Kontakt
«Dehumaniserende anti-familie-ideologi har Norge som episenter» kan vi lese på nettsidene til Kristen Koalisjon Norge.
I helga delte Jan-Aage Torps «Kristen koalisjon Norge» ut en ærespris til republikken Polen. Den polske ambassaden avviser kjennskap til saken.
Even Gran
Publisert: 07.01.2019 kl 15:07
Sist oppdatert: 07.01.2019 kl 19:25
Polen har nylig gitt den norske kvinnen Silje Garmo beskyttelse mot det norske barnevernet, kunne vi lese i Aftenposten den 13. desember.
Det var hovedgrunnen til at «Kristen koalisjon Norge» ga en ærespris til republikken Polen i helga. «Kristen koalisjon Norge» frontes av den omstridte kristen-lederen Jan-Aage Torp.
Prisen ble mottatt av det polske parlamentsmedlemmet Piotr Uscinski fra det nasjonalkonservative «Lov og orden»-partiet, som for tiden sitter med regjeringen og har rent flertall i det polske parlamentet.
Kristen Koalisjon Norge hevder Uscinski mottok prisen på vegne av den polske statsministeren Mateusz Morawiecki. Prisen ble delt ut av en annen østeuropeisk politiker, nemlig Ben-Oni Ardelean fra det rumenske nasjonal-liberale partiet.
Kristen Koalisjon Norge takker ellers den kjente barnevernsmotstanderen Rune Fardal for å ha fått lov til å gjengi video av prisoverrekkelsen.
– Prisen er gitt med særlig henvisning til at Polen har gitt asyl til den norske familien Silje Garmo med døtre som måtte flykte på grunn av dokumenterte overgrep fra den norske stat. Dette er første gang siden andre verdenskrig at norske statsborgere har mottatt asyl i et europeisk land, heter det i begrunnelsen fra Kristen Koalisjon Norge.
Den polske ambassaden i Norge, med ambassaderåd Małgorzata Cichucka, opplyser til Fri tanke at de ikke har hatt noe med prisoverrekkelsen å gjøre.
I april 2018, for ni måneder siden altså, delte Kristen Koalisjon Norge ut en «familievernpris» til den polske kristenkonservative organisasjonen Ordo Iuris. De bidrar i dag med juridisk bistand til den norske kvinnen som har fått beskyttelse i Polen mot det norske barnevernet.
Ifølge European Humanist Association er Ordo Iuris en kristenkonservativ lobbyorganisasjon som jobber for å påvirke europeisk lovgiving i sin retning.
Ordo Iuris delte i april kristenkoalisjonens «familievernpris» med den polske reservasjonslegen Katarzyna Jachimowicz. Prisen ble blant annet delt ut av den omstridte kristenhelbrederen Svein Magne Pedersen.
Det har vært ganske stille rundt helgens prisutdeling, og de koblingene som implisitt gjøres mellom kristenkonservative i Norge, ytterliggående barnevernmotstand og øst-europeiske nasjonalkonservative politikere.
En som hever stemmen er Oddbjørn Johannessen, amanuensis ved Institutt for nordisk og mediefag på Universitetet i Agder.
– Å framstille det slik at den norske staten driver en form for planlagt forfølgelse av norske foreldre, slik Kristen Koalisjon Norge og Ordo Iuris (i hvert fall indirekte) hevder, er fjernt fra virkeligheten. (…) Jeg vil hevde at når en norsk, kristen organisasjon inviterer parlamentarikere og organisasjoner fra andre land hit med det som formål å gi Norge et rykte internasjonalt som en slags «forbryterstat», bør det være en plikt både for den frie pressen og for myndighetene å mene noe om det, skriver han på Verdidebatt.
Johannessen appellerer først og fremst til kristne, og ber dem ta avstand fra virksomheten til Torp.
Også tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, reagerer. Han mener «Kristen Koalisjon Norge» er en marginal ytterfløy som bidrar til å legitimere reaksjonær og udemokratisk kirkemakt i Europa.
– Dette skjer samtidig som resten av kristen-Norge og staten lukker både øyne og munn. Både barnevern og annen helse- og sosialomsorg bør oppdateres faglig også i Norge, men la oss ikke overlate jobben til polske aksjonister. Vi bør heller uttrykke vår støtte til polske jurister og advokater som presses av reaksjonære politikere, skriver Fragell.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.