Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den norske kirke får mer å rutte med i statsbudsjettet for 2016 som regjeringen la fram forslag til i dag.

Den norske kirke får mer å rutte med i statsbudsjettet for 2016 som regjeringen la fram forslag til i dag.

Statsbudsjettet 2016:

Mer penger til Den norske kirke

Den norske kirke får stadig færre medlemmer, men staten fortsetter å øke bevilgningene. Realøkningen fra i fjor er på 5,5 prosent.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.10.2015 kl 15:58

I dag kom statsbudsjettet for 2016, og staten har valgt å øke bevilgningen til Den norske kirke.

I budsjettdokumentet er det oppgitt at økningen fra inneværende år er på 1,1 prosent, men i realiteten blir økningen høyere for fordi det ikke skal avholdes noe kirkevalg neste år. Valget som nylig ble avholdt hadde en kostnad på 76 millioner kroner. Kulturdepartementet har ikke inndratt disse midlene for 2016, og de er dermed fristilt til andre formål.

Trekker vi 76 millioner fra den salderte bevilgningen for inneværende år, ender vi opp med en realøkning for Den norske kirke på 5,5 prosent.

Misfornøyd med penger til trosopplæring

Trosopplæringsreformen i kirken opprettholdes på samme nivå som sist, og får 321 millioner kroner. Regjeringen slår det fast som et viktig mål i budsjettnotatet at Den norske kirke «skal ha en oppslutning som bekrefter dens karakter som folkekirke».

Kirken er imidlertid misfornøyd med satsingen. Direktør i Kirkerådet Jens Petter Johnsen mener bevilgningen minst burde ha vært på 350 millioner.

Han viser ellers til utredningen «...til et åpent liv i tro og tillit» fra 2000. Her ble en trosopplæring med en ramme på 315 timer beskrevet.

– Kostnadene ble beregnet til 550 millioner 2000-kroner årlig, forteller Johnsen i pressemeldingen.

Omregnet til 2014-kroner blir det 647 millioner kroner i året.

Trolig økning til andre tros- og livssynssamfunn

Det er bevilgningen til Den norske kirke som er styrende for bevilgningene til tros- og livssynssamfunnene utenfor statskirken, men for dem er det likegyldig om pengene bevilges til kirkevalg eller andre ting. Dermed blir ikke økningen til kirken like utslagsgivende for dem.

Det er likevel grunn til å tro at pengestrømmen til de andre tros- og livssynssamfunnene, inkludert Human-Etisk Forbund, vil øke i 2016. Regjeringen setter av mer penger til denne gruppa for 2016 enn i inneværende år - et tydelig uttrykk for en slik forventning.

Hvor mye regjeringen budsjetterer med til tros- og livssynssamfunn, er imidlertid ikke så viktig, ettersom pengene til Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynssamfunnene er en funksjon av kirkebevilgningen delt på antall medlemmer i kirken. Dette er en lovbestemt rettighet, og staten (samt kommunene) må bevilge det antall kroner som denne utregningen gir.

Årsaken til at det er god grunn til å tro at bevilgningen til de andre vil øke, er at medlemstallet i statskirken fortsetter å synke, samtidig som tros- og livssynssamfunnene utenfor statskirken får stadig flere medlemmer. Dermed blir det færre å dele kirkebevilgningen på, og summen pr. statskirkemedlem øker, samt at effekten styrkes ved at de medlemstallet hos de andre øker.

I inneværende år ble kirkebevilgningen delt på 3 900 320 kirkemedlemmer. Dette inkluderer drøyt 64.000 utenlandsmedlemmer som normalt ikke regnes med. Det ga 486 kroner pr. hode. I år er det varslet medlemsflukt fra Den norske kirke. Hvis vi antar dette fører til en netto nedgang i kirkens medlemstall på 15.000, vil summen pr. hode øke til 493 kroner (grunnlag: Statens kirkebevilgning for 2016 pluss pengene kirken får av Opplysningsvesenets fond).

Hvis dette slår til, vil det for Human-Etisk Forbunds del føre til en ekstrainntekt fra staten på nær 600.000 kroner for 2016 (grunnlag: 85.000 medlemmer). Plusser vi på tilsvarende økning fra kommunene, ender vi opp på rundt 1,2 millioner ekstra til Human-Etisk Forbund.

Disse beregningene er imidlertid alltid usikre, da vi ikke vet hvilket beregningsgrunnlag departementet vil regne ut fra, eller hvilket medlemstall kirken og Human-Etisk Forbund lander på.

Satsing på dialogarbeid

Av andre ting i statsbudsjettet kan vi nevne at departementet lover å sende forslag til ny kirkelov til Stortinget i første halvår 2016.

– Departementet tar sikte på å legge saken fram for Stortinget på nyåret 2016, slik at endringene kan tre i kraft i 2017, heter det i budsjettnotatet.

Kulturdepartementet har også lagt inn en økning til dialogarbeid på 5,5 millioner kroner. Dermed er potten oppe i 11,7 millioner. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Norges Kristne Råd og Islamsk Råd Norge får direkte tilskudd fra midlene.

– Noreg har dei siste åra fått større mangfald på trus- og livssynsområdet. Gjennom å styrke dialogarbeidet bygg ein forståing og respekt ved å identifisere felles verdiar og mål for det samfunnet vi lever i, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding.

Se hele budsjettforslaget til Kulturdepartementet her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus