt å si at jula utelukkende er en kristen høytid med kristent opphav. Både hedninger og kristne kan feire jul med god samvittighet, forsikrer Davidsen.

Ansvarlige i Den norske kirke har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus