Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I en rundspørringen der over 500 rektorer er spurt, avdekkes det store forskjeller i hvordan skolegudstjenester arrangeres i tilknytning til skolene her i landet.
 Foto: Den norske kirke

I en rundspørringen der over 500 rektorer er spurt, avdekkes det store forskjeller i hvordan skolegudstjenester arrangeres i tilknytning til skolene her i landet. Foto: Den norske kirke

Mange elever blir ikke spurt om skolegudstjenester

Halvparten av skolene følger ikke myndighetenes anbefaling om at skolegudstjenester er noe elevene aktivt bør melde seg på, viser en rundspørring Kommunal Rapport har gjort.

Publisert:

I rundspørringen, der over 500 rektorer er spurt, avdekkes det store forskjeller i hvordan skolegudstjenester arrangeres på skolene her i landet.

Tallene viser at én av fem skoler ikke har skolegudstjenester i det hele tatt, og kun én av to skoler ber om aktiv påmelding fra elevene. I tillegg har bare én av fem skoler et alternativt tilbud til elever som ikke ønsker å delta.

Utdanningsdirektoratet fraråder skolene å definere skolegudstjenesten som en avslutning og anbefaler aktiv påmelding.

I år blusset debatten om skolegudstjenestene opp igjen, etter at det ble kjent at rektorene på Voss ønsket å droppe det tradisjonelle arrangementet. Skolen løste floken ved å omdøpe julegudstjenesten til en julesamling fri for bønn og forkynnelse.

– I gudstjenesten starter presten med å si «la oss be». Hadde han gjort det under julesamlingen, hadde han inkludert elevene i bønn. Men det gjør han ikke nå, derfor blir dette et inkluderende tilbud til alle, sa kommunalsjef i Voss kommune, Else Berit Kyte til Kommunal Rapport i forrige uke. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.