Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Apostelen Paulus skrev sju brev som endte opp som bøker i Bibelen. Nå tror et økende antall amerikanere at Paulus skrev brevene selv, uten hjelp fra oven.
 Foto: Maleri av Valentin de Boulogne ca. 1619; "Saint Paul Writing His Epistles"

Apostelen Paulus skrev sju brev som endte opp som bøker i Bibelen. Nå tror et økende antall amerikanere at Paulus skrev brevene selv, uten hjelp fra oven. Foto: Maleri av Valentin de Boulogne ca. 1619; "Saint Paul Writing His Epistles"

Klar nedgang i andel amerikanere som tror Bibelen er Guds ord

For første gang er gruppa som tror Bibelen bare er skrevet av mennesker større enn de som mener den bokstavelig talt er Guds ord.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2017 kl 11:02

2017 ble det første året siden målingene startet i 1975 at det er flere som svarer at Bibelen bare er skrevet av mennesker, enn det er som svarer at Bibelen er Guds faktiske ord til menneskeheten, og at det som står der må tolkes bokstavelig.

I 1975 svarte bare 13 prosent av amerikanerne at Bibelen bare er skrevet av mennesker. I 2017 har dette økt til 26 prosent. Tilsvarende har de som tror at Bibelen bokstavelig sett er Guds ord gått ned fra 38 prosent i 1975 til 24 prosent i 2017.

Dette viser en ny undersøkelse fra Gallup publisert tidligere denne måneden.

Den største gruppa er likevel de som tar mellomposisjonen og svarer at Bibelen er inspirert av Gud, og at den ikke skal tolkes bokstavelig. 47 prosent svarte nå i 2017, og andelen har ligget noenlunde stabilt siden 1975.

I 2017 er det for første gang flere amerikanere som tror Bibelen er menneskeskapt enn som bokstavelig tror den er Guds ord.

I 2017 er det for første gang flere amerikanere som tror Bibelen er menneskeskapt enn som bokstavelig tror den er Guds ord.

Klar nedgang i bokstavelig bibeltro i alle aldergrupper

Det er klare forskjeller mellom aldersgrupper. Ikke-hvite over 50 år og folk uten universitetsutdannelse tror i større grad at Bibelen er Guds ord og må tolkes bokstavelig enn andre.

De som i størst grad tror Bibelen er menneskeskapt er hvite menn under 50 år, samt folk med universitetsutdannelse.

Det er betydelig færre i den yngste aldersgruppa (18-29 år) som tror på Bibelen som Guds ord, mens aldersgruppene 18-29 og 30-49 kommer omtrent likt ut når det gjelder synet på Bibelen som menneskeskapt. Klart flere i gruppa 18-29 år tror imidlertid på mellomposisjonen – at Bibelen er «inspirert av Gud» enn de mellom 30 og 49. Det er også enn høyere andel menn enn kvinner som tror Bibelen er menneskeskapt.

Utviklingen i retning av at stadig færre tror Bibelen er Guds bokstavelige ord gjør seg gjeldende i alle aldersgrupper. Når det gjelder kjønn, er det kvinner som har beveget seg mest i en slik retning. Kvinner har en nedgang på 15 prosentpoeng siden 1976, mens nedgangen blant menn er ti prosentpoeng.

Blant aldersgruppene, er det de yngste som har hatt den største nedgangen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus