Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I forkant av møtet i LO-sekretariatet den 4.12. demonstrerte HEF-ansatte som er organisert i LO-forbundet Handel og kontor foran LO-bygningen på Youngstorget i Oslo. Foto: Kirsti Bergh.

I forkant av møtet i LO-sekretariatet den 4.12. demonstrerte HEF-ansatte som er organisert i LO-forbundet Handel og kontor foran LO-bygningen på Youngstorget i Oslo. Foto: Kirsti Bergh.

LO går for statskirkeordningen

#Etter møtet i LOs sekretariat mandag er det klart: Sekretariatet går inn for en videreføring av statskirkeordningen. Ni av femten stemte for - seks s...

Publisert:

Sist oppdatert: 04.12.2006 kl 15:41

Etter møtet i LOs sekretariat mandag er det klart: Sekretariatet går inn for en videreføring av statskirkeordningen. Ni av femten stemte for - seks stemte avholdende. LO-leder Gerd Liv Valla fikk dermed støtte i sitt omstridte forsvar av statskirken.

Tekst: Even Gran
Publisert 4.12.2006

LO ønsker at statskirkeordningen skal videreføres. Det er klart etter LO-sekretariatets møte mandag 4.12.

Avstemningen var jevn. Ni stemte for, mens seks stemte avholdende. Blant de som stemte avholdende var Handel og kontors forbundsleder, Sture Artntzen. Han fikk før helga et brev fra Handel og kontors klubb i HEF som advarte LO mot å gi noen støtte til statskirkeordningen.

Til nettavisa HK-nytt sier han LO ikke burde ha behandlet denne saken i det hele tatt. Derfor stemte han avholdende da høringsuttalelsen ble behandlet i sekretariatet.

I vedtaket fra LO-sekretariatet heter det:
"LO mener dagens statskirkemodell best vil ivareta de behov store deler av befolkningen har for tilhørighet til en "åpen og inkluderende folkekirke". Sekretariatet mener statskirkeordningen sørger for en viktig bredde i kirken. LO ønsker fortsatt åpenhet og toleranse i spørsmål om menneskeverd, kvinnesyn og likestilling, og vil at "kirken skal fortsette å tilhøre folket".

Human-Etisk Forbunds pressesjef Jens Brun-Pedersen er opprørt over vedtaket, og mener det klart strider mot LOs formålsparagraf som lyder: "(LO skal) arbeide for å sikre frihet, solidaritet og likeverd uten hensyn til kjønn, seksuell legning, rase, religion, livssyn eller kulturelle holdninger." (vår uth.)

Opprør i HEF
LO-forbundet Handel og kontor (HK) er det desidert største fagforbundet blant de ansatte i Human-Etisk Forbund. De HK-organiserte HEF-medarbeiderne er nå i opprør over vedtaket i LO-sekretariatet. Flere har allerede sagt fra om at de kommer til å melde seg ut.

- Stemningen i klubben er at man ønsker å melde seg ut kollektivt, sier flere klubbmedlemmer Fritanke.no har vært i kontakt med.

- Jeg kan ikke være medlem av en fagorganisasjon som støtter en diskriminerende ordning som min livssynsorganisasjon har kjempet for å avvikle i 50 år, sier Kari Mette Klever, organisasjonssekretær for HEF i Oslo. Hun sendte sin utmeldelse allerede i går.

- Jeg vil ikke være med i en fagorganisasjon som kjemper internasjonalt mot brudd på menneskerettighetene, men som nasjonalt ikke har de minste skrupler med å forsvare overtramp mot de samme rettighetene, sa Åge Stavsøien, organisasjonssekretær for HEF i Sør-Trøndelag sist fredag.