Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kvinnene som slutter seg til IS/Daesh er ofte blitt presentert som storøyde og naive, tiltrukket av spenningen som kampen gir, en framstilling som skjuler betydningen av deres eget engasjement, mener de britiske forskerne. (Illustrasjonsbilde)
 Foto: NTB Scanpix/Microstock

Kvinnene som slutter seg til IS/Daesh er ofte blitt presentert som storøyde og naive, tiltrukket av spenningen som kampen gir, en framstilling som skjuler betydningen av deres eget engasjement, mener de britiske forskerne. (Illustrasjonsbilde) Foto: NTB Scanpix/Microstock

– IS-kvinner er heiajenter, ikke ofre

Kvinnene som danner baktroppen til den militante terrorgruppa IS, er oftere aktive sympatisører enn passive ofre, mener forskere.

Publisert:

Kvinnene er i stor grad drevet av det samme ideologiske engasjementet som mannlige IS-krigere, viser en fersk britisk forskningsrapport.

Anslagsvis 550 kvinner har dratt til Irak og Syria for å melde seg til tjeneste hos Den islamske staten (IS). De får som regel ikke delta i selve krigføringen, men er forventet å gifte seg med IS-krigerne, gjøre husarbeid og føde barn. Samtidig driver de aktiv propaganda, sier ekstremistekspert Ross Frenett ved Institute for Strategic Dialogue (ISD), en av forskerne bak rapporten "Becoming Mulan? Female Western Migrants to ISIS".

– Den voldelige språkbruken og troen på saken er like sterk blant kvinnene som den vi finner hos mennene, framholder han.

Ikke ofre

At kvinner går inn i terroristers rekker, er ikke nytt, og mye har vært skrevet om såkalte jihadist-bruder og svarte enker. Men de er ofte blitt presentert som storøyde og naive, tiltrukket av spenningen som kampen gir, en framstilling som skjuler betydningen av deres eget engasjement, mener de britiske forskerne.

De har fulgt hundrevis av kvinnelige IS-sympatisører på sosiale medier. Rapporten fokuserer imidlertid på 12 kvinner fra Østerrike, Storbritannia, Canada, Frankrike og Nederland som nå lever med IS i Irak og Syria.

Disse kvinnene er ingen ofre, fastslår forskerne. Noen av dem uttrykte klar støtte da den amerikanske journalisten Steven Sotloff ble halshogd i begynnelsen av september i fjor.

– Jeg skulle ønske det var meg som gjorde det, sier en av dem.

– Jeg håper Allah vil la meg drepe USAs grisesoldater med deres egne våpen, sier en annen.

Aktiv rekruttering

– Frykten er at når IS blir drevet tilbake, noe vi alle håper de vil, vil kvinnene i større grad bli trukket inn i den voldelige kampen, sier Frenett.

IS-kvinnene gir også råd og støtte til andre kvinner som tenker på å bli med i IS.

– De driver aktivt med rekruttering av kvinner og gir råd om hvordan de skal komme seg til IS-kontrollerte områder, sier Frenett.

– Og de er en viktig heiagjeng for gjennomføring av terrorangrep i sine hjemland, påpeker han.

I Storbritannia snakker radikaliserte kvinner med hverandre om å gjennomføre et angrep i hjemlandet, sier Melanie Smith ved International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) ved King's College i London, som følger aktivitetene til rundt 70 kvinnelige IS-medlemmer.

Stereotyper

– De er frustrerte over at de ikke kan dra ut og kjempe. Overfor hverandre antyder de at de kan finne på noe annet her hjemme, sier hun til avisa The Observer.

Rapporten utfordrer stereotypien om at muslimske kvinner er underdanige og styrt av sine menn, mener professor Jayne Huckerby ved Duke University School of Law.

– De blir drevet inn i armene til grupper som IS av de samme grunnene som mennene: eventyrlyst, ulikhet, fremmedgjøring og engasjement for saken, skriver hun i en kommentar i avisa The New York Times. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus