Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Oppgradering: Derek Varret, eller Shaman Durek som han kaller seg, ble opplært av en selverklært prinsesse – nå har han funnet sammen med en ekte norsk prinsesse.
 Foto: NTB-Scanpix

Oppgradering: Derek Varret, eller Shaman Durek som han kaller seg, ble opplært av en selverklært prinsesse – nå har han funnet sammen med en ekte norsk prinsesse. Foto: NTB-Scanpix

Kurerer kreft om den syke har sterk nok vilje til å helbrede seg selv

Vi har sett nærmere på den nye kjæresten til Märtha-Louises vei til sjaman-kjendisstatusen, via selverklærte prinsesser og oppstandelse fra døden.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2019 kl 17:32

Mandag ble det kjent at prinsesse Märtha-Louise har blitt kjæreste med den amerikanske, selverklærte sjamanen Derek Varret, eller Shaman Durek som han gjerne kaller seg. På sine egne nettsider sier han at hans sjamanistiske virke har røtter i flere slektsledd bakover, han er sågar sjettegenerasjons sjaman. Eventuelt tredje, skal vi tro disse kildene. Men det er jo lett å la seg forvirre når det gjelder slikt.

Nettsidene kan også by på en rekke intervjuer Durek har gitt til ulike medier verden rundt. I et intervju med den tyrkiske avisen Cumhuriyet forteller han blant annet om hvordan han allerede som 13-åring kunne helbrede, og faktisk reddet en skolekamerat fra døden etter et fall med slag mot hodet.

Lært av selverklært prinsesse

På spørsmål om hvordan han kontrollerer sine krefter og deler sine evner med verden, svarer han:

– Dette er en familietradisjon. Jeg begynte å praktisere da jeg var 11 år. Jeg har hatt vidunderlige lærere som har veiledet meg til å guide mine evner, som prinsesse Susana von Radic av Kroatia, og mange andre læremestre som jeg beundrer og respekterer.

Til det israelske magasinet Shalom forteller han videre om den påståtte prinsessen, som altså var hans andre læremester. I dette intervjuet er hun ikke navngitt, men etter at hans første lærer, Diana, lærte ham kunsten å beskytte seg selv mot mørket, tok den kroatiske prinsessen på seg oppgaven med å lære ham å beskytte seg selv mot andre mennesker, samt å styrke og bruke sinte talenter som en gave.

I dette intervjuet fremgår det også at han ble født som sjaman, som eneste sønn i en familie av syvendedagsadventister i Sacramento, California. Faren var fra Haiti.

Det fremgår også at bestefaren på farssiden ikke var sjaman, ettersom han var katolikk, men omvendte seg til adventist. Morens far hadde derimot forutsett at han skulle bli sjaman, noe som ble klart da han var fem år. Og moren selv var en vis kvinne.

Synske tilstander

Til islandske Man Magazine fremgår det at han allerede som toåring fikk innsikt, men altså ikke forsto rekkevidden av sjamanismen før han var fem år. Han vedgår også at splittelsen mellom adventistene og de spirituelle delene av familien tok på. For øvrig da altså den haitiske farsiden og norsk-indiske morsiden. En noe annen historie enn den som presenteres i Timeout Israel. Her er rollene tilsynelatende byttet, og Varrat presenteres som del av et haitisk sjamandynasti. Det var også gudmoren – og ikke bestefaren – som hadde synske krefter på hans vegne, og med det forutså hans vei inn i virket.

Her forteller han også at han selv har synske evner. Han fikk vite av en ånd at en bombe ville gå av på en kafé, slik at han og hans venner gikk på stranden i stedet under et besøk i Tel Aviv. Også 11. september fikk han forhåndskunnskaper om, hele to år før det skjedde. Men på spørsmål om hvorfor han da ikke reddet kafégjester eller sa fra før flyene traff tårnene, svarer han:

– Det er ikke min jobb. Skulle jeg løpt inn på den restauranten for å hjelpe folk så ville jeg jo vært der akkurat da bomben gikk av. I have nothing to do with it.

