Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Adam Savage og Jamie Hyneman leder programmet Mythbusters på Discovery Channel.

Adam Savage og Jamie Hyneman leder programmet Mythbusters på Discovery Channel.

Mythbusters fikk humanistpris

Man skal ikke zappe mye i tv-kanalene på kveldstid før man støter på Adam Savage and Jamie Hyneman. Nå har de fått en humanistpris i USA.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2010 kl 11:42

Det populære programmet Mythbusters på Discovery Channel, med Adam Savage and Jamie Hyneman i spissen, har vunnet årets "Outstanding Lifetime Achievement Award in Cultural Humanism". Prisen deles ut hvert år av The Humanist Chaplaincy at Harvard i USA.

Savage og Hyneman får prisen for fremragende innsats for humanisme.

- Mythbusters tar for seg oppgaven i å finne ut hva som virkelig er sant i gamle myter. På humanistisk vis tar de for seg tre myter i hver episode og bruker vitenskapelige metoder og tankegang for å finne ut om det vi tar for gitt virkelig holder mål, heter det i begrunnelsen.

I 2007 var det forfatteren Salman Rushdie som fikk "Outstanding Lifetime Achievement Award in Cultural Humanism". I 2008 ble den delt ut til Greg Graffin fra punkbandet Bad Religion, og i 2009 gikk den til filmprodusenten Joss Whedon.

- Universet er ikke bare en idé

Under prisoverrekkelsen sist fredag sa Adam Savage at han synes ideen om et ordnet univers er fantastisk, men at det ikke er behov for noen skapergud for å forklare det.

- Vi trenger ikke religion for å sette pris på det ordnede universet. For universet er ikke bare en idé. Det er virkeligheten. Vi finner skjult orden i universet hver eneste dag. Formelen for hvordan gravitasjon avtar med avstand, fraktaler, relativitetsteorien, gemonet, alt dette er fantastiske innsikter, sa Savage.

Savage avviste den mye omdiskuterte problemstillingen i USA, nemlig "om det mulig å være god uten Gud".

- Hvis jeg skulle gjøre et stort poeng av at det er mulig å være gud uten Gud, så ville det ha vært veldig defensivt. Motsatsen til dette utsagnet er fullstendig absurd og beviselig feil. Så det kan vi bare la ligge, sa han.

Savage leste opp talen sin fra sin nyinnkjøpte iPad.

- Jeg håper dere ikke bryr dere om at jeg leser opp talen min fra iPad-en min. Jeg er ikke bare en humanist. Jeg er også en som tar i bruk ny teknologi tidlig, spøkte han i starten av talen.

Les hele takketalen til Adam Savage her