Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Martin Bjerke fra SV fikk knapt flertall for å fjerne en kristen formålsformulering fra de kommunale barnehagevedtektene... (foto: SV)

Martin Bjerke fra SV fikk knapt flertall for å fjerne en kristen formålsformulering fra de kommunale barnehagevedtektene... (foto: SV)

Ny runde med kristen formålsparagraf i Lørenskog

#Før jul vedtok kommunestyret i Lørenskog å fjerne formuleringen om kristent verdigrunnlag fra kommunens barnehagevedtekter. Vedtaket kom etter et for...

Publisert:

Sist oppdatert: 12.01.2007 kl 12:18

Før jul vedtok kommunestyret i Lørenskog å fjerne formuleringen om kristent verdigrunnlag fra kommunens barnehagevedtekter. Vedtaket kom etter et forslag fra SV framsatt på selve møtet, og ble vedtatt med knappest mulig flertall. Nå krever KrF lovlighetskontroll.

Tekst: Even Gran
Publisert 12.1.2007

Varaordfører Martin Bjerke (SV) fremmet forslaget om å fjerne formuleringen uten at det hadde vært behandlet på forhånd. Etter en kort debatt ble setningen "barnehagen skal hjelpe til med å gi barna en oppdragelse i samsvar med kristne grunnverdier" fjernet fra Lørenskogs barnehagevedtekter.

Forslaget ble vedtatt med knappest mulig flertall. Ordfører Åge Tovan (Ap) avgjorde til slutt saken med sin dobbeltstemme. SV fikk støtte fra hele Frp-gruppa, unntatt én. Høyre og Arbeiderpartiet delte seg, mens KrF og Venstre stemte mot SVs forslag.

Siv Tove Engebråten er en av de KrF-representantenes som stemte mot. Hun er lite fornøyd med prosessen rundt vedtaket. Engebråten reagerer på at en så viktig prinsippsak ble vedtatt etter benkeforslag i kommunestyret, og uten at representantene hadde fått anledning til å forberede seg.

Hun har nå bedt kommunen om å få undersøkt om vedtaket ble fattet på lovlig måte. Et slikt krav fra en kommunestyrerepresentant forplikter kommunen til å behandle saken, noe som vil skje i begynnelen av februar. Hvis kommunestyret anser at vedtaket er lovlig, sendes saken videre til fylkesmannen for en ny lovlighetskontroll der.

Engebråten vil helst lovlighetskontrollere to ting. For det første vil hun ha en vurdering av om kommunestyret fattet vedtaket på en lovlig måte. Og her er det spesielt den hastige behandlingen hun er kritisk til. For det andre ønsker hun å få vurdert om kommunen i det hele tatt har anledning til å fjerne en slik formulering fra barnehagevedtektene, all den tid den kristne formålsparagrafen er lovfestet på statlig nivå.

- Men jeg er nok mest opprørt over måten dette ble vedtatt på, sier hun. - En slik viktig prinsippavgjørelse kan ikke komme etter et benkeforslag der representantene ikke har fått tid til å forberede seg, slår Engebråten fast.

Rådmannen mener vedtaket er lovlig

Rådmannen i Lørenskog har kommet med en juridisk uttalelse som skal ligge til grunn for lovlighetsbehandlingen i februar, og her er lovligheten av i det hele tatt å fjerne en slik kristen formålsformulering som behandles.

Rådmannen slår fast at vedtaket må være lovlig. Hovedargumentet er at det umulig kan være lovpålagt for en kommune å gjenta bestemmelser fra overliggende lovverk i kommunale vedtekter, så lenge de overordnede lovbestemmelsene uansett er bindende for kommunen.

Vil markere motstand
Varaordfører og forslagsstiller Martin Bjerke fra SV mener at vedtaket er juridisk uangripelig.

- Det er jo ikke slik at man må gjenta hele det statlige lovverket i kommunale vedtekter for at lovene skal gjelde i den aktuelle kommunen. Lovene gjelder selvsagt uansett. Heller ikke fylkemannen kan konkludere med noe annet, poengterer han.

- Vil vedtaket føre til noen forandringer i praksis? Blir det slutt med prestebesøk fra i barnehagen, for eksempel?

- Jeg tror ikke det er så mye av dette i barnehagene i Lørenskog, men hvis det er det, så kan de jo fortsette med dette under dekke av den kristne formålsparagrafen vi fortsatt har for barnehager i Norge. Så vedtaket spiller ingen rolle, rent praktisk sett.

- Hvorfor ville dere da fjerne formuleringen?

- Fordi vil ville markere et standpunkt i saken. Vi i SV synes de kristne formålsparagrafene bør fjernes fra det statlige lovverket, og ved å fjerne unødvendige kristne formålsformuleringer fra kommunale vedtekter som i dette tilfellet, håper jeg vi gir et klart politisk signal.

Bjerke er oppgitt over KrFs innsigelser mot selve prosessen.

- Vedtaket ble fattet i en sak der vedtektene for barnehagene var til behandling. Da kan man selvfølgelig fremme konkrete forslag på selve møtet. Å sette spørsmålstegn ved lovligheten av dette blir som å si at et demokratisk valgt organ ikke vet hva det gjør. Det blir meningsløst, og rokker i ytterste konsekvens ved hele beslutningssystemet vårt, sier han.