Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mange av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter går inn for fortsatt statskirke.

Mange av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter går inn for fortsatt statskirke.

Mørke utsikter for et stat/kirke-skille?

#Motstandere av statskirkeordningen er i mindretall i vippepartiet Ap, skal vi tro et oppslag i Vårt Land i dag. Kun åtte av 53 spurte stortingsrepres...

Publisert:

Sist oppdatert: 25.09.2006 kl 11:59

Motstandere av statskirkeordningen er i mindretall i vippepartiet Ap, skal vi tro et oppslag i Vårt Land i dag. Kun åtte av 53 spurte stortingsrepresentanter ønsker et fullt skille mellom kirke og stat. Vinjar Tufte i Humanistiske sosialdemokrater er bekymret.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert 25.09.2006

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har 63 representanter. Av disse har Vårt Land snakket med 53. Av denne gruppa er det 13 som ikke har bestemt seg, og 7 som ikke vil kommentere saken. Av gruppa på 33 som gjenstår, sier hele 21 representanter at de ønsker å videreføre statskirkeordningen. Fem støtter den såkalte "mellomløsningen", mens åtte vil ha et fullt skille.

Hvis dette flertallet består, blir det verken noen mellomløsning eller fullt skille. Ap er på vippen i saken, som krever 2/3 flertall på grunn av de nødvendige grunnlovsendingene. Hvis Ap ender på et slikt standpunkt, har de kun Senterpartiet med seg av partiene på Stortinget. Men dette er altså nok for å velte det kvalifiserte flertallet.

Angst for mørkemannskristendom

Det er angsten for mørkemannskristendom som er utslagsgivende for de stortingsrepresentantene som har uttalt seg til Vårt Land.

- Jeg og flere med meg er ganske enkelt redd for en konservativ dommedagskirke, sier stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland fra Vest-Agder til avisen.

Marit Nybakk på Oslo-benken slår kort og godt fast at "statskirka må beholdes".

Det pågår en høringsrunde blant lokal- og fylkeslag i Arbeiderpartiet, og partiets holdning til spørsmålet skal vedtas på landsmøtet neste år. Høringssvarene fra de drøyt 2000 høringsinstansene er ikke nødvendigvis tiltenkt en rolle i Arbeiderpartiets utforming av sitt standpunkt.

Bekymret over manglende prinsippiell tankegang
Vinjar Tufte, leder for Humanistiske sosialdemokrater, er bekymret.

- Som humanistisk sosialdemokrat synes jeg det er urovekkende at så mange av mine partikamerater ikke ser betydningen av prinsipper i stedet for tradisjoner i denne saken. Jeg er også overrasket over at det som er utslagsgivende for deres holdning er angsten for en "mørk" kirke, heller enn ønsket om en stat som inkluderer alle på et livssynsnøytralt grunnlag.

Tufte mener dessuten at de "mørkredde" stortingsrepresentantene tar feil.

- Jeg mener frykten er ubegrunnet. Se bare på Sverige. En kirke må jo også markedstilpasse seg og er avhengig av økonomisk støtte og medlemmer.

Han slutter seg til hjertesukket fra dagens leder i Vårt Land:

- Hvordan skal vi vinne fram når alle fornuftige argumenter preller av som vann på gåsa? Vi må endre språkdrakt, men hvilket språk skal vi da bruke?

Tufte er ikke i tvil om at Arbeiderpartiets fall på meningsmålingene og uroen om sykelønnsordningen også er med og påvirker statskirkedebatten.

- Ethvert parti er redd for å gjøre noe som støter velgere i fra seg og skaper uro. Det er visse krefter i Ap som er redd for dette. Det gjør at lysten til å løfte statkirkesaken er ikke så stor blant en del, og at det oppfattes som best å beholde ordningen som den er, mener Tufte.

Et slikt standpunkt vil i så fall lede til frafall fra andre:

- Jeg er redd for at hvis partiet nå velger å støtte opp om statskirka vil mange humanister i partiet melde seg ut, avslutter Tufte.

Se også kommentaren Oppskriften på en åpen og inkluderende folkekirke