Kontakt
- Det nærmer seg økonomisk svindel når noen tjener penger på din person og du ikke engang får melding om det, sier Marianne Spor til lokalavisa i Horten, Gjengangeren, i dag.
Flytter du til Island og ikke aktivt oppgir livssyn, blir du automatisk registrert som medlem i den islandske statskirken. Det fikk Marianne Spor merke.
Even Gran
Publisert: 28.09.2010 kl 15:01
Sist oppdatert: 25.08.2016 kl 14:06
Det er ikke bare den norske statskirken som fører opp medlemmer uten å gi beskjed. Tradisjonen blir også fulgt opp av Islands folkekirke. Det har norske Marianne Spor fått merke. Hun bodde nemlig på Island i to år, mellom 1988 og 1990. Hun var folkeregistert på Island mens hun bodde der.
I år, 20 år etter hun kom hjem, oppdaget hun konsekvensen av det. Spor var ikke medlem av noe norsk tros- eller livssynssamfunn da hun bodde på Island, heller ikke Den norske kirke. For rundt tre år siden meldte hun seg inn i Betel-menigheten i Horten. De to første årene fikk Betel den rettmessige offentlige støtten for Spor, men så var det slutt.
- I sommer ble jeg kontaktet av registeransvarlig hos Betel om at jeg var dobbeltoppført. Dette syntes jeg var underlig, og tok kontakt med Brønnøysundregisteret for å finne ut hvem som hadde registert meg uten å si fra. Det viste seg å være den islandske statskirkens avdeling i Norge, sier Marianne Spor til Fritanke.no.
Hun tok kontakt med dem og spurte hvordan dette kunne henge sammen. Da fikk hun vite at den islandske statskirkens norgesavdeling nettopp hadde fått overført lister med oppdatert informasjon over medlemmer av Islands folkekirke bosatt i Norge. Marianne Spor var en av dem.
Spor reagerer på at dette blir gjort uten at noen av de involverte får beskjed.
- Jeg oppdaget jo dette fordi jeg er medlem i et annet trossamfunn. Dermed kunne jeg rydde opp. Men jeg tenker på alle de som ikke er medlem noe annet sted. Hvordan skal de få greie på dette? Jeg synes det er respektløst bare å føre opp mennesker på denne måten uten å spørre, sier hun.
Sekretær for Den Islandske Menighet i Norge, Inga Erlingsdottir, sier til Fritanke.no at alle utlendinger som blir folkeregistert på Island, automatisk blir oppført som medlemmer i Islands folkekirke (den islandske statskirken) hvis de selv ikke oppgir noe annet.
- Ja, slik er det. De må selv si fra hvor de vil stå. Hvis ikke blir det folkekirken, sier hun.
Erlingsdottir forteller at Den Islandske Menighet i Norge, i likhet med alle sokn i Islands folkekirke, jevnlig får tilsendt oppdatert informasjon fra folkeregisteret på Island. Ved hjelp av disse listene kan de se hvilke personer (islendinger, nordmenn eller andre) som har flyttet til Norge etter å ha vært folkeregistrert på Island. Listene hjelper dem også til å stryke medlemmer som forlater Norge.
- De innflytterne som er avmerket som folkekirkemedlemmer blir automatisk ført inn som medlemmer hos oss, som er et sokn i islandske folkekirken, og søkt offentlig støtte for. Sist vi fikk oppdaterte lister var i mars i år. Før dette hadde vi ikke oppdatert medlemsregisteret på ganske lenge, så det var ganske mange nye som kom inn i år, forteller Erlingsdottir.
Hun understreker at det ikke er noe problem å bli strøket som medlem.
- Hvis noen tar kontakt og ber om å bli strøket fra registeret, sender vi dem et utmeldingsskjema og så er det i orden, forteller Erlingsdottir.
- Men hvordan får den det gjelder beskjed om at vedkommende er registrert hos dere?
- Vi sender ut nyhetsbrev og invitasjon til gudstjenester til våre medlemmer. Så antar vi at de som mener seg feiloppført tar kontakt, sier hun.
- Norske myndigheter sender dere lister over medlemmer som er dobbeltoppført hos dere og andre steder. Gjør dere noe for å ta kontakt med dem?
- Nei, det gjør vi ikke. Vi satser som sagt på at de tar kontakt selv. Uansett får vi jo ikke statsstøtte for disse dobbeltoppførte medlemmene, sier hun.
Erlingsdottir ser ikke hvordan de ellers skulle klare å holde orden på medlemsmassen.
- Vi er nødt til å gjøre det på denne måten. Alle medlemmer i den islandske folkekirken skal automatisk være medlemmer hos oss. Hvis det er feil på Island, blir det feil her også. Samkjøringen her i Norge hjelper oss jo til å rydde opp, og det er jo bra, sier hun.
Erlingsdottir legger til at Den islandske kirke i Norge har hatt en sterk medlemsvekst de siste årene, ettersom mange islendinger har emigrert til Norge på grunn av finanskrisen. I dag har trossamfunnet rundt 5500 medlemmer.
Den tidligere svenske statskirken, Svenska kyrkan, har en tilsvarende ordning som islendingene. Fritanke.no har skrevet om dette tidligere.
Den norske kirke har ingen slike utenlandsavdelinger.
- De av våre medlemmer som flytter utenlands forblir medlemmer lokalt i Norge, men merkes som "utflyttet". De eneste utenlandsavdelingene våre er sjømannskirkene, men her er det ingen som er medlemmer, sa Morten Syversen ved Den norske kirkes medlemsregister til Fritanke.no i 2008.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.