Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund ønsker alle en riktig God Jul. Fra venstre: Seremonisjef Lene Mürer, generalsekretær Kristin Mile (som Lucia), styreleder Tom Hedalen og pressesjef Jens Brun-Pedersen.
 Foto: Even Gran

Human-Etisk Forbund ønsker alle en riktig God Jul. Fra venstre: Seremonisjef Lene Mürer, generalsekretær Kristin Mile (som Lucia), styreleder Tom Hedalen og pressesjef Jens Brun-Pedersen. Foto: Even Gran

Klar tale fra Human-Etisk Forbund:

– Nei, vi har ikke noe imot Lucia og nisseluer

Hvert år kommer påstandene. I år håper Human-Etisk Forbund å stoppe ryktene med et bilde.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.11.2015 kl 15:53

Vi er fortsatt tidlig i årets julesesong, men allerede har sosiale medier eksplodert minst en gang med rykter om at «noen vil nekte oss å feire jul». I år ble det satt ut et falskt rykte på Facebook om at Lucia-feiringen ved en Oslo-skole var avlyst.

Og igjen ble Human-Etisk Forbund trukket inn inn som den store stygge ulven. Nok en gang måtte generalsekretær Kristin Mile forklare at «neida, vi har ingenting imot julefeiring».

Tidligere husker vi oppstusset rundt nisseluenekt i Drammen i 2011 og bråket rundt at Human-Etisk Forbund har laget en liste med kjente og kjære julesanger uten religiøst innhold, eller at Humanist forlag i 2012 ga ut en sangbok med kjente ikke-religiøse julesanger, inkludert en ikke-religiøs versjon av Deilig er jorden.

– Vi feirer tradisjonell norsk jul

Generalsekretær Kristin Mile er litt lei av stadig å bli spurt om hun feirer jul.

– Forutsetningen bak et slikt spørsmål er at man helst bør være kristen for å feire jul. Men jula er jo ikke bare en kristen høytid. Jula er en folkelig feiring og kjær tradisjon vi også føler sterkt for. Selvsagt feirer medlemmer i Human-Etisk Forbund jul. Jeg vil tro vi feirer jul på samme måte som de aller fleste nordmenn, med nisser, juletre, gaver, lys, ribbe, glitter og det hele. En tradisjonell norsk jul med andre ord, sier Mile.

Likevel finnes det et inntrykk ute blant folk som er vanskelig å bli kvitt, nemlig at medlemmer i Human-Etisk Forbund ikke feirer jul, konstaterer hun.

– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært nødt til å gå ut og forsikre om dette. Derfor tenkte vi å gjøre en ny vri i år. Det er jo gjerne lettere å huske bilder enn ting som blir sagt eller skrevet, så vi håper dette bildet snakker høyere enn ord så langt har maktet:

– Human-Etisk Forbund feirer jul og vi har ingenting imot Lucia-feiring og nisseluer!

- Jeg vil tro vi feirer jul på samme måte som de aller fleste nordmenn, med nisser, juletre, gaver, lys, ribbe, glitter og det hele. En tradisjonell norsk jul med andre ord, sier dagens Lucia, Kristin Mile. Jens Brun Pedersen skulle gjerne ha hatt med et reinsdyr i bildet.
 Foto: Even Gran

- Jeg vil tro vi feirer jul på samme måte som de aller fleste nordmenn, med nisser, juletre, gaver, lys, ribbe, glitter og det hele. En tradisjonell norsk jul med andre ord, sier dagens Lucia, Kristin Mile. Jens Brun Pedersen skulle gjerne ha hatt med et reinsdyr i bildet. Foto: Even Gran

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus