Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- En varsler fant en artikkel på Nyhetsspeilet og bestemte seg for å risikere sitt liv og karriere for å gi oss denne livsviktige beskjeden, skrev Nyhetsspeilet. Men de ble lurt.

- En varsler fant en artikkel på Nyhetsspeilet og bestemte seg for å risikere sitt liv og karriere for å gi oss denne livsviktige beskjeden, skrev Nyhetsspeilet. Men de ble lurt.

Lurte Nyhetsspeilet trill rundt

På nettstedet Nyhetsspeilet bobler det av ville ideer om fjernstyrt hjernekontroll og hemmelige verdensregjeringer. Nå har en NTNU-student avslørt dem.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2012 kl 14:20

NTNU-studenten Olav Møyner har i lang tid irritert seg over konspirasjonsteoretikeres blinde dogmatikk og manglende vilje til å ta til seg kritiske innvendinger. Derfor ville han avsløre hvor ukritiske og lettlurte de er.

Han satte seg ned og skrev et brev til medredaktør av konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet.no, Armin Bahrami. Her presenterer Møyner seg anonymt som en ingeniør som har blitt involvert i noe veldig muffens.

- Jeg kontakter deg anonymt fordi jeg er redd for min egen karriere såvel som min egen sikkerhet. Jeg vet ikke riktig hva som foregår, men jeg tror det er det beste for alle parter om du ikke vet nøyaktig hvem jeg er, skriver Møyner i den første e-posten.

Deretter forteller han en historie om at han, gjennom sin jobb som ingeniør i kraftindustrien, har blitt involvert i et topphemmelig prosjekt om utplassering av en helt ny type vindmøller. Mellom linjene insinuerer Møyner at vindmøllene skal brukes til å sende ut elektromagnetiske bølger for å kontrollere og passivisere befolkningen.

- Designet på vindmøllene var drastisk annerledes enn noe jeg har sett tidligere. Vanligvis er vindmøller en ganske enkel konstruksjon. (...) Men mange av komponentene var fullstendig ukjente. (...) Blant komponentene jeg synes å kjenne igjen var satelittsender/mottaker, noe som lignet på en elektronisk geigerteller (måler radioaktivitet) og nok maskinvare til å gjennomføre store beregninger, forteller Møyner i den første e-posten.

La bevisst inn elementære feil

I bloggposten der han forteller om lureriet, forteller Møyner at alle elementene i e-posten er gjennomtenkt med sikte på å lure Nyhetsspeilet og Armin Bahrami.

- Jeg spiller alle tonene som lager vakker musikk i et paranoid øre: Varsleren er redd for sitt eget liv. Varsleren hevder å ha stor fagbakgrunn innen naturvitenskap. Varsleren bygger opp påstandene med en offentlig rapport. Varlseren kommer med masse teknobabbel. Varsleren hinter om mind control og hemmelige underjordiske anlegg. Armin er klimaskeptiker, så jeg slang inn en referanse til det også, skriver Møyner.

Han forteller også at han bevisst har lagt inn ingeniørtekniske feil og usannsynligheter i teksten, som er lett å avsløre for en med minimal innsikt i ingeniørfag.

- Litt av poenget er selvsagt at enhver person som har fulgt med i naturfag på videregående vil kunne avsløre teorien som det reneste tøys. Vindmøller på 100hz? Hundre rotasjoner i sekundet? (...) Krystaller dekket med barium? Reneste tøv, skriver Møyner.

Lekket "hemmelig dokument"

For å få Armin Bahrami på limpinnen, lagde Møyner i tillegg et falskt "hemmelig dokument", fra den fiktive organisasjonen "Northern-European White Wesir project".

Dokumentet beskriver på engelsk hvordan man skal greie å passivisere befolkningen gjennom utplassering av de nevnte vindmøllene. Dokumentet er fullt av sensurerte ord og avsnitt, for å gi inntrykk av at det finnes noe som er "enda mer hemmelig og farlig", enn det som faktisk står der.

Når det gjelder innføringen av hjernekontroll-vindmøllene i Norge, heter det for eksempel:

"Mulige konflikter med miljøvernere i distriktene kan avhjelpes ved å lage strømbrudd og lignende, noe som vil øke aksepten for mer strømproduksjon. Det antas at det ikke lenger vil være noen stor motstand straks passiviseringen er i gang." (oversatt fra engelsk)

Nyhetsspeilet: - Dette må vi ta på alvor

Etter en del e-poster mellom Møyner og Bahrami, publiserte sistnevnte til slutt en artikkel på Nyhetsspeilet med overskriften "En varsler advarer om tankekontroll av befolkningen".

Møyner lastet ned artikkelen, og du kan lese den her. Han har også tatt vare på noen senere versjoner av den samme artikkelen. De finner du her.

I den første nyhetsartikkelen forteller Bahrami hvordan Nyhetsspeilet internt forholdte seg til henvendelsen fra Møyner.

- Varsleren tok kontakt i oktober,2009. Jeg var lenge usikker på om informasjonen stemte, og lurte på om det var en falsk kilde utplassert i konspirasjonsmiljøet for å få oss til å virke "litt paranoide". For to uker siden tok jeg kontakt igjen for å se om varsleren fortsatt var i live, og fikk JA som svar for få dager siden. Etter en gjennomgang med redaksjonen er vi nå enige om at dette bør tas på alvor, skriver han.

- Personen bak spøken har rett i mye

Etter at komplottet ble avslørt, publiserte Bahrami en ny artikkel på Nyhetsspeilet, der han forklarer det hele fra sin side. Bahrami hevder at informasjonen fra Møyner var troverdig, og at det ikke var rart at han gikk på limpinnen.

- Personen som står bak spøken har mye rett i det han skriver til at jeg kan avskrive dette som tull. (...) Agendaen er reell og planene om å tankekontrollere befolkningen har eksistert lenge før denne e-posten dukket opp i innboksen min.. Les boken til Per-Aslak Ertresvåg for mer info, skriver Bahrami. (her siktes det til boken "Makten bak makten", journ.komm.)

Håper de kan bli mer kritiske

Olav Møyner sier til Fritanke.no at han, i forkant av det hele, hadde et håp om at komplottet kunne få folkene bak Nyhetsspeilet til å bli litt mer kritiske til de ville konspirasjonsteoriene sine. Men etter å ha lest Bahramis reaksjoner er han ikke lenger så optimistisk.

- Han har i hvert fall ikke latt seg påvirke, men kanskje det er noen i miljøet rundt som kan få øynene opp for verdien av litt kritisk selvrefleksjon, sier han.