Død og oppvåkning

En annen prøvelse var de nattlige ånde-besøkene, ånder av både det gode, og mer skremmende, slaget. Han ble også så overveldet av andre menneskers følelser at han knapt klarte hverdagen, inntil det som antas å være overnevnte sjamanlærere altså kom inn i hans liv. Den virkelige forløsningen trostesten kom etter at han skal ha vært klinisk død (!). En måned lå han ifølge Man Magazine i koma, og legene fryktet hjerneskade. Men han var fast bestemt på å leve, uavhengig av hva kroppen ville. Om han helbredet seg selv? Det er han uvillig til å svare direkte på, men svarer likevel:

There is only one healer and that is the love of God. The only thing I did was move out of its path and believe that it could heal me and that this love is my master, the true teacher that other teachers help me to reach."

(Red.anm.: Etter publisering ble vi gjort oppmerksom på at sykdommen kan ha vært nyresvikt. I 2012 var det en innsamling for å finansiere en nyretransplantasjon)

Dette var etter at han bodde i Israel, lest seg opp på Kabbalah og livnært seg som danser, skuespiller og VJ. Før den tid tok han utdannelse innen holistisk medisin i California, og har flere ganger oppholdt seg i Tyrkia, der han blant annet lærer bort sjamanistiske teknikker til en gruppe kvinner i Istanbul. Og ble intervjuet om hvordan livet er i det beslektede yrket: sosiale medier-influenser (2018).

Islandsk konfrontosjon

I 2016 gjestet Varret Island. Besøket fikk den islandske skeptikerforeningen Vantrú til å reagere. I forkant gikk de ut og advarte folk mot sjamanens påstander om overnaturlige evner og kalte ham rett ut en svindler og drittsekk. Blant annet med henvisning til prinsesse Radic, som i og med at det ikke har eksistert noen kongefamilie i Kroatia de siste tusen årene, nok ikke helt er hva hun hevder å være.

Dette ville hverken arrangørene eller sjamanen selv la stå uimotsagt, og representanter for Vantrú ble utfordret til å møte den selverklærte sjamanen til moderert sceneduell med spiritualitet og skeptisisme som tema. Møtet ble avtalt. Det utspant seg også en lenger dialog på Facebook, der Vantrú spurte sjamanen om det stemmer at han kan kurere kreft. Han avkreftet dette på generelt grunnlag, men sier også at han har hjulpet mange kreftpasienter, om enn ikke pasienter med leukemi i fjerde stadium. Sistnevnte fordi «when a patient is at stage 4 they loose hope I need the mind to be strong in order to help them»

Ifølge Vantrú slettet Derek Varret tråden på Facebook kort tid etter at han ble utfordret direkte av en av deres sidemoderatorer. De tok imidlertid skjermbilder, som i sin helhet kan leses her og her. Mens debattmøtet kan sees her. Oppmerksomme trådlesere kan for øvrig legge merke til at i denne tråden var sjamanen altså 12 år da han begynte sin sjamangjerning.

Fra kreft og koma

Til det tyrkiske magasinet Millyet hadde han imidlertid ingen reservasjoner når det kom til kreftbehandling. På direkte spørsmål om det er noen sykdommer han har helbredet, svarer han:

– Det er folk jeg har reddet fra kreft, og de som har kommet ut av koma og mange andre.

Interessant nok har han i avsnittet over benektet at han er noen healer. Helbredelsen er opp til den enkelte og den enkeltes ånder, eventuelt ved hjelp av gudommelig inngripen. Og så det at han altså snakker med disse åndene på den sykes vegne.

En sjaman for alle religioner

Hvilken gud som griper inn varier etter hvilket medium Verret samtaler med. I de tyrkiske mediene viser han til islam, i Israel til jødedommen, til amerikanske medier den kristne guden. For, som han gjentar i nær alle intervjuer: Sjamanisme er ingen religion, det er en livsstil. Eller som han sier det til L’officiel:

– I sjamanisme tror vi at ditt indre barn er Gud. Ved å elske det barnet ender du opp med å elske deg selv og forstå at skapelsens begynnelse kommer fra ideen om skapelse.

Et interessant perspektiv å ha i mente, med tanke på at dette var svaret fra sjamanen da han ble spurt om hvem som hadde vært den største influenseren og forbildet i hans eget liv:

– My greatest influencer is God and the artistry of God’s creation, and I pay it forward by loving what God created.