Kontakt
Sara Mats Azmeh Rasmussen fortalte VG om svært grove episoder av utskjelling og fysiske angrep under aksjonen i Dublin i sommmer. Foto: Faksimile fra VG 2.7.11
Det europeiske fatwarådet sier at de aldri fikk noe brev om dødsstraff for homofili fra Islamsk Råd Norge. – Joda, vi sendte brevet, sier Shoaib Sultan.
Even Gran
Publisert: 24.08.2011 kl 16:22
Sist oppdatert: 24.08.2011 kl 20:12
I sommer demonstrerte Sara Mats Azmeh Rasmussen utenfor lokalene til Det europeiske fatwarådet i Dublin. Kravene var de samme som da hun demonstrerte utenfor lokalene til Islamsk Råd i Oslo i februar; respekt og anerkjennelse av homofile og transpersoner. Det europeiske fatwarådet og dets leder Yusuf al-Qaradawi regnes som den høyeste muslimske teologiske autoriteten i Europa.
En del av bakgrunnen for Azmeh Rasmussens aksjon er at Islamsk Råd Norge (IRN) så langt ikke har ønsket å ta spesifikt avstand fra dødsstraff for homofili i Iran. Etter mye bråk om dette på slutten av 2007, fortalte IRN at de hadde sendt et brev til Det europeiske fatwarådet for å få råd om hvordan en muslim bør forholde seg til spørsmålet. Tre år senere rapporterte Fritanke.no at de fortsatt ikke hadde fått noe svar.
Men kanskje dette skyldes at brevet aldri ble sendt? I et møte i sommer med Hussein Mohammed Halawa, generalsekretæren for Det europeiske fatwarådet, fikk nemlig Azmeh Rasmussen høre at fatwarådet aldri hadde fått noe brev fra Islamsk Råd Norge om denne saken.
– Jeg fikk totalt sjokk. Jeg trodde de bare sa det for å bli kvitt meg, men da jeg fikk møte generalsekretæren og hørte han si at de aldri har mottatt et slikt spørsmål, så tror jeg faktisk på det, sier Azmeh Rasmussen til magasinet Blikk.
Daværende generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, har ingen forklaring på hvorfor Det europeiske fatwarådet hevder at de ikke har fått noe brev.
– Jeg kan bekrefte at vi sendte brevet, og jeg aner ikke hvorfor fatwarådet ikke har fått det. De får vel mange spørsmål, regner jeg med, og det kan kanskje være vanskelig å holde orden på alt.
– Jeg kan bekrefte at vi sendte brevet, og jeg aner ikke hvorfor fatwarådet ikke har fått det. De får vel mange spørsmål, regner jeg med, og det kan kanskje være vanskelig å holde orden på alt, sier Sultan til Fritanke.no.
Han vil gjerne presisere at det aldri har vært tvil om hva IRN mener om dødsstraff på generelt grunnlag. Problemet har vært at Islamsk råd ikke ser det som sin oppgave å mene noe om andre lands politikk.
– IRN tar avstand fra alle former for dødsstraff. Dermed har Islamsk Råd også hele tiden implisitt vært mot dødsstraff i Iran, uansett årsak. Problemet er at det er en viss motvilje i IRN mot å mene noe om politikken i enkeltland. Islamsk Råd ser det ikke som sin oppgave. IRN virker i Norge og uttaler seg om forhold her. Islamsk råd driver med religion, ikke politikk, sier den tidligere generalsekretæren.
Han legger til at IRN, i 2007, var på nippet til å gå ut med en fordømmelse av dødsstraff. Årsaken til at dette ikke ble noe av, var at Frp rett i forkant gikk ut og krevde at IRN måtte ta sterk avstand fra dødsstraff for homofili i Iran, hvis ikke burde de miste statsstøtten, mente partiet.
– Det fikk mange til å sette seg på bakbeina. Hvis vi rett etter en slik trussel fra Frp hadde gått ut med en fordømmelse, ville det ha framstått som om vi hadde latt oss presse. Det kunne vi ikke akseptere, og dermed ble det ikke noe av. Uttalelsen ble imidlertid publisert to år senere, i 2009, som kronikk i Ny tid, forteller Sultan.
De offisielle uttalelsene om dette fra IRN sier pr. i dag at ”Islamsk Råd Norge søker ikke, har ikke søkt og kommer ikke til å søke dødsstraff for homofili” og at ” Vi tar avstand fra hetsing, trakassering og vold mot homofile.” Samtidig understrekes at homofili anses som en synd i islam.
I tillegg til dette har Shoaib Sultan, som generalsekretær i IRN, uttalt til Fritanke.no og andre medier at dødsstraff er feil på prinsipielt grunnlag.
Sara Mats Azmeh Rasmussen høstet svært sterke reaksjoner fra muslimer under aksjonen i Dublin i sommer. Til VG forteller hun om meget grove episoder, langt verre enn det hun opplevde under aksjonen i Oslo i februar.
I en sms til VG skriver hun som følger:
”En mann truet meg nå. Han sa at jeg selvfølgelig bør bli drept. Så gjentok han det tre ganger med trykk på ordet drepe. Han sa at jeg var syk. Jeg svarte kort og ba ham bare om å la meg være i fred. Han fortsatte. Før han gikk inn sa han igjen: Du bør bli drept. Han var aggressiv.”
Azmeh Rasmussen forteller også om at en mann kjørte rett mot henne med bil i stor fart. En halv meter unna bråbremset han. Mannen gikk ut av bilen og sa: ”Ble du redd nå?”
Hun ble også utsatt grov trakassering av en større gruppe.
– En mobb har samlet seg rundt meg. De rev fra meg plakaten min, kalte meg for en gris, spyttet på meg og truet meg. To menn kom ut fra senteret og sa "Du er et dyr, ikke et menneske, forteller Azmeh Rasmussen til VG.
Hun er skuffet over det irske politiet. Etter å ha fått flere drapstrusler og blitt fratatt plaketene sine, ringte hun politiet og ba om beskyttelse. Da de endelig dukket opp, sa de at det ikke var rart muslimene ble sinte. Det var jo tross alt deres bønnedag.
– Jeg har ikke møtt på et så ineffektivt politi. Den etiske innstillingen til politikvinnen er heller ikke noe jeg assosierer med etikken til politiet. Det sa jeg også til henne og da gikk hun bare mens mobben fortsatt omringet meg, sier Azmeh Rasmussen til Blikk.
Shoaib Sultan synes ikke alt er som det bør være når det gjelder muslimers forhold til homofili.
– Nei, det synes jeg ikke. Det finnes absolutt utfordringer i islam når det gjelder homofili, men det har jeg ikke lyst til å gå inn på her, sier Shoaib Sultan.
Før hun dro til Dublin, sendte Azmeh Rasmussen et brev til fatwarådet
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.