Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Fem år etter at et flertall for likekjønnet ekteskap ble blokkert i det Nordiske parlamentet kan det endelig jubles for at likekjønnede ekteskap er tillatt i landet. Foto: Syda Productions / Shutterstock / NTB scanpix

Likekjønnet ekteskap tillatt i Nord-Irland

Fra i dag av er det mulig å registrere seg for likekjønnet vigsel i Nord-Irland.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Mandag 13. januar er en merkedag for lhbt+-rettigheter i Nord-Irland. Loven som tillater likekjønnede ekteskap trådte i kraft, og fra i dag kan altså likekjønnede registrere seg for ekteskapsinngåelse. Ifølge BBC vil de første vigslene for likekjønnede par kunne finne sted i februar. Nærmere bestemt samme uke som Valentines Day.

– Dette er historisk. Altfor lenge har skeive i Nord-Irland blitt behandlet som annenrangs borgere. Derfor er dette en merkedag og et stort øyeblikk for likekjønnede, som endelig kan gifte seg og få sine forhold ansett som likeverdige, sier Patrick Corrigan i Amnesty International til BBC

Nord-Irland har hatt en egen partnerskapslov for likekjønnede siden 2005. Det vil imidlertid ikke foreløpig være mulig å konvertere partnerskap til ekteskap. Dette skal behandles på myndighetsnivå senere i år. Da vil det også bli avgjort hvordan kirken skal forholde seg til partnerskap og likekjønnede ekteskap.

Bakgrunnen for at det først er i februar vi vil få se de første likekjønnede ekteskapsinngåelsene i Nord-Irland, er at lovgivningen krever at det skal gå 28 dager fra paret melder sine gifteplaner til de får lov til å inngå ekteskap.

John O'Doherty fra Love Equality-kampanjen jubler også i dag. Til BBC sier han imidlertid at det fortsatt er mye som gjenstår før alle har de samme rettighetene i Nord-Irland.

– Men i dag feirer vi sammen med alle dem som har lagt ned tid, krefter og en bemerkelsesverdig innsats for å bli hørt og oppnå forandring, til tross for all den motstand vi har møtt.

Et flertall i det nordirske parlamentet gikk allerede i 2015 inn for en slik lovgiving som den som er innført i dag. Men gikk likevel ikke gjennom.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...