Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ola T. Lånke fra KrF bekrefter at partiet fortsatt ønsker å oppheve dagens statskirkeordning, og at de i grove trekk støtter løsningen til flertallet i Gjønnes-utvalget. Foto: Krf.no/Tri Nguyen.

Ola T. Lånke fra KrF bekrefter at partiet fortsatt ønsker å oppheve dagens statskirkeordning, og at de i grove trekk støtter løsningen til flertallet i Gjønnes-utvalget. Foto: Krf.no/Tri Nguyen.

KrF vil skille stat og kirke

#Etter KrFs landsmøte i helga meldte mediene, og KrF selv, at partiet vil opprettholde en "folkekirke forankret i grunnloven" Men sjekker man vedtaket...

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2007 kl 15:18

Etter KrFs landsmøte i helga meldte mediene, og KrF selv, at partiet vil opprettholde en "folkekirke forankret i grunnloven" Men sjekker man vedtaket nøyere, oppdager man at KrF vil avvikle statskirkeordningen og fristille kirken i tråd med Gjønnes-utvalgets flertall.

Tekst: Even Gran
Publisert: 4.5.2007

- Kravet om å skille stat og kirke forsvant som dugg for aprilsola, skrev Dagsavisen etter Kristelig Folkepartis landsmøte sist helg.

"KrF beholder statskirken" lød overskriften fra NTB, og i ingressen het det at "sterke krefter i KrF som vil frigjøre kirken fra staten led nederlag".

Stortingsrepresentant for Sp og den profilerte statskirketilhengeren Inger Enger jubler over resultatet.

- Jeg synes KrF har landet på noe som høres veldig lovende ut, som går i det jeg vil kalle riktig retning. Dette legger grunnlag for et kompromiss om en grunnlovsfestet folkekirke, sier hun til Dagsavisen.

Vil fortsatt skille
Hvis man leser KrFs vedtak nærmere, tegner det seg imidlertid et annet bilde. I vedtaket står det at:

"Landsmøtet går inn for at Grunnlovens nåværende bestemmelser om statskirkeordningen endres, slik at Den norske Kirke blir et selvstendig rettssubjekt med egne styringsorganer og med selvstendig ansvar for alle saker som har med kirkens tro og virksomhet å gjøre. (...) Lærespørsmål og personalspørsmål, herunder utnevninger av biskoper og proster, bør ikke avgjøres politisk, men av trossamfunnet alene."

Videre vdtok landsmøtet at "KrF mener en ny verdiparagraf som særlig henviser til de kristne og humanistiske verdier bør erstatte Grunnlovens § 2 (2.ledd)."

2. ledd i Grunnlovens paragraf 2, som KrF med dette har vedtatt at de vil endre, er teksten som grunnlovsforankrer den norske statskirkeordningen.

Der står det at "den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion" samt en setning som forplikter de som bekjenner seg til denne religionen, å oppdra sine barn i den samme (oppdragerparagrafen).

Landsmøtevedtaket til KrF presiserer også, i likhet med Gjønnes-utvalgets flertall, at kirken bør "gis en særlig tilknytning til staten gjennom en kirkelov gitt av Stortinget for å sikre en bred folkekirke. Dette bør være en rammelov."

Lånke: - Vi vil fortsatt avvikle dagens statskirkeordning

Talsperson i stat/kirke-saker i KrF, stortingsrepresentant Ola T. Lånke, bekrefter overfor Fritanke.no at partiet i grove trekk fortsatt slutter seg til flertallsinnstillingen fra Gjønnes-utvalget.

Han forteller at det egentlig bare er en hårfin forskjell på vedtaksforslaget fra sentralstyret, og det som til slutt ble vedtatt på landsmøtet. Han avviser medieoppslagene om at det var "statskirketilhengerne som vant".

- Jeg har ikke lest alle presseoppslagene etter landsmøtet, men det var kanskje en del overskrifter som ble litt misvisende, sier han.

Lånke forteller at det som ble lagt til på landsmøtet, og som kanskje har blitt tolket litt langt av enkelte, først og fremst var en formulering om at KrF "ikke ønsker å oppløse statskirken ", men først etter bindende avtaler om å få inn "kristne og humanistiske verdier" i paragraf 2, samt en enkel grunnlovshenvisning til den nye kirkeloven, slik også Gjønnes-utvalget har ønsket seg.

Formuleringen om at "man ikke ønsker å oppløse statskirken nå", vil imidlertid ikke hindre KrF i å stemme for grunnlovsendringer i denne stortingsperioden, forteller han.

- Nei, det betyr det ikke. Vi kan være med på grunnlovsendringer i denne perioden hvis betingelsene våre er oppfylt.

- Så dermed er formuleringen om at dere "ikke ønsker å oppløse statskirken nå" egentlig uten realpolitisk betydning ?

- Ja, hvis betingelsene våre blir oppfylt, så kan du si det. Formuleringen må heller forståes som en understreking av alvoret - at vi ikke vil oppløse statskirkeordningen uten videre, sier Lånke.

Flertall for "kristen-humanistisk"

Det burde ikke bli noe vanskelig for KrF å samle flertall for en "bindende avtale om kristne og humanistiske verdier" i en ny paragraf 2.

Både Frp, Venstre og Høyre ønsker lignende formuleringer. Senterpartiet vil også høyst trolig støtte dette, etter at deres hovedønske om å opprettholde dagens paragraf 2 har falt.

Også Ap har signalisert at de er åpne for å inkludere "kristne og humanistiske verdier" i en ny paragraf 2, selv om de selv ikke har foreslått å legge inn dette. Dermed er det bare SV som i utgangspunktet avviser en slik formulering blant partiene på Stortinget.

Her kan du lese KrFs egen pressemelding etter landsmøtevedtaket