Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Amerikanske humanister er godt fornøyd med presidenten sin.

Amerikanske humanister er godt fornøyd med presidenten sin.

Obama nevnte de ikke-troende igjen

I USA står du lavt i kurs hvis du ikke tror på noe overnaturlig. Men det er i ferd med å endre seg, blant annet takket være president Barack Obama.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2010 kl 12:11

Den 16. januar ble "Religious Freedom Day" innstiftet i USA av president Barack Obama.

Fra nå av skal dagen markeres hvert år for å minnes delstaten Virginias arbeid med religionsfrihet og skille mellom stat og kirke i 1786. Dette arbeidet førte til at religionsfrihet og en "wall of separation" mellom stat og kirke ble ført inn i den amerikanske grunnloven.

I talen i anledning dagen nevnte president Barack Obama de ikke-troende for andre gang etter at han ble president.

- Det var et genialt trekk av våre forfedre å opprette religionsfriheten, inkludert friheten til ikke å praktisere noen religion i det hele tatt, sa Barack Obama.

Svært fornøyde humanister

Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA, American Humanist Association (AHA), tolker dette som et tegn på at ikke-troende nå er i ferd med å bli mer akseptert i offentligheten.

- Vi er svært fornøyd med at president Obama fortsetter å rekke ut en hånd til de ikke-troende på en positiv, inkluderende måte. Det er godt å høre presidenten understreke den fundamentale borgerrettigheten det er å ikke tilbe noen gud, sier pressetalsmann Roy Speckhardt fra AHA.

Han understreker at ateister, agnostikere og andre som ikke bekjenner seg til noen religion vanligvis overses av politikere, mens president Obama nå altså for andre gang nevner de ikke-troende når han snakker om livssynsmangfoldet i USA.

- Det er gledelig å se at en hvilken som helst politiker, for ikke å snakke om presidenten, unngår å bli offer for den altomfattende antagelsen om at det bare er de som tror på en gud som betyr noe, konstaterer Speckhardt.

Mer aksept for ikke-tro

Den første gangen presidenten nevnte de ikke-troende, var i tiltredelsestalen sin for ett år siden, 20. januar 2009.

- Vi vet at vår mangfoldige arv er en styrke, ikke en svakhet. Vi er en nasjon av kristne og muslimer, jøder og hinduer - og ikke-troende, sa Obama den gangen.

Ikke-tro og ateisme har i lang tid vært kontroversielt og et ikke-tema i den amerikanske offentligheten. Men dette later nå til å endre seg.

I fjor ble den eneste åpne ikke-troende senatoren Pete Stark (D) gjenvalgt med klart flertall. I tillegg mislyktes republikanerne i et forsøk på å sverte en motstander fra demokratene som "gudløs". Den "gudløse" representanten Kay Hagan (som slett ikke er gudløs) vant til slutt valget i Nord-Carolina.

Les mer: