Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er Human-Etisk Forbunds skyld at det ikke ble noen verdig minnestund for Ole «Brommer’n», skriver MC-klubben Coffin Cheaters på sin hjemmeside.
 Foto: Montasje: Fritanke.no/Even Gran

Det er Human-Etisk Forbunds skyld at det ikke ble noen verdig minnestund for Ole «Brommer’n», skriver MC-klubben Coffin Cheaters på sin hjemmeside. Foto: Montasje: Fritanke.no/Even Gran

MC-miljø opprørt over Human-Etisk Forbund

HEF holder humanistisk gravferd for avdøde, men får likevel hard kritikk.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2016 kl 13:12

På hovedsiden til MC-klubben Coffin Cheaters anklages Human-Etisk Forbund for å ha satt en stopper for en verdig minnestund etter det tragiske dødsfallet til ett av MC-klubbens medlemmer, Ole «Brommer’n». Han omkom i en trafikkulykke 1. oktober.

Den verdige minnestunden klubben hadde planlagt, blir dermed ikke gjennomført, melder klubben.

Coffin Cheaters skriver videre at avdødes familie har bestemt at seremonien skal foregå i stillhet, kun for den nærmeste familie.

Mener HEF har dømt sitt eget medlem som «kriminell»

Det er Atle Jørgensen, redaktør i magasinet Scanbike og leder av interesseorganisasjonen for norske MC‐klubber Payback, som har gjort saken offentlig ved å publisere en kritikk mot forbundet på Scanbikes og Paybacks offentlige profiler på Facebook på mandag. Innleggene har blitt mye delt de siste dagene. Mange har henvendt seg til Human-Etisk Forbund denne uka for å spørre hva dette dreier seg om.

I Jørgensens innlegg anklages Human-Etisk Forbund for å ha sviktet avdøde, hans nærmeste venner i MC-klubben og sine egne idealer. Scanbike-redaktøren forteller at han selv har vært involvert i prosessen rundt gravferden, i samarbeid med avdødes familie.

Han skriver at familien ville ha et så lite arrangement som mulig, kun for familien og avdødes nærmeste venner i MC-klubben, mens MC-klubben ønsket et større arrangement. De tok kontakt med Human-Etisk Forbund om dette, og det var da problemene begynte, slik Jørgensen beskriver det.

I begynnelsen var Human-Etisk Forbund med på notene, men så var det stopp. Jørgensen mener at forbundet snudde i saken etter at de hadde undersøkt saken og fått bekreftet fra politiet at Coffin Cheaters er en «kriminell MC-klubb». Via avdødes bror fikk Jørgensen høre at forbundet ikke kom til å stille opp på den større minnemarkeringen som MC-klubben ønsket.

Det er dette som i størst grad provoserer Jørgensen og de andre som har kritisert Human-Etisk Forbund i saken – at man tilsynelatende gjør forskjell på folk etter døden. Finner man ut at en påstått kriminell MC-klubb ønsker et spesiell minnestund, er man mindre villige til å stille opp enn hvis klubben ikke hadde vært klassifisert som kriminell.

– HEF har dømt sitt eget medlem og et helt miljø som «kriminelle». HEF har i denne sak fullstendig glemt hva som er organisasjonens oppgave i en av de saker de har valgt som fanesak: Begravelse, konkluderer redaktør i magasinet Scanbike, Atle Jørgensen, i innlegget.

Skjerpings!

Saken har ført til en rekke sterke reaksjoner mot Human-Etisk Forbund. På forbundets Facebook-side har blant annet disse meningsytringene kommet inn:

  • «Stemmer dette, at HEF har nektet å forestå begravelse for et HEF medlem, nektet å støtte vedkommendes pårørende, fordi den avdøde ikke er "verdig"...? Det er uverdig av HEF! Det er ikke det HEF jeg kjenner og ønsker å være medlem av!»
  • «Har HEF begynt å "fordømme" lik og å nekte å bidra i en begravelse av de fordømte».
  • Brummern har betalt medlemskontingent, og uansett om man er kriminell eller ei, så fortjener man faktisk en verdig begravelse som alle andre. Vi er alle like i døden. Skjerpings Human-Etisk Forbund!

Human-Etisk Forbund svarer på kritikken under hvert av innleggene. Klikk deg inn på lenkene over for å se diskusjonen.

HEF: – Ingen forskjellsbehandles og det er holdt humanistisk gravferd

Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Lene Mürer, avviser på det sterkeste at forbundet gjør forskjell på folk etter døden.

– Det er ikke riktig. Vi ville aldri ha avvist en humanistisk gravferd for noen, uansett hvem de var. Det har vi heller ikke gjort i dette tilfellet, sier hun.

Mürer forklarer at forbundet er nødt til å forholde seg til den som formelt har gravferdsretten. I dette tilfellet har vedkommende ønsket at det skal være en lukket gravferd med inviterte gjester fra familien og kun de nærmeste vennene fra MC-miljøet.

