Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Religionsviter og skeptiker Asbjørn Dyrendal har ikke så mye til overs for svaret fra NIFAB. Les mer her.

Religionsviter og skeptiker Asbjørn Dyrendal har ikke så mye til overs for svaret fra NIFAB. Les mer her.

NIFAB svarer på professorkritikken

NIFAB har nå svart formelt på kritikken de fikk i mars av femten professorer i biologi og medisin. Skeptiker og religionsviter Asbjørn Dyrendal er ikke imponert.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.04.2009 kl 09:20

NIFAB (Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling) ble i mars skarpt kritisert av femten professorer i biologi og medisin for gi alternativ medisin et statlig kvalitetsstempel som er ensidig og misvisende. Kritikken kom fram i et brev fra professorene som var stilet til Helse- og omsorgsdepartementet

Redaktør i NIFAB, Ola Lillenes, svarte kort på kritikken rett etter at brevet ble kjent, men nå har NIFAB laget et formelt svar som er sendt til departementet.

Svaret er datert 30. mars og er forfattet av professor Vinjar Fønnebø fra NAFKAM, Bjørn Straume, instituttleder ved samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø og NIFAB-redaktør Ola Lillenes.

- Tar ikke kritikk på hovedpunktene

Førsteamanuensis i religionsvitenskap ved NTNU Asbjørn Dyrendal, som også er blant protestunderskriverne, kommenterte saken i går på bloggen til Foreningen Skepsis.

Han er ikke spesielt imponert over svaret NIFAB kommer med.

- Selv om det er positivt å notere seg at de har gjort visse forbedringer, er det to elementer der de ikke later til å ta selvkritikk, og det er hovedkritikken om tendensiøsitet i presentasjon av forskning samt en for sterk avhengighet av alternativbehandlere, skriver Dyrendal.

Han konkluderer med at NIFAB fortsatt virker mer interessert i å formidle positiv informasjon om alternativ behandling, enn forskning som tyder på at slik behandling ikke har noen effekt.

Bakgrunn: