Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Italienerne får ikke lenger lov til å henge krusifikser i klasserommene sine. Les mer hos BBC.

Italienerne får ikke lenger lov til å henge krusifikser i klasserommene sine. Les mer hos BBC.

Italienske skoler må fjerne krusifikser

Offentlige skoler i Italia får ikke lenger lov til å henge krusifikser i klasserommene. Det har menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg bestemt.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2009 kl 09:28

Det var den italienske moren Soile Lautsi som meldte den italienske staten til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD).

Hun ønsket at barnet hennes skulle få en livssynsnøytral utdannelse og protesterte på at klasserommen til barnet hennes hadde et kors på veggen.

I Italia finnes det faktisk en lov som sier at det skal henge et krusifiks i alle klasserom.

I dommen fra EMD heter det at krusifikser på veggen i offentlige klasserom er i strid med foreldreretten, og barnets rett til å få et utdannelse uten religiøs påvirkning.

Sterke reaksjoner

Vatikanet reagerer sterkt på dommen. De mener det er "feil og nærsynt" å fjerne krusifiksene.

- Det virker som om EMD ser bort fra rollen kristendommen har spilt i å forme europeernes identitet. Det kristne korset har alltid vært et tegn på Guds kjærlighet, enhet og gjestfrihet overfor hele menneskeheten, sier Vatikanets talsperson Federico Lombardi.

Italienske politikere misliker også dommen sterkt. Utdanningsminister Mariastella Gelmini sier at krusifikset er et "tradisjonssymbol" og ikke et symbol på katolsk kristendom.

Kilde: BBC

Les mer:

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook