Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Styreleder Tom Hedalen og økonomileder Kjersti Ø. Brattaas er klare for landsmøte - og for gjenvalg hvis landsmøtedelegatene vil det.
 Foto: Kirsti Bergh

Styreleder Tom Hedalen og økonomileder Kjersti Ø. Brattaas er klare for landsmøte - og for gjenvalg hvis landsmøtedelegatene vil det. Foto: Kirsti Bergh

Human-Etisk Forbunds landsmøte 2015

Kamp om nestledervervet i HEF

Landsmøtet i HEF er i gang. Mest spenning er det knyttet til søndagens nestledervalg. Tidligere HU-leder Anders Garbom Backe og nåværende styremedlem Terese Svenke vil begge ha vervet.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2015 kl 20:46

Lillestrøm: Mens statsminister Erna Solberg åpnet landsmøtet til Norsk Handikapforbund i møtesalen ved siden av, var Human-Etisk Forbund avspist med en seniorrådgiver i Kulturdepartementet, Tore Halden, som skulle snakke om livssynspolitikk. Han hilste fra kulturminister Thorhild Widvey, «som dessverre måtte på hytta», og viste seg etter en litt uortodoks tale å være fra Tullekompaniet.

Livssynspolitikk har sin betydelige plass på landsmøtet, men det som det kanskje er knyttet mest spenning til, er søndagens valg av nytt hovedstyre. Valgkomiteen leverte sin foreløpige innstilling for to måneder siden, men den er selvsagt diskutert rundt omkring i organisasjonen i ukene som har gått.

To vil være nestleder

Avtroppende leder i Humanistisk Ungdom, Anders Garbom Backe (24), var valgkomiteens valg til nestledervervet. Men på søndag får han konkurranse av nåværende styremedlem Terese Svenke, som i valgkomiteens opprinnelige innstilling var plassert som økonomileder.

Garbom Backe sier til Fritanke.no at han likevel gjerne stiller som nestleder, og at han vet det er folk som vil opprettholde hans kandidatur om valgkomiteen skulle endre sin innstilling.

Han gjør det klart at han er mest motivert for nestlederposisjonen og har veldig lyst til å fortsette engasjement i Human-Etisk Forbund. De to årene han har vært fulltidsleder i Humanistisk Ungdom mener han har gitt ham bred erfaring som han har lyst til å bruke i hovedstyrearbeid. Som nestleder ser han for seg at han kan bidra også i en profilert posisjon og stiller gjerne i paneldiskusjoner, radiodebatter og livssynsdialoger.

– Hvis du ikke skulle bli nestleder, er det aktuelt å stille som menig styremedlem?

– Ja, men det er nestledervervet jeg har mest motivasjon til.

Terese Svenke (40), som har sittet som styremedlem siden 2013, var i valgkomiteens innstilling plassert som økonomiansvarlig. Men etter å ha tenkt seg mer om, har hun kommet til at hun ikke ønsker å ha det ansvaret.

– Jeg har funnet ut at jeg ikke har lyst til å bruke ettermiddagene mine på tall. Jeg har lyst til å arbeide blant annet mer med internasjonale saker og det ville jeg ikke kunnet som økonomileder.

Derimot er hun spurt om å stille som nestleder, og det bekrefter hun overfor Fritanke.no at hun har veldig lyst til.

– Hvis du ikke skulle bli nestleder, er det aktuelt å stille som menig styremedlem?

– Ja, jeg vil heller være styremedlem enn økonomiansvarlig.

Det betyr at søndagens valg blir litt mer spennende enn det så ut i utgangspunktet.

Tar ansvar

Nåværende økonomileder Kjersti Ø. Brataas har sittet i styret siden 2009 og skal egentlig fratre ut fra valgkomiteens innstilling, men er spurt om å fortsette. Det har hun stilt seg positiv til. Overfor Fritanke.no framholder hun at det er den økonomiske situasjonen i forbundet som gjør at hun føler ansvar for å bidra med kontinuitet i økonomiposisjonen.

Det handler ikke om at økonomien er dårlig, for det er den ikke, men at det pågår flere prosesser nå, blant annet med innkjøring av nytt regnskapssystem og avklaring av framtidig pensjonsordning i forbundet.

Valgkomiteens leder, Grete Brunæs, forteller at hun har snakket med mange.

– Kommer dere til å opprettholde deres innstilling?

– Det har jeg ingen kommentar til, svarer hun.

Hun understreker at det er naturlig at valgkomiteen tar alle forslag til vurdering, og at målet er å få til en endelig innstilling som kan samle flest mulig.

Nye kandidater må meldes i morgen tidlig før landsmøtets start for å være med i valget.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus