Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Faksimile fra nettutgaven til Dalane Tidende. Der kan du se en liten filmsnutt med bordbønnen til Bjerkreim-politikerne sist onsdag.

Faksimile fra nettutgaven til Dalane Tidende. Der kan du se en liten filmsnutt med bordbønnen til Bjerkreim-politikerne sist onsdag.

Kommunestyret skal fortsatt be for maten

I Bjerkreim kommune i Rogaland har man alltid sunget bordbønn før matpausene. Sist onsdag foreslo Magne Vaule (Ap) å få en slutt på det.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.09.2010 kl 14:50

Kommunestyrerepresentant Magne Vaule (Ap) synes det bør bli slutt på de kristne bordversene som alltid synges før matpausene til kommunestyret i Bjerkreim.

Derfor foreslo han på møtet sist onsdag å avskaffe tradisjonen som partikollega Karl Gjedrem har ansvaret for å dra i gang.

Det gikk ikke særlig bra. Vaules forslag fikk bare fire av 17 stemmer. Dermed fortsetter Bjerkreim kommunestyre å synge bordvers som Gledens Herre, I Jesu Navn og O du som metter liten fugl.

- Jeg synes kommunestyret skal være livssynsnøytralt. Derfor fremmet jeg forslaget. Men når flertallet fortsatt vil synge kristne sanger, så får jeg bare bøye meg. Hvis dette skal forfølges videre, får noen andre ta ballen, sier Magne Vaule til Fritanke.no.

Han forteller at det ikke var noen hissig debatt om saken.

- Som ventet forsvarte KrF ordningen på det innstendigste. Men det var også en del representanter fra Ap, Sp og Høyre som slett ikke er i kirken særlig ofte, som argumenterte sterkt for at vi bør fortsette med syngingen, forteller Vaule.

Han legger til at han er medlem i Human-Etisk Forbund.

Er det så nøye?

Ordfører Marthon Skårland (H) stemte mot forslaget om å fjerne bordbønnen. Han sier til NRK Rogaland at han ikke ser dette som et problem.

- Jeg har vært med i kommunestyret i snart 24 år, og vi har alltid sunget for maten. Det mener jeg er ganske uskyldig. Kall det gjerne bordbønn, men jeg vil heller kalle det å synge for maten. Jeg kan ikke skjønne at det skal spille så stor rolle hva slags sang vi synger, sier han.

Ifølge Dalane Tidendes papirutgave fikk Vaule støtte fra Høyres Margun Hegelstad.

- Det er ikke sikkert at kommunestyret alltid vil bestå av folk som er en del av vår tradisjon, påpekte hun i debatten.

Fritanke.no har ikke greid å finne ut hvem andre som stemte for Vaules forslag. Partiene Venstre og SV, som normalt er de partiene som er mest opptatt av livssynslikestilling, er bare representert i Bjerkreim ved Venstres Tore Malmei. Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.