Kontakt
Kirkerådet synes det er best om det legges til grunn at alle skal i kirken, slik at koblingen mellom skolegang og kirkegang opprettholdes. Foto: Kirken.no
– Helt misforstått, sier fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.
Even Gran
Publisert: 19.01.2016 kl 15:15
Sist oppdatert: 19.01.2016 kl 17:29
I et brev til Kunnskapsdepartementet datert i går, advarer Den norske kirke v/Kirkerådet mot aktiv, likestilt påmelding til skolegudstjenester.
Utdanningsdirektoratet gikk ut med en anbefaling om dette i november i fjor.
Kirkerådet liker ikke denne anbefalingen. I brevet skriver de at «anbefalingen bryter med den etablerte forståelsen om at skolegudstjenesten er en del av det generelle kulturelle arbeidet ved skolen begrunnet i læreplanen».
For å underbygge dette standpunktet viser de til boken «Kirkebesøk, skolegudstjenester og høytidsvandringer» (IKO-forlaget 2009), der det blant annet heter at en praksis med likeverdig aktiv påmelding «ikke i tråd med prinsippet om at skolegudstjenesten er en del av skolens ordinære opplegg».
Les hele brevet her.
Det var Vårt Land som først omtalte denne saken.
Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, er skuffet og overrasket over utspillet til Den norske kirke.
– Ja, dette var virkelig overraskende og skuffende. Kirken avslører en merkelig rolleforståelse. De går svært langt i å hevde at adgangen skoler har til å takke ja når kirken inviterer til skolegudstjeneste, er noe skolen skal gjøre, og at det er begrunnet i læreplanen.
Dette er helt misforstått, mener Sandvig.
Hun viser til at det er en helt avgjørende motsigelse i Kirkerådets brev når de skriver at den statlige anbefalingen om aktiv påmelding «bryter med den etablerte forståelsen av at skolegudstjenesten er en del av det generelle kulturelle arbeidet ved skolen» (vår utheving).
– Men Utdanningsdirektoratet sier jo ikke noe om det. De skriver bare at skolene kan gjennomføre gudstjenester. De kommer altså ikke med noe pålegg. Det er et valg skolene har, hvis de forholder seg til retningslinjene som er gitt, poengterer Sandvig.
Sandvig viser også til at IKO – tidligere «Institutt for kristen oppseding» -, som kirken viser til, selv har beveget seg videre fra den linja som Kirkerådet tillegger dem.
– I sin høringsuttalelse til Stålsett-utvalget gikk også IKO inn for aktiv påmelding, i likhet med Barneombudet, Utdanningsforbundet, Human-Etisk Forbund og ikke minst et samlet Stålsett-utvalg, der Den norske kirke var godt representert, sier Sandvig.
Fagsjefen synes det er merkelig at kirken viser til det som et «prinsipp» om at skolegudstjenesten skal være en del av skolens ordinære undervisningsopplegg.
– Hva er dette? Det finnes ikke noe slikt prinsipp. Skolene ved rektor har selv ansvaret for hvordan målene i læringsplanen skal oppfylles. Mange av dem vil mene at det finnes langt mer inkluderende måter å lære elevene om Den norske kirkes rolle på, enn ved å ta med en del av elevflokken på julegudstjeneste hvert eneste år, sier hun.
Hun minner om at det ikke er tillatt å ha gudstjenester som en del av KRLE-faget – det faget der elevene blant annet skal lære om religioner og livssyn.
– Derfor er det merkelig at kirken uten videre legger til grunn at gudstjenester i Den norske kirkes regi skal være en del av skolens generelle aktivitet, sier hun.
Sandvig minner om hva en gudstjeneste er, i henhold til Kirken selv.
«Gudstjenesten er det viktigste møtestedet for kristne. Den er stedet der de kristne blir synlig som en menighet; et fellesskap av mennesker som deler troen på Gud, og Jesu Kristi oppstandelse. Den er et sted der mennesker møter hverandre, og sammen trer frem for Gud.»
Hun synes ikke den offentlige skolen bør ha noe med et slikt arrangement å gjøre.
– Som et minimum, må det kreves aktiv påmelding og et aktivt valg mellom to likeverdige alternativer for i det hele tatt å godta praksisen med å invitere skoleelever til å bruke skoletid på religionsutøving i et trossamfunns regi, sier hun.
Sandvig synes det er merkelig om ikke Den norske kirke ser dette, men er glad for en tydeliggjøring av at skole er skole, og kirke er kirke, og at dette er to ulike roller man ivaretar.
Vi har ikke fått kontakt med Kirkerådet for en uttalelse i dag.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.