Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Snart blir bare halvparten av barna som fødes i Norge døpt i Den norske kirke. Det sist oppdaterte tallet er ca. 55 prosent.
 Foto: Antonio Gravante / Shutterstock / NTB scanpix

Snart blir bare halvparten av barna som fødes i Norge døpt i Den norske kirke. Det sist oppdaterte tallet er ca. 55 prosent. Foto: Antonio Gravante / Shutterstock / NTB scanpix

Nesten bare halvparten blir døpt i Den norske kirke

Pilene fortsetter å krype nedover for Den norske kirke. Dåpsandelen er svekket med 20 prosentpoeng på ti år. Medlemsandelen hopper enda et hakk ned.

Publisert:

Pilene peker nedover for kirken. Trykk på bildet for å se stor versjon.

Pilene peker nedover for kirken. Trykk på bildet for å se stor versjon.

I dag ble nye, midlertidige tall for 2016 fra Den norske kirke publisert av Statistisk Sentralbyrå.

Tallene er nedslående for kirken. Dåpsandelen er spesielt alarmerende. I 2016 ble bare ca. 55 prosent av alle nyfødte barn i Norge døpt i Den norske kirke. For ti år siden, i 2006, lå tallet på rundt 74 prosent, altså nesten 20 prosentpoeng mer.

Andelen av befolkningen som er medlemmer i Den norske kirke går også jevnt nedover. Tallet ligger nå på 71,3 prosent. Medlemsandelen har svekket seg med omtrent ett prosentpoeng hvert år de siste ti årene. Svekkelsen fra 2015 til 2016 er på 1,5 prosentpoeng, og skyldes delvis utmeldingsbølgen som kom etter at kirken lanserte sin egen utmeldingsside på nettet i august 2016.

Kirkelig konfirmasjon fortsatt mye større enn humanistisk

Andelen kirkelige konfirmanter av kullet 14-åringer er også nedadgående. Rundt 60 prosent av årets 14-åringer konfirmerer seg i kirken, mot nær 67 prosent for ti år siden.

Kirkelig konfirmasjon er imidertid fortsatt mye større enn Humanistisk konfirmasjon, som ble valgt av 16,8 prosent av kullet i fjor.

Den sterkeste bastionen for kirken er gravferd. 88,7 prosent av alle norske gravferder foregår fortsatt i Den norske kirke. Men også dette tallet svekker seg. For ti år siden var 91,9 prosent av alle gravferder kirkelige, drøyt tre prosentpoeng høyere enn i dag.

Det er stadig færre som oppsøker gudstjenester, samt at det også arrangeres færre gudstjenester. De tabellen under for detaljer.

Mer kultur og konserter i kirkene

Ifølge den ferske statistikken blir kirkene i økende grad brukt til konserter og kulturarrangementer. Statistikken inkluderer også arrangementer der kirkene leies av andre, melder SSB.

OBS: Dette er midlertidige tall. De endelige kirketallene for året før, blir normalt offentliggjort i mai.

Du finner flere detaljer om utviklingen fra år til år i denne tabellen. Trykk på bildet for stor versjon.

Du finner flere detaljer om utviklingen fra år til år i denne tabellen. Trykk på bildet for stor versjon.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus