Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile er ikke overrasket over at flertallet er i flertall og at de vil ha skolegudstjenester. - Det visste vi fra før, sier hun.
 Foto: HEF

Kristin Mile er ikke overrasket over at flertallet er i flertall og at de vil ha skolegudstjenester. - Det visste vi fra før, sier hun. Foto: HEF

– Ingen nyhet at flertallet er i flertall

Vårt Land har i dag et oppslag om at 7 av 10 nordmenn støtter skolegudstjenester. – Dette betyr at veldig mange flere enn oss mener skolegudstjenester er problematisk, sier en fornøyd Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2013 kl 11:24

Vårt Land kunne i dag annonsere at "7 av 10 nordmenn vil ha skolegudstjenester". Oppslaget kom på grunnlag av en undersøkelse der avisa stiller følgende spørsmål:

«Utdanningsdirektoratet sier ja til gudstjenester i skoletiden så lenge det er full anledning til fritak, så lenge de andre elevene får et fullverdig alternativ og så lenge gudstjenesten ikke fungerer som skoleavslutning. Er du enig eller uenig i direktoratets holdning, eller har du ingen mening om dette?»

Når alle disse forutsetningene er på plass, er 68 prosent enig i Utdanningsdirektoratets holdning. 14 prosent er uenig, mens 17 prosent vet ikke.

Fornøyd Mile

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er fornøyd med resultatet. Hun mener resultatet viser at langt flere enn Human-Etisk Forbunds 82.000 medlemmer mener skolegudstjenester er problematisk.

– 14 prosent er enig med oss. Det tilsvarer rundt to elever i hver eneste skoleklasse i Norge. Hvis vi tar med "vet ikke"-gruppa, blir det enda flere. Dette er et stort mindretall som majoriteten er nødt til å ta hensyn til, sier Mile.

Hun presiserer at hele poenget med menneskerettigheter er at det skal være grenser for majoritetens mulighet til å træ sine tradisjoner og kultur ned over en minoritet.

Mile har også en kommentar til måten spørsmålet er stilt på.

– Vårt Land har pakket inn spørsmålet sitt i så mange forutsetninger at man kan lure på hvor mange som ville ha svart ja hvis de ganske enkelt hadde blitt spurt om de er for eller mot skolegudstjenester pr. prinsipp, sier Mile.

– Ingen nyhet at de er i flertall

Hun understreker at det eneste Vårt Land har funnet ut i denne undersøkelsen, er noe vi alle visste fra før, nemlig at majoriteten er majoritet, og at de synes det er greit med skolegudstjenester.

– Vi vet at de er i flertall. Det er jo nettopp det som er poenget. Det som er oppsiktsvekkende i denne undersøkelsen er jo faktisk at det ikke er flere enn 68 prosent som støtter skolegudstjenester under de formildende omstendighetene som avisa har lagt inn. Husk at over 80 prosent i Norge er medlem i et kristent trossamfunn, hvis vi teller med frikirkeligheten. Det betyr at det også finnes en del kristne ikke ønsker å presse sin tradisjon over på andre, sier hun.

Et annet poeng Mile trekker fram, er at Vårt Land har basert spørsmålet på forutsetninger som viser seg ikke å stemme i virkeligheten.

– I realiteten svarer jo egentlig folk at de ikke støtter skolegudstjenester. For det er jo ikke sånn at alt er på stell når det gjelder likeverdige og ikke-diskriminerende alternativer til skolegudstjeneste. Vi får hele tiden inn historier om grove overtramp mot retningslinjene. Det gikk jo blant annet fram av artikkelen som Fritanke.no la ut tidligere i dag, sier hun.

Øvinger og "vandringer"

Kristin Mile synes det er et problem at samarbeidet mellom offentlige skoler/barnehager og Den norske kirke er i ferd med å utfolde seg på flere områder enn kun den tradisjonelle skolegudstjenesten.

– Øvinger til skolegudstjenester og disse "vandringene" til jul, påske og pinse, er kontaktflater mellom kirken og skole/barnehage som ikke er viet så mye oppmerksomhet. Slik jeg ser det, er dette noe man skal ha full fritaksrett fra, med krav på likeverdig alternativ og ikke-diskriminerende undervisning. Disse "vandringene" spesielt minner meg om et slags kirkebesøk i forkledning, så her er det viktig at foreldrene følger godt med, sier Mile.

Flertall i alle partier

Undersøkelsen viser at det er flertall i alle politiske partier for skolegudstjenester under de premissene Vårt Land har satt. Størst er støtten i Krf. Her er 90 prosent for. Lavest er den i SV. Her er 54 prosent tilhengere av skolegudstjenester hvis statens retningslinjer følges.

Oppslutningen i andre partiene er som følger:
Frp: 66%
Høyre: 69%
Venstre: 64%
Senterpartiet: 67%
De Grønne: 68%
Arbeiderpartiet: 74%

Støtten til skolegudstjenester er lavere blant de unge. I aldersgruppen under 30 år sier 62 prosent at skolegudstjenester er greit, mot 75 prosent for de over 30 år. Samlet sett blir dette 68 prosent.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus