Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hit må HEFs fylkesleder i Rogaland begi seg på valgdagen. Varden kirke på Storhaug i Stavanger brukes som stemmelokale.

Hit må HEFs fylkesleder i Rogaland begi seg på valgdagen. Varden kirke på Storhaug i Stavanger brukes som stemmelokale.

Inviterer til stortingsvalg i kirka

Fem av Stavangers kirker skal brukes som valglokale i høstens stortingsvalg. - Kirkene er fellesbygninger som alle kan oppsøke, sier ordfører Leif Johan Sevland (H).

Publisert:

Sist oppdatert: 01.09.2009 kl 08:39

I forrige uke skrev vi om Linda Dahl Henriksen som protesterte mot at en av valgkretsene i Østre Toten kommune skal holdes i "bygdestua på Hoffsvangen" - et hus der menigheten har vært byggherre, og som oppfattes som et menighetshus av de aller fleste.

I Stavanger kommune går de imidlertid lenger. Blant stemmelokalene i rogalandsbyen finner vi menighetshuset på Våland, bedehuset på Vassøy, samt kirkene Varden, Hillevåg, Tjensvoll, Stokka og Madlamark. Se hele oversikten her.

Det er 22 valgkretser i Stavanger kommune. Sju av dem avholder valget i et menighetshus, bedehus eller kirke.

HEF-leder må stemme i Varden kirke

Leder i Rogaland Human-Etisk Forbund, Sara Mauland, er opprørt over praksisen. Hun skal selv avlegge sin stemme i Varden kirke.

- Jeg synes dette er helt vanvittig. Det virker som om Stavanger kommune prøver å få folk til å gå i kirken minst to ganger i året. Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke kan holde valget i nøytrale lokaler som de fleste andre kommuner, sier hun.

Mauland tror ikke dette direkte hindrer noen fra å stemme, men understreker at det gjør noe som skal være felles og inkluderende, til noe som skiller folk og oppfattes ekskluderende.

- Et offentlig valg er felles for alle, og bør holdes i nøytrale lokaler. Men i Stavanger holdes det i lokaler der noen føler seg "hjemme", mens andre er "på besøk". Det er nok av skoler, sykehjem og andre offentlige fellesbygninger å ta av, så hvorfor må de absolutt bruke kirkene, spør hun.

Ikke noe nytt

Det er ikke noe nytt at Stavanger kommune holder offentlige valg i kirker. Det har vært slik i lang tid. Human-Etisk Forbund i Rogaland har ikke gjort noe med saken ennå. Men nå ønsker fylkeslagsleder Mauland å ta tak i saken.

- Jeg kommer til å ta det opp på første møte. Dette er en sak som det er lett å glemme fordi den bare kommer opp annethvert år. Men nå skal vi altså ta tak i det, lover hun.

- Kirker er fellesbygninger

Leder av valgstyret og ordfører i Stavanger, Leif Johan Sevland (H), skjønner ikke at det kan være noe problem å bruke kirker, menighets- og bedehus som valglokaler.

- Jeg har aldri før hørt noen som har protestert på dette. Kirkene er fellesbygninger som alle kan oppsøke. Da kan det vel heller ikke være noe problem å bruke dem som valglokale, sier han til Fritanke.no.

- Alle er jo ikke statskirkemedlemmer, og noen har til og med et problematisk forhold til kristendommen. Har du forståelse for at disse kan føle seg fremmedgjort når de tvinges til å stemme i en kirke?

- Jeg håper da ingen føler det slik. Det har jeg ihvertfall ikke fått noen signaler om tidligere. Slik jeg ser det er kirken en fellesbygning som kan brukes som valglokale på samme måte som en skole eller andre offentlige bygninger. Så enkelt er det, sier Sevland.

Mest kirkebruk i Stavanger
I Stavangers nabokommuner Randaberg og Sandnes er det ingen kirker eller menighetshus i bruk under valget. I Sola kommune finner vi ett bedehus på lista over i alt ti valglokaler.

Fritanke.no har fått tips om at stortingsvalget avholdes i kirker og gudshus i andre kommuner også, blant annet i Tysnes, , Nøtterøy og Kristiansand.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook