Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

– Manshaus brukte retten som talerstol. Det er grunn til å være bekymret for at han vil gjøre det samme under hovedforhandlingen, sa ekstremismeforsker Lars Gule etter dagens fengslingsmøte for Philip Manshaus. Foto: NTB-Scanpix

Lars Gule:

– Manshaus' uttalelser gir pressen et dilemma

Philip Manshaus' innlegg i retten er et godt eksempel på at ekstremistiske synspunkter skaper et etisk dilemma for pressen, mener ekstremismeforsker Lars Gule.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Mandag var første gang Manshaus fikk uttale seg offentlig i Oslo tingrett. Lars Gule var til stede under fengslingsmøtet der referatforbudet ble opphevet slik at pressen sto fritt til å referere det Manshaus sa. Gule mener dette skaper utfordringer for pressen.

– Pressen står overfor et dilemma. For å bekjempe ideologien, må man kjenne til den, samtidig er det ikke ønskelig at et slikt budskap blir spredt, sier Gule til NTB.

– Brukte retten som talerstol

I kjennelsen begrunnes opphevingen av referatforbudet blant annet med hensynet til å forebygge ubegrunnede myter eller misforståelser.

– Manshaus brukte retten som talerstol. Det er grunn til å være bekymret for at han vil gjøre det samme under hovedforhandlingen. I verste fall blir mediene mikrofonstativ for nazipropaganda. I beste fall settes søkelyset på en forkastelig ideologi, sier ekstremismeforskeren.

Slik Gule oppfatter Manshaus' uttalelser er dette kjente tanker fra rasistiske, nynazistiske og antisemittiske ideologier.

– Manshaus deler oppfatninger med veldig mange om hvilke utfordringer den hvite rase står overfor, bemerker han.

Overlappende ideologier

Gule har tidligere forsøkt å anslå hvor utbredt disse ideologiene er i Norge.

– Ut ifra kvalifisert gjetning vil jeg si at det er mellom 10.000 og 15.000 som er enige med Anders Behring Breivik i hans analyse av kulturmarxisters ødeleggelse av samfunnet. Men det er viktig å påpeke at det bare er en brøkdel av disse som er villige til å bruke vold, sier Lars Gule.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...