Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEF berømmer regjeringen for å se at «Både samfunnet, kirken og staten er best tjent med et tydelig skille mellom kirke og stat.» Men skulle gjerne sett at de fulgte opp i større grad.

HEF berømmer regjeringen for å se at «Både samfunnet, kirken og staten er best tjent med et tydelig skille mellom kirke og stat.» Men skulle gjerne sett at de fulgte opp i større grad.

Kritisk til ny regulering av kirken

Mest mulig frihet for Den norske kirke, så fort som mulig. Det er beskjeden fra Human-Etisk Forbund til Kulturdepartementet på forslaget om et tydeligere skille mellom stat og kirke.

Publisert:

Tidligere i høst presenterte Kulturdepartementet (KUD) høringsnotat om et tydeligere skille mellom stat og kirke.

Departementet foreslår blant annet att staten ikke lenger skal være arbeidsgiver for kirkens ansatte, og Den norske kirke (Dnk) vil bli et selvstendig rettssubjekt. Finansieringen vil fortsatt være stat og kommunes ansvar, gjennom videreføring av paragraf 15 i kirkeloven og et rammetilskudd fastsatt over statsbudsjettet. Tilskuddet skal fortsatt ligge på dagens nivå.

Fristen for å komme med høringssvar gikk ut 1. november.

– Det viktigste å få frem har vært at vi ønsker at Den norske kirke skal ha mest mulig frihet, så fort som mulig, sier rådgiver-Lars Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund (HEF).

Bekymret for detaljerte forslag

Forbundet er derfor tydelig imot de nye lovreguleringene som er foreslått, som likevel bare vil gjelde noen få år.

– Vi er svært bekymret for at departementet gjennom detaljerte forslag om regulering av Dnks organer og virksomheter legger seg på en linje som vanskeliggjør prosessen med skille mellom staten og Dnk, skriver HEF det ti sider lange høringssvaret og fortsetter:

– Forslagene i høringsnotatet gjør at vi blir sittende med spørsmålet om det egentlig er behov for at Dnk skal være eget rettssubjekt når den likevel ikke får frihet til å være herre i eget hus.

Unødvendig ny lovregulering

I høringssvaret uttrykker derfor HEF at en rekke foreslåtte paragrafer i kirkeloven bør oppheves. Dette gjelder:

• § 2 (delvis) – Kirken må som andre organisasjoner regulere sin virksomhet etter etterspørsel. HEF har tillitt til Dnk etter beste evne vil sørge for at kirker, menigheter og medlemmer får god betjening.

• § 23 – Det skulle ikke være nødvendig med en lovhjemmel for at Kirkerådet skal kunne delegere til underliggende organisasjonsledd

• § 24 – Det bør være opp til kirken selv å definere egen øverste myndighet. Kirken bør også fritt kunne inngå tariffavtaler og bli medlem i arbeidsgiverorganisasjon

• § 25 – Kirkerådets sammensetting kan bestemmes av Kirkemøtet.

• § 34 – Innføringen av en lovfestet faglig uavhengighet for prester er ikke med på å skille stat og kirke.

• § 38 – Forvaltningsloven og offentlighetsloven foreslås å fortsatt gjelde for Dnk. Denne paragrafen ble til da kirken var en del av statsforvaltningen, og det er det som nå foreslås avviklet..

Videre anbefaler HEF at lovfesting av en klagenemd for Dnk ikke innføres slik det er foreslått i nye ledd i paragrafene 27, 29 og 38. Leddene som er foreslått endret i pargraf 4, 11 og 2 om manntall, menighetsmøter og spesialmenigheter mener organisasjonen også at kan strykes.

Departementet foreslår selv å oppheve § 27 slik at kirken selv kan få organisere egen lærenmd. Dette støtter HEF.

Ønsker fortgang

Forbundet vil ellers berømme regjeringen for å se at «Både samfunnet, kirken og staten er best tjent med et tydelig skille mellom kirke og stat.» (Sundvolden-erklæringen.) Men HEF skulle gjerne sett at KUD i større grad fulgte opp dette i det høringsnotatet.

Departementet foreslår å stryke er en rekke særregler for Dnk. Her har HEF ingen innvendinger og støtter alle rene strykningsforslag i høringsnotatet.

Videre stiller forbundet seg positiv til planene om en helhetlig lov om tros- og livssynsamfunn. HEF er ønsker også en debatt om medlemsfinansiering på feltet velkommen.

– Prinsippet om å skille stat og kirke har vært overordnet i vårt høringsuttalelse. Forslaget som er sendt ut er en veldig teknisk lovendringssak. Det handler om å flytte 1600 stillinger fra stat til kirke. Da må mange forhold ivaretas, og det er ikke noe vi skal ta lett på, sier Helgestad

Hele høringssvaret er tilgjengelig på Kulturdepartementets hjemmeside.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus