Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Valentin Abgottspon var i Oslo på humanistisk verdenskongress i helga. Du kan støtte kandidaturet hans her.
 Foto: Even Gran

Valentin Abgottspon var i Oslo på humanistisk verdenskongress i helga. Du kan støtte kandidaturet hans her. Foto: Even Gran

Tok ned krusifiks, mistet jobben:

Nominert til prestisjetung ”modige mennesker”-pris

Lærer Valentin Abgottspon synes ikke det burde være krusifikser i klasserommene. Han tok dem ned og mistet jobben. Nå er han nominert til en prestisjetung sveitisk pris.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2011 kl 11:58

Det tyskspråklige sveitiske ukemagasinet Beobachter deler hvert år ut en prestisjetung pris til modige mennesker; Prix Courage. I år har de nominert Valentin Abgottspon. I fjor høst mistet han jobben på en skole i den sveitiske delstaten Valais fordi han hadde tatt ned krusifikser i klasserommene.

Les om Abgottspons kamp mot sveitiske skolemyndigheter her.

– En ære bare å bli nominert

– Beobachter er et stort og prestisjetungt magasin i Sveits, og det er en ære bare å bli nominert til denne prisen, sier Abgottspon til Fritanke.no.

Magasinet har et opplag på over 300.000 fordelt på drøye fem millioner tyskspråklige sveitsere.

Abgottspon var tilstede på IHEUs World Humanist Congress 2011, som ble arrangert i Oslo i helga. Han er president i den sveitsiske fritenkerorganisasjonen Freidenker Vereinigung Der Schweiz, som i likhet med Human-Etisk Forbund er medlem i den internasjonale humanistunionen IHEU.

– Abgottspon måtte forholde seg til anonyme beskyldninger om at han tilhørte en ”gudløs gjeng” bare fordi han utøvde den religionsfriheten som grunnloven garanterer ham, heter det i begrunnelsen fra Beobachter. Årsaken til at de deler ut prisen hvert år er at ”modige mennesker lyser opp verden”.

Har fått ny jobb

Fritanke.no tok en prat med Abgottspon under den humanistiske verdenskongressen i helga, og da fortalte han at han nå har fått en ny jobb i samme delstat som før, men på en ny skole.

– Jeg trodde først jeg ble nødt til å ta meg en jobb i Zurich eller Geneve, der det er litt mer sekulært og liberalt, men så fikk jeg likevel jobb på en skole i Valais, slik at jeg slipper å flytte.

De som har ansatt ham også har vært modige, sier han, for det er slett ikke sikkert foreldrene på skolen kommer til å like at han har fått jobb der.

– Det kan bli bråk hvis det går opp for dem hvem jeg er. Folk i Valais forstår ikke hvorfor jeg tok ned krusifiksene. De skjønner ikke poenget med religionsfrihet og livssynsnøytralitet. Dette er en tradisjonell delstat der folk reagerer på økende mangfold med å bli mer kristne og mer tradisjonelle, sier Abgottspon.

Du kan gå inn og stemme

Det er seks andre kandidater til prisen, og hvem som skal få den kan du være med å bestemme. Det gjør du på denne sida (det er greit å trykke ”nein” på det første spørsmålet etter bildene, da slipper du å registrere deg).

Kontroversiell avstemning

Abgottspon er åpenbart den mest kontroversielle kandidaten til Beobachters Prix Courage. På nettsida der kandidatene presenteres, går debatten.

– Valentin Abgottspon er en fundamentalist. Dette er ikke mot, men en form for religiøs militarisme. Det er uforståelig at man skal vinne en pris for noe sånt, skriver Thomas Ofner.

– At Valentin Abgottspon er foreslått er en frekkhet. Som mange vet har den europeiske menneskerettighetsdomstolen sagt at slike krusifikser er greit. De bør bli hengende, selv om det irriterer ateister og fritenkere. Abgottspon viser ingen respekt for kristne. Jeg føler at min religionsfrihet blir krenket av dette, skriver Sophia Maria Würmli

Se presentasjonen av Abgottspons kandidatur her, inkl. en liten film (tysk)

Norske humanister har laget en støttegruppe for Abgottspon på Facebook.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus