Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Richard Dawkins er overbevist om at økt kunnskap til Bibelens ord effektivt vaksinerer unge mot religion, og er villig til å personlig bidra økonomisk til å utstyre britiske skoler med bibler. Foto: Istockphoto

Norske religionskritikere støtter Dawkins' utspill:

- Les Bibelen!

I kronikken ”Hvorfor jeg vil at alle våre barn skal lese Bibelen” erklærte Richard Dawkins nylig at han er villig til å medfinansiere bibler til britiske skolebibliotek. Boka har litterær og kulturhistorisk verdi, men kan ikke brukes moralsk rettesnor - noe de unge vil oppdage om de leser den, mener Dawkins.(23.05.2012)

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2012 kl 11:00

Kronikken ble publisert i The Guardian 19. mai. Forfatter, kjendis-ateist og Oxford-professor Richard Dawkins er sjokkert over at ikke alle britiske skolebibliotek har en bibel.

– Europeisk historie kan ikke forstås uten kjennskap til de krigende fraksjonene av kristne, og enda blodigere var kampene mot rivaliserende religioner, sier Dawkins.

Professoren trekker frem flere bibelske eksempler der vold, drap, slaveri og tortur utføres i Guds navn.

– Hva enn Bibelen må være – og den er et stort litterært verk – er den ikke noen moralsk bok, og unge mennesker må lære dette viktige faktum, for de blir ofte fortalt det motsatte.

Bibelstudier som religionsvaksine

Dawkins er overbevist om at økt kunnskap til Bibelens ord effektivt vaksinerer unge for religion.

– Enkelte hevder at uten bibelen som moralsk kompass, vil vi ikke ha mulighet til å avstå fra tyveri, mord og ødeleggelse. Den beste måten å tilbakevise denne løgnen, er å lese Bibelen selv.

Flere norske religionskritikere sier seg enige med Dawkins. Blant disse er forfatter og lyriker Margaret Skjelbred, som husker sin egen barndom som preget av frykt for helvete.

– Selv har jeg lest bibelen fra perm til perm, og det er sterk kost. Vi bør ha mer kunnskap om Bibelen, og hva den faktisk inneholder. I skolen, på min tid, plukket man bare ut de fine historiene, der Gud var snill og god, og utviste forbilledelig moral. Men så hoppet lærerne over grusomhetene, og Bibelen er virkelig en grusomhetens historie, sier Skjelbred.

Kjenn din kulturarv

Forfatteren er overbevist om at bibellesing vil gjøre leseren kritisk til den guden som presenteres.

– Når vi snakker om ”vår felles kristne kulturarv” er det viktig å kjenne til skriften bak, og der presenteres en streng herre og mester, sier Skjelbred.

Hun påpeker at de store bibelskikkelsene er så onde, krigerske og blodige at det vil være for sterk kost for de minste barna.

– Når det er sagt, er det en fantastisk velskrevet bok og den nye oversettelsen er også god. Jeg har nylig lest en del i Mosebøkene. Men når Gud blir framstilt som en allmektig og kjærlig gud, da skurrer det.

En annen forfatter som priser Bibelens litterære kvaliteter, er Torgrim Eggen.

– Jeg nekter å tro at det ikke allerede finnes bibler ved samtlige norske skoler, så jeg tar den gjerne lenger enn Dawkins, og argumenterer for utdeling av klassesett! Det er vanskelig å orientere seg i vestlige samfunn uten kjennskap til Bibelen. Boka er en forutsetning for forståelse av kultur, av kunst og litteratur, sier Eggen.

Applauderer kunnskap

På spørsmål om han selv har lest boka, trekker Eggen litt på svaret.

– Ikke fra perm til perm, men store deler av den. Jeg er oppdratt som ateist, men min far var likevel tydelig på at man skulle kjenne sin Bibel.

Pressesjef for Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, mener også at det bør finnes en bibel i hvert skolebibliotek. I tillegg så andre "såkalt hellige skifter".

– Jeg forstår at kristne er begeistret for Dawkins´ sjenerøsitet. Ser de imidlertid på hans begrunnelse vil jeg tro mange betakker seg. Økt kunnskap skal humanister alltid applaudere. Også om religioner. I Norge er det vel neppe kunnskap om kristendom som er mangelvaren i skolene, sier Brun-Pedersen.

Pressesjefen minner om at læremidlene og RLE-faget er dominert av kristendom, og at det i tillegg arranges gudstjenester i skoletida. Selv vokste han opp i en familie som hadde Bibelen som rettesnor, og har lest en god del i boka.

– Dawkins tese om at barn og unge vil utvikle en kritisk sans ved å lese hellige skrifter, er jeg nok selv et eksempel på, sier Brun-Pedersen med et smil.

– Ingen leser hele boka

Før Levi Fragell ble Generalsekretær for Human-Etisk Forbund og president i International Humanist and Ethical Union, var han selv predikant og Fragell kjenner Bibelens ord bedre enn de fleste.

– Dawkins har helt rett i at Bibelen er sentralt for forståelse av vår vestlige kultur og historie, og i at det er meningsløst å bruke boka som en moralsk rettesnor. Det har jeg skrevet mye om å boka ”Vi som elsket Jesus”. Jeg vokste opp med, og levde nær Bibelen frem til tjueåra, da jeg la den bort. Så jeg har tatt med meg Bibelen fra min tid som predikant, ikke bare for dens affeksjonsverdi, men fordi den er et sentralt kulturhistorisk verk, forteller Fragell.

Han er en ivrig samfunnsdebattant, spesielt i diskusjoner vedrørende verdisyn og religion. Og når han i blant blir satt fast på bibelspørsmål, har han alltid boka i nærheten, så han kan slå opp i den. Men møter Fragell noen som påstår å ha lest hele Bibelen - fra perm til perm - mistenker han dem for løgn.

– Ingen orker alt det der! Jeg har lest den ganske grundig selv, fordi jeg er kunnskapstørst. Men det er side opp og side ned med gørrkjedelige gjentakelser. Heller enn å dele ut bibler, hadde jeg gjerne sett at skolene ble tildelt Menneskerettighetserklæringen. Den burde slås stort opp på veggen, sier Fragell.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...