– Vår jobb er å hjelpe den som har gravferdsretten til å arrangere en verdig seremoni. Det har vi gjort i dette tilfellet. Avdøde har fått en Humanistisk gravferd, og den ble avholdt i dag, tirsdag 12. oktober, sier hun.

– Hva med minnestunden som MC-klubben ønsket seg?

– Det er riktig at en av våre medarbeidere ga noen uformelle signaler om at vi kanskje kunne stille opp på noe slikt, men da vi fikk greie på omfanget og opplegget, konkluderte vi med at vi ikke kunne ta på oss ansvaret for denne tilleggsminnemarkeringen, sier hun.

Det ville imidlertid ha vært helt greit for Human-Etisk Forbund om MC-klubben selv tok på seg ansvaret for dette.

– Vi tar på oss ansvaret for humanistiske gravferder på oppdrag for de som har gravferdsretten. Det har vi også gjort i dette tilfellet. Hvis venner ønsker å ha en privat minnestund i tillegg, er det greit for oss, men vi har heller ingen forpliktelse til å ta ansvar for noe slikt. Det får være opp til dem, sier hun.

Mürer legger til at Human-Etisk Forbund har gitt uttrykk for den muligheten og også tilbudt råd og tips til innhold i en slik type markering.

– Litt av proteststormen her skyldes vel inntrykket som er skapt av at Human-Etisk Forbund snudde i saken etter at de fant ut av Coffin Cheaters er klassifisert av politiet som en «kriminell MC-klubb»?

– Ja, det forstår jeg, og hvis vi har gitt signaler som kan forstås i den retningen, vil vi i HEF beklage dette på det sterkeste. Alle er like i døden, også for oss. Vi forskjellsbehandler ikke, understreker seremonisjefen.

– Var det riktig av forbundet å kontakte politiet for å finne ut hvordan de ser på MC-klubben?

– MC-klubben ønsket blant annet at en kortesje av motorsykler skulle frakte kisten med avdøde til seremonilokalet. Ved slike forespørsler, må det tas kontakt med politiet om utfordringer og ansvarsforhold. Informasjonen om at politiet ser på klubben som kriminell spilte ikke inn i vår vurdering av om vi kunne ta på oss den humanistiske gravferden. Det er veldig synd at det er blitt oppfattet slik, sier hun.

– Av og til er fornuft bedre enn regelrytteri

Atle Jørgensen, redaktør i magasinet Scanbike og leder i Payback, forstår at Human-Etisk Forbund har sitt på det tørre formelt i saken, men mener likevel forbundet har opptrådt respektløst.

– Jeg skjønner at forbundet er nødt til å forholde seg til den som formelt har gravferdsretten, men Brommer’n var en svært høyt respektert person i hele det norske mc-miljøet. Hundrevis av mc-folk ønsket å ta farvel med ham i tråd med tradisjonene i denne kanskje litt spesielle subkulturen. Det er veldig sterke følelser rundt dette, og jeg vet at det er en slik begravelse Brommer’n selv også ville ha ønsket. Når dette ikke ble noe av, blir resultatet uverdig, sier han til Fritanke.no

– Hva synes du Human-Etisk Forbund burde ha gjort?

– Forbundet burde ha innsett at man har å gjøre med en meget spesiell gravferd for en meget spesiell person, og bidratt til at alle kunne få tatt en verdig avskjed med ham på sine premisser. Av og til er fornuft bedre enn regelrytteri. Human-Etisk Forbund har kanskje sitt på det tørre formelt sett, men her førte regelrytteriet til et ufint og uverdig resultat, sier han.

– Hvorfor må Human-Etisk Forbund være involvert? Kan ikke MC-klubben arrangere en slik minnestund selv?

– Det skyldes at dette skal være en høytidsstund som skal gjøres på en verdig og formell måte. Da er klubben avhengig av hjelp utenfra. Brommer’n var medlem i Human-Etisk Forbund, og da er det forbundet som må hjelpe til, sier han.

Det er spesielt forbundets kontakt med politiet som provoserer Jørgensen.

– Forbundet hentet inn stigmatiserende informasjon om miljøet avdøde var en del av, og dermed tråkket Human-Etisk Forbund også på avdødes minne. HEF burde i det minste ha tatt en prat med klubben for å balansere bildet. Da tror jeg at HEF mer enn gjerne ville ha deltatt i en minnestund i tråd med klubbens ønsker, sier han.

Fritanke.no har ikke fått noen kommentar fra Coffin Cheaters til denne artikkelen.

OPPDATERT 17.10.16:
I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at HEFs nei til å delta i MC-klubbens ønskede tilleggsminnemarkering ble fattet «i samråd med pårørende». Dette er ikke riktig.

Vi har valgt å fjerne avdødes etternavn etter å ha fått en henstilling om anonymisering.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus