Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Morgenblad-journalist Marius Lien har vært på teselskap hos Human-Etisk Forbund i dag. Didrik Søderlind skjenker mens generalsekretær Kristin Mile følger med.
 Foto: Even Gran

Morgenblad-journalist Marius Lien har vært på teselskap hos Human-Etisk Forbund i dag. Didrik Søderlind skjenker mens generalsekretær Kristin Mile følger med. Foto: Even Gran

Marius Lien drakk te hos HEF

Før jul raljerte Marius Lien med Human-Etisk Forbund i Morgenbladet. I dag var han på teselskap hos "verdens mest irriterende mennesker".

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2012 kl 16:17

2. desember i fjor fikk Human-Etisk Forbund passet sitt påskrevet i Morgenbladet under tittelen "På toppen av verden”.

– Norges mest irriterende mennesker kommer på banen. Igjen. I adventstiden kommer de. De sureste og tverreste kronikkene og kommentarene, skrevet av de sureste og tverreste folkene i Norge: Ateistene, fyrte Morgenblad-journalist Marius Lien løs.

Han mente at ateistene og humanetikerene tydeligvis tror at alle egentlig, innerst inne, er enige med dem, for det er jo "ingen som på ramme alvor kan tro på de greiene der?"

Lien konstaterte at det ateistiske/humanetiske verdensbildet enkelt og greit kunne oppsummeres slik:

– Verden går fremover. Fra animisme til polyteisme til monoteisme til vitenskap. Og toppen av isfjellet, menneskeheten og universets ubestridte konklusjon og toppunkt, er Human-Etisk Forbunds lokaler i St. Olavs gate i Oslo.

På teselskap

I dag var Marius Lien på besøk i "universets ubestridte konklusjon og toppunkt" for å snakke ut, etter å ha blitt invitert av livssynsrådgiver i HEF, Didrik Søderlind, i en svarreplikk i Morgenbladet uka etter.

– Får vi lov til å invitere Marius Lien på en kopp té med noe å bite i til, her hos oss i Humanismens Hus? Kan det friste? spurte Didrik Søderlind, klart inspirert av Antirasistisk senters konsept Teatime.

Tema for samtalen var HEFs syn på religion og livssyn, statskirkeordningen, kirkens rolle etter 22. juli, HEFs syn på fellestradisjoner og mye mer. Ett av hovedpoengene som ble formidlet fra HEFs side var at HEF-medlemmene er en sammensatt gruppe, og at det slett ikke er alle, ja faktisk ganske få, som er aggressive og nedlatende slik Lien beskriver i artikkelen sin.

Lien på sin side forklarte at artikkelen hans var basert på diverse bekjentskaper han har, og at den ikke var ment å bli tatt så veldig alvorlig.

Teselskap, ikke grillparty

Etter møtet sa Marius Lien til Fritanke.no at det hele var svært lærerikt.

– Jeg var usikker på om det ville bli et grillparty eller et teselskap. Skulle jeg kryssforhøres om enkeltformuleringer i artikkelen min, eller skulle vi ha en mer åpen dialog. Heldigvis ble det dialog, skjønt det hadde jo vært greit om jeg hadde blitt kjørt litt også. Jeg hadde jo egentlig forberedt meg litt på det, sier han.

– Er du litt skuffet over at det ble for snilt?

– Nei, det vil jeg ikke si. Dette ble veldig bra.

– Har du fått et endret synet ditt på HEF etter dette?

– Ja, absolutt. Jeg har lært mye, og vil definitivt ikke være like redd neste gang jeg ser et HEF-medlem på gata, sier han med et smil.

Lurt å invitere andre HEF-kritikere også

Han oppfordrer forbundet til å invitere flere HEF-kritikere på denne måten. Han tror det kan gjøre mye for å mildne inntrykket folk har av organisasjonen.

– Det var veldig bra at jeg for det meste ble sittende å lytte og ikke snakket så mye selv. Da jeg stilte spørsmål fikk jeg gode svar. Spesielt interessant var det da dere begynte å diskutere dere imellom. Og så var det jo hyggelig å se at dere faktisk har pyntet til jul her inne, smiler han.

Marius Lien kommer trolig til å skrive en artikkel om teselskapet i Morgenbladet. Følg med.

Les Marius Liens kraftsalve

... og Didrik Søderlinds svar som la grunnlaget for dagens besøk

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.