Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ronnie Johanson, forfatteren av boka "Snåsamannen - Helbredelsene, spådommene, løgnene" delte ut løpesedler utenfor Colosseum kino i Oslo i går kveld.
 Foto: Even Gran

Ronnie Johanson, forfatteren av boka "Snåsamannen - Helbredelsene, spådommene, løgnene" delte ut løpesedler utenfor Colosseum kino i Oslo i går kveld. Foto: Even Gran

Margreth Olin inviterte Ronnie Johanson inn på Snåsa-premiere

Filmen rørte Johanson til tårer.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2016 kl 09:07

SE FLERE BILDER NEDERST I SAKEN

Ronnie Johanson har skrevet to kritiske bøker om Snåsamannen. I går kveld demonstrerte han og noen venner fra Religionskritisk forlag utenfor Colosseum kino i Oslo der Margreth Olins siste film "Mannen fra Snåsa" hadde premiere.

Ved inngangen fikk det kjendisspekkede premierepublikummet utdelt en enkel løpeseddel av Johanson med venner der det benektes at Snåsamannen har helbredet tusener, "aldri har tatt seg betalt" og at han er "klarsynt". Løpeseddelen opplyser at du kan lese mer om dette i Johansons bok "Snåsamannen - Helbredelsene, spådommene, løgnene".

Ronnie Johanson presiserer at de ikke demonstrerte mot filmen, men mot alle de uriktige påstandene som spres om Snåsamannen, og som Johanson tar for seg på systematisk vis i boka si.

Arrangørene ville ikke ha dem der

Colosseum kino satte lite pris på Johanson &co. En leder fra kinoen kom tidlig ut og prøvde å jage dem bort fra gata utenfor, noe Johanson og de andre demonstrantene nektet.

Senere kom det ut en vakt og varslet om at at politiet hadde gitt dem beskjed om å flytte seg og avslutte aksjonen. På den andre siden av gaten stod det en politibil, men ingen kom bort og ba gjengen fra Religionskritisk forlag om å flytte seg.

– Vi sjekket med politiet tidligere i dag, og de sa at det ikke var nødvendig å søke tillatelse for å dele ut løpesedler på gata utenfor en kino, forklarte en av demonstrantene, Dagfinn Eckhoff, til Fritanke.no.

Ut over dette gikk det hele pent og pyntelig for seg. Folk smilte og tok imot, stort sett. Noen få som lot seg provosere. De slengte kommentarer om at det var idiotisk å kritisere på den måten. Andre mente demonstrantene ødela stemningen.

Johanson ble invitert inn

Rett før filmen skulle starte, ankom filmskaperen selv, Margreth Olin. Johanson og en av de andre demonstrantene, Andreas Heldal-Lund, prøvde å gi henne en løpeseddel. De havnet raskt i en liten diskusjon.

Olin mente Johanson burde se filmen, og inviterte ham inn. "Kom igjen, dette ordner vi" sa Olin til en overrasket Johanson som gjerne fulgte med inn.

Rørt til tårer

Etter filmen har Ronnie Johanson følgende å si til Fritanke.no:

– Effektene virket som de skulle og jeg ble rørt til tårer. Slik sett var det en god film. Det er ingen tvil om at mannen har en sterk effekt på folk. Han utstråler en sterk autoritet. Dette trigger kroppens selvhelbredende krefter. Det vet vi, og det ikke dette som er kontroversielt, sier Ronnie Johanson etter filmen.

Filmen lærte ham imidlertid ikke noe nytt.

– Nei, selvsagt ikke. Alt dette visste vi jo fra før. Filmen dokumenterer også hvordan Gjerstad hele tiden spør på en insisterende måte om folk «føler varmen». Det er suggererende og påvirker folk, sier han.

Johanson påpeker at filmen ikke i det hele tatt berører Snåsamannens påståtte klarsynthet, samt påstandene om at han "aldri har tatt betalt". Han stusser også over at bare to av de som ble behandlet i filmen sa at det ikke virket, mens alle de andre sa at det hadde effekt.

– Her tror jeg ikke Olin har laget et representativt utvalg av de som ble filmet. Så stor treffprosent er det ikke mye som tyder på at han har hatt tidligere, sier han.

Johanson er også kritisk til at Gjerstad i ett tilfelle i filmen behandler kreft.

– Dette er lovstridig. Alternative behandlere har forbud mot å behandle kreft hvis det ikke er aktivt godkjent av lege. Snåsamannen sjekket ikke om legen hadde gitt tillatelse, slik han er forpliktet til etter loven. Så her dokumenterer faktisk filmen et lovbrudd, sier Johanson.

– Er du glad for at Olin inviterte deg inn?

– Ja, det var veldig hyggelig, men jeg snakket ikke noe med verken henne eller Gjerstad der inne, og jeg gikk ikke på festen etterpå. Jeg tenkte at jeg ikke ville ødelegge stemningen, sier han.

– Hva synes du filmen formidler, overordnet sett?

– Dette er ren propaganda som gir et ensidig og overdrevent bilde av mannens helbredende evner.

- Jeg gjør dette fordi jeg vil fortelle sannheten om Snåsamannen. De tingene som sies om han er rett og slett ikke sant. Og det vet jeg fordi jeg har sjekket, sier Ronnie Johanson.
 Foto: Even Gran

- Jeg gjør dette fordi jeg vil fortelle sannheten om Snåsamannen. De tingene som sies om han er rett og slett ikke sant. Og det vet jeg fordi jeg har sjekket, sier Ronnie Johanson. Foto: Even Gran


Hovedpersonen selv var en av de første som kom. Her venter han utenfor Colosseum kino.
 Foto: Even Gran

Hovedpersonen selv var en av de første som kom. Her venter han utenfor Colosseum kino. Foto: Even Gran


Men så kom tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen og hilste på. Et historisk møte, får man si. I 2009 vakte Hanssen, som den gang var helseminister, oppsikt med uttalelser om at Snåsamannen hadde kurert hans sønn for kolikk over telefon. Les mer.
 Foto: Even Gran

Men så kom tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen og hilste på. Et historisk møte, får man si. I 2009 vakte Hanssen, som den gang var helseminister, oppsikt med uttalelser om at Snåsamannen hadde kurert hans sønn for kolikk over telefon. Les mer. Foto: Even Gran


Først stod Dagfinn Eckhoff og Ronnie Johanson innendørs og delte ut løpesedler. Det fikk de ikke lov til, og stilte seg opp på gata utenfor. Kinopersonalet prøvde å jage dem derfra også.
 Foto: Even Gran

Først stod Dagfinn Eckhoff og Ronnie Johanson innendørs og delte ut løpesedler. Det fikk de ikke lov til, og stilte seg opp på gata utenfor. Kinopersonalet prøvde å jage dem derfra også. Foto: Even Gran


Tidligere leder av Hedningsamfunnet, Siv Helene Sinober, var også med og delte ut løpesedler mens kjendisene strømmet på.
 Foto: Even Gran

Tidligere leder av Hedningsamfunnet, Siv Helene Sinober, var også med og delte ut løpesedler mens kjendisene strømmet på. Foto: Even Gran


Noen av de som fikk løpeseddel smilte, andre rynket mer på nesa.
 Foto: Even Gran

Noen av de som fikk løpeseddel smilte, andre rynket mer på nesa. Foto: Even Gran


Demonstrant Dagfinn Eckhoff i diskusjon med en av kinogjengerne.
 Foto: Even Gran

Demonstrant Dagfinn Eckhoff i diskusjon med en av kinogjengerne. Foto: Even Gran

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus