Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
James Randi er ikke redd for å glorifisere vitenskapen. Den har to ganger hjulpet ham til å lure døden.
 Foto: JEFR

James Randi er ikke redd for å glorifisere vitenskapen. Den har to ganger hjulpet ham til å lure døden. Foto: JEFR

«Skeptikernes gud» lander i Norge

James Randi avslører lurendreierne

– i dag kan du oppleve hvordan

James Randi har kuttet hodet av Alice Cooper og avslørt Uri Geller og tester gjerne Snåsamannen. På fredag gir tryllekunstneren og skeptikeren James Randi nordmenn en innføring i hvordan avsløre det påstått overnaturlige og pseudovitenskapelige.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2011 kl 13:13

– Jeg synes «Ingen liker å bli lurt» er en veldig god kampanje, sier James Randi (82) på telefon fra USA. Så god at han var klar til å stille seg til disposisjon for aksjonen og dele av sin kunnskap om sjarlataner og lurendreiere etter nær 40 år med undersøkelser og avsløringer av det overnaturlige og det pseudovitenskapelige. Onsdag landet han i Norge for å vise oss hvordan vi kan avsløre lurendreiere og sjarlataner som hevder å ha overnaturlige evner.

Fredag 18. mars holder han sitt avsløringsforedrag i Chateu Neuf i Oslo, og som en viktig del av foredraget vil han i detalj demonstrere en rekke knep som blir brukt av såkalt klarsynte, medium, healere og andre som påstår seg å ha overnaturlige krefter.

Det samme skal han Trondheim 21. mars og i Bergen 22. mars.

James Randi er titulert både som skeptikernes Gud og skeptikernes skytshelgen, og det er kanskje ikke så rart, for denne mannen er en helt for svært mange skeptikere over hele verden. Hvorfor? Fordi han er tryllekunstneren som avslører svindlerne fordi han kan triksene deres bedre enn dem selv.

Kuttet hodet av Alice Cooper

James Randi turnerte over hele verden som tryllekunstneren og utbryterartisten The Amazing Randi, fra han før han var tjue år. Som utbryterartist har han slått Houdinis utbryterrekord, brutt seg ut av over 22 fengsler og fra en tvangstrøye, hengende opp ned over Niagara Falls. Han hadde sitt eget trylle-radio show på 1960-tallet. På begynnelsen av 1970-tallet kuttet han kveld etter kveld av Alice Coopers hode ved hjelp av en fake-giljotin under rockerens konsertturne. Randi var så god i sine triks – som han var åpne på at var triks – at han ble anklaget for å være en svindler, som lot som om han gjorde triks, mens han faktisk hadde overnaturlige evner.

Etter at han trakk seg tilbake som profesjonell tryllekunstner og utbryterartist, har han viet sin tid til å avsløre lureriet. I 1996 etablerte han ved hjelp av en sjenerøs donasjon fra en internettgründer, The James Randi Educational Foundation, med dette som formål. Han har skrevet en rekke bøker som går påstander om det overnaturlige og fantastiske kritisk etter i sømmene, og avslørt alt fra Uri Gellers skjebøying, psykisk kirurgi og klarsynte til kristne helbredelsespredikanters påståtte mirakuløse helbredelser og homøopatiens virkning.

Hans engasjement som etterforsker av det paranormale og pseudovitenskapelige, er selvsagt grunnet i hans kunnskaper som profesjonell lurendreier.

– Jeg så mennesker bli svindlet av sjarlataner, folk som påstod de var klarsynte, kunne se i framtiden eller telepatisk bøye skjeer – og de brukte de eksakt samme kunstene som meg, har Randi sagt.

«Kanskje er du blitt lurt»

For Randi er det en selvfølge at det er viktig å promotere kritisk tenknig og skeptisisme.

– Det er som hvis du ser folk bli overkjørt av en bil. Det er en menneskelig impuls å ville hjelpe til. Jeg ser folk bli svindlet hver dag. Ethvert anstendig menneske vil ønske å gjøre noe for å hjelpe. Min fordel er at jeg er en erfaren magiker, jeg kan gjennomskue triks når jeg ser det utført. Jeg kan forklare til folk hvordan det de opplever kan skje. Jeg ville lære folk å se hva som skjer – ikke for å lære dem triks, men for å si «tenk på hva jeg sier, kanskje du er blitt lurt?»

– Hvorfor lar vi oss så lett lure da?

– Vi lar oss lure fordi vi mangler erfaringen til å gjennomskue lureriet. Vi vet ikke hvordan triksene er brukt, vi forstår ikke vitenskapelig tenkning. Jeg avslører triksene fordi jeg har inngående kjennskap til dem som magiker, men ikke alle er like trenet i slik tenkning. Heller ikke vitenskapsfolk, poengterer Randi.

Det har han vist gjennom prosjekt Alfa: Randi klarte, ved hjelp av to medsammensvorne amatørtryllekunstnere som stilte som synske, å få vitenskapsfolk i et forskningsprosjekt om parapsykologi til å bli overbevist om at de to hadde synske krefter. Og det til tross for at Randi i brevveksling advarte dem mot at de kunne bli lurt av triks.

– Trenger vitenskapsmenn trening i magi, for å kunne gjennomskue triks?

– Vitenskapsfolk er – bør være – opptatt av å forske, men en erfaren tryllekunstner kan kalles inn for å bistå. Det kan hjelpe dem til ikke å bli lurt.

Million dollar-utfordringen

Noe av det som har gitt mye oppmerksomhet rundt JREF, er James Randis 1 million dollar-utfordring: den som kan vise fram en paranormal kraft, kan cashe inn en million dollar fra JREF. Alt som kreves er at vedkommende sender inn en søknad – nylig ble de formelle kriteriene for å bli kandidat forenklet, slik at flere kan oppfylle dem – hvor de oppgir hva de kan gjøre og under hvilke omstendigheter. Hvis en søker oppfyller kriteriene, skal JREF og vedkommende bli enige om hvordan testen skal utføres, og hva som skal til for at testen skal sies å vise positivt resultat.

Gjennom årene har han fått mange av henvendelser fra folk som hevder å kunne gjøre overnaturlige ting. Noen av dem har vært svindlere som har trodd at de skulle kunne lure ham, mens andre genuint har trodd på sine egne krefter. Ingen har så langt klart å overbevise Randi og hans team. Men hvis det er så mange som har slike krefter, hvorfor er det så relativt få som ønsker å la seg teste, undrer han.

– Jeg ser ingen kø av folk utenfor her som vil la seg teste.

– Kan noen komme å bli testet mens du er i Norge?

– Vel, det vil antagelig måtte ta noen dager. De må ha kreftene sine klare til å bli observert nøyaktig. Og vi må utarbeide alle regler for testingen, og bli enige om en overenskomst, slik at vi er juridisk bundet. Jeg foretar aldri noen test uten at dette er avklart, sier Randi.

Tester gjerne Snåsamannen

Det er for øvrig en nordmann Randi har forsøkt å få til å la seg teste: Snåsamannen.

– Jeg kjenner til ham, han er tydeligvis ikke interessert million-prisen. Vi har skrevet til ham og tilbudt ham å sette opp en test, men han har ikke svart. Hvorfor er han ikke interessert i pengene?

– Han er visst ikke interessert i penger, han helbreder og finner folk gratis.

– Joda, alle sier at de ikke driver med det de gjør for penger. Kanskje ikke, men han får oppmerksomhet. Han er jo i norsk presse hele tiden. Hvis han er villig til å stille opp og bevise at han er genuin, kunne han ha gitt pengene til veldedighet. Men han vet at han ikke kan gjøre det.

Skal begå homeopatisk selvmord

En alternativretning Randi har viet mye oppmerksomhet er homeopatien.

– Mye alternativmedisin er harmløs, fordi den ikke har noen virkning. Men det kan ha stor skade når mennesker tar slik medisin i stedet for medisin som kan gjøre dem friske. Homeopati er harmløs – homøopatisk medisin er testet igjen og igjen og funnet virkningsløs. Det er viktig å informere folk om at de blir svindlet. De som produserer homøopatimedisin og butikkene som selger det, burde bli saksøkt, sier Randi, som er svært kritisk til at offentlige myndigheter ikke gjør noe for å forhindre slik svindel.

Som en del av foredraget sitt skal han – som han har gjort tidligere – begå homeopatisk selvmord.

– Jeg skal innta homeopatisk sovemedisin. Produsenten anbefaler at man ikke tar mer enn to eller tre sovepiller. Jeg skal innta en hel boks. Det skal ifølge produsentene drepe meg.

For at ingen skal være i tvil om at han inntar ekte homeopatisk medisin, skal en godkjent lege kjøpe inn medisinen før foredraget, og esken skal leveres Randi beseglet.

– Det er kvakksalveri og burde bli stoppet

– Hvilke deler av lurendreieriet er det viktigst å fokusere kritisk på?

– De som hevder de kan helbrede. Det er mange der ute som påstår de kan bøye skjeer, lese tanker og jeg vet ikke hva. Og her er det mange triks som jeg skal demonstrere i mitt foredrag. Men de farligste er de som hevder at de kan kurere sykdom eller som involverer barn, sier Randi.

Randi nevner som eksempel en omstridt terapi overfor autister, der assistenter ved hjelp av den såkalt «fasilitert kommunikasjon» – der en trenet assistenten fører det autistiske barnets fingre over et tastatur med symboler og tegn og derigjennom hjelper språkløse til å kommunisere.

– Dette har vi undersøkt i årevis, og det er pseudovitenskap. Det er kvakksalveri og det burde bli stoppet, sier Randi bestemt.

– Er det en fare for at man glorifiserer vitenskap i en kampanje som dette?

– Hva skulle være faren forbundet med å glorifisere vitenskap? Hva skulle være faren ved å glorifisere en vakker solnedgang?, spør Randi retorisk.

– Vitenskapen har fått oss ut av jungelen og flydd oss til månen. Folk lever dobbelt så lenge som før. Det har gjort livene våre mye mer behagelige. Slikt har folk en tendens til å glemme. Jeg vil glorifisere vitenskapen når som helst. Jeg er et eksempel på hva vitenskapen gjør for oss. Jeg ville vært død om det ikke var for vitenskapen. To ganger. Det var ikke bønn, men legevitenskapen som reddet meg.

– Men vitenskap kan misbrukes?

– Det er som med trafikklys; om de alltid er røde, så virker de ikke. Men om vitenskapelige metoder brukes riktig, vil det alltid gi riktige svar. I over hundre år har vitenskapen fått oss framover.

Fortsatt ikke imponert av Uri Geller

Randi har avslørt en rekke svindlere, ikke bare den veldig berømte Uri Geller, med sitt relativt ufarlige tebøye-triks og dess like, men også helbredelsespredikanter som Peter Popoff, som Randi og hans team gikk undercover for å avsløre.

Nylig har både Geller og Popoff vært tilbake igjen. Popoff er en velbeslått predikant som selger mirakelvann som skal gjøre folk rike.

– Dessverre er det en del mennesker som ikke er så smarte. De tror fordi det høres så bra ut, og folk vil gjerne ha enkle svar. Popoff sier han kan gjøre mennesker rike, men i stedet er det de som gjør ham rik.

Uri Geller var før jul på tv og forbløffet det norske publikummet gjennom sin skjebøying og det å få klokker, brødristere m.m. som ikke virket til å virke igjen, idet de sammen ropte VIRK!

Randi er ikke imponert.

– Dette er hva han har gjort alltid. Enhver magiker kan gjøre det. Jeg kan gjøre det også, jeg har faktisk gjort det. Jeg har posert som telepatisk i radioprogram og bedt folk ta fram sine apparater. Jeg har gjort dette i radioshow mange steder, i mange land, og sagt at NÅ at nå kommer instrumentet til å virke. Og folk ringte inn etterpå og fortalte at ja, de begynte å virke. Jeg fortalte dem at «det var ikke min kraft, det var din forestillingsevne».

At folk opplevde at apparatene begynte å virke, trenger heller ikke bare ha vært innbilning. Kanskje hadde de tidligere ikke lest bruksanvisningen godt nok. Kanskje begynte det å virke fordi man flyttet rundt på det. Kanskje begynte klokka å gå fordi man trakk den opp.

– Men alle de som overhodet ikke opplevde noen virkning, de ringte selvsagt ikke inn. Bare de som fikk en opplevelse av at noe skjedde, og det var kanskje to til tre prosent.

– Det fins plenty av magi

– Det blir ofte påstått at skeptikere gjør verden litt mer fattigslig, litt mer grå; at man vil ta bort det uforklarlige og magiske.

– Det er plenty av magi der ute. Du finner det i øynene til et nyfødt barn, i solnedgangen. Det er ekte magi. Hva jeg gjør er å ta bort den falske magien.

– Du er en slags profet for skeptikere, hva tenker du om det?

– Kanskje er det slik, i så fall håper jeg at jeg er en god person å følge. På scenen lurer jeg folk i underholdningsøyemed. Men ansikt til ansikt er jeg ærlig, jeg sier sannheten. Jeg mener det er veldig viktig å informere folk og oppfordre dem til å undersøke fakta. Jeg sier ikke hva som sier ikke hva som er sant og ikke, men jeg legger fram bevismaterialet.

Randi får stadig henvendelser fra mennesker som sier at de har fått livene sine endret på grunn av ham.

Hans viktigste oppfordring i forhold til kritisk tenkning er: bruk bare sikker viten som basis for dine oppfatninger. Bruk informasjon fra tv, internett, radio, media osv, men ikke stol på påstander det uten at du vet at kilden er til å stole på. Tenk, still spørsmål!

Les mer om James Randi her.
Les om hvordan det gikk da synske Connie Sonne forsøkte å innkassere million dollar-prisen i 2009.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.