Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Guvernør Chet Culver (D) ville ikke kommentere hvorvidt ateistgrupper bør ha samme rett som kristne til å annonsere på busser.

Guvernør Chet Culver (D) ville ikke kommentere hvorvidt ateistgrupper bør ha samme rett som kristne til å annonsere på busser.

Iowa-guvernør (D) opprørt over ateist-reklame

"Tror du ikke på Gud? Du er ikke alene" var annonseteksten. Det ble for sterkt for den demokratiske guvernøren i Iowa, Chet Culver.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2009 kl 12:00

I forrige uke ble en bussreklame med teksten "Don't believe in God? You're not alone" fjernet av busselskapet DART i Des Moines, Iowa, USA.

Årsaken var etter sigende en strøm av klager, og at reklamen "aldri ble godkjent i utgangspunktet". Det var den lokale ateistorganisasjonen Iowa Atheists and Freethinkers som hadde bestilt den.

Iowas guvernør Chet Culvers sa i en kommentar til Des Moines Register at han hadde full forståelse for at reklamen ble fjernet.

- Jeg ble personlig opprørt over teksten, og jeg kan forstå hvorfor andre innyggere i Iowa også ble støtt av den. Dette kommer nok til å bli en kamp i rettssalen, sa Culver.

Han avviste i tillegg spørsmål om ateistgrupper bør ha samme ytringsfrihet som kristne når det gjelder å annonsere på busser.

Full retrett for busselskapet

Sensuren gikk ikke upåaktet hen, og dagen etter var det duket for oppvaskmøte mellom busselskapet DART og Iowa Atheists and Freethinkers. Resultatet ble full retrett fra busselskapet.

I en forklaring skriver daglig leder Brad Miller at busselskapet likevel vil akseptere annonser som "kan være kontroversielle og støtende for noen", men som likevel er "lovlige og beskyttet av innbyggernes sivile rettigheter".

- Des Moines-regionen og delstaten Iowa jobber med å styrke sitt omdømme som et sted der man aksepterer mangfold og nye ideer, og der man skal opptre sivilisert selv i møte med de mest kontroversielle ideer, som for eksempel ekteskap mellom to av samme kjønn, legger han til.

- Kun et utstrakt hånd

Bloggeren Trina Hoaks synes det er helt ufattelig at guvernør Culver kunne bli "opprørt" over en såpass beskjeden annonse.

- Hvordan i all verden kan denne annonseteksten være opprørende? Resultatene av orkanen Katrina eller blodige drapsofre på ettermiddagsnyhetene er opprørende. Men dette er jo bare en utstrakt hånd til andre ikke-troende. Jeg lurer på om guvernøren ville ha blitt like opprørt over en annonse der det stod "Tror du på Gud? Du er ikke alene", spør Hoaks.

Hun får støtte i kommentarfeltet.

- Hvis man blir opprørt over dette, blir man opprørt over at det i det hele tatt finnes ateister, skriver signaturen "Echidna".

- Du trenger ikke være opprørt over oss

Iowa Atheists and Freethinkers har sendt et brev til Iowa-guvernør Culvers der de skriver at de er skuffet over at han har tatt stilling i en slik kontroversiell sak.

- Hvis du hadde tatt en prat med oss, ville du funnet ut at vi, på tross av vår ikke-tro, ikke er noen man trenger være opprørt over, understreker ateistgruppa overfor guvernøren.

Ateistbussene i London startet det hele

Siden de første ateistbussene begynte å rulle i Londons gater i januar i år, har ideen om å samle inn penger til offentlige ateistreklamekampanjer spredt seg over store deler av den vestlige verden. Du kan se en oversikt her.

Både Sverige og Finland har hatt sine kampanjer, men her i Norge har vi ikke sett noe ennå. Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile har imidlertid sagt at dette "er et stunt forbundet har på lager".

Ateistkampanjene har skapt en del kontroverser rundt om. I Australia ble en kampanje stoppet fullstendig. Etter en lang runde med krangling, har et busselskap på Tasmania nå endelig akseptert ateistreklamene.

Det har også vært bråk rundt tilsvarende kampanjer i Sveits, Kroatia og Italia, ifølge en den britiske Atheist Bus Campaign.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook