Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Ingen feiring av Verdens humanistdag i Norge

I dag er det Verdens humanistdag. Den feires i en lang rekke land verden over. Men ikke i Norge.

Publisert:

Verdens humanistdag er en feiring av livssynshumanismen. Den er lagt til 21. juni - dagen for sommersolverv på den nordlige halvkule. Dagen ble startet av amerikanske humanister på 80-tallet. Etterhvert ble American Humanist Association og den internasjonale humanistunionen IHEU enige om at dagen skal feires den 21. juni, samme dag som sola snur.

Verdens humanistdag har imidertid aldri blitt markert i Norge. Heller ikke i år. Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, forteller at dette aldri har vært tema for Human-Etisk Forbund.

– Vi har ingen tradisjon for å markere Verdens humanistdag, og jeg kan heller ikke huske at noen har ment at vi burde gjøre det. Det har rett og slett ikke vært et tema. Human-Etisk Forbund har heller valgt å legge vekt på FN-dagen, sier hun.

- Kan det bli aktuelt å gjøre mer ut av dagen?

- Det vet jeg ikke. Våre lokal- og fylkeslag må jo gjerne markere dagen hvis de ønsker, men hvis vi skal gjøre noe mer samlet på det, så får vel hovedstyret ta stilling til det. Men det har virkelig ikke vært noe tema for oss, sier hun.

Forbundet har imidlertid en viss tradisjon for å markere sommersolverv, som jo er på samme dag. I dag arrangeres sommersolvervsmarkeringer i HEF-regi i Oslo, Molde og på Modum, ifølge forbundets aktivitetskalender.

– Det kan jo tenkes at Verdens humanistdag kanskje kan knyttes tettere til disse solsnu-feiringene, undrer Mile.

Markeringer over hele verden

Verdens humanistdag er kanskje ikke verdens største og mest innarbeidede festdag, men likevel er det i dag markeringer i så ulike land som USA, Canada, Russland, New Zealand, Nederland, Sveits, Slovakia, Storbritannia, Danmark, Belgia og Filippinene.

Det er IHEU som har samlet sammen informasjon om markeringene i ulike land. De slår fast at det er stor variasjon på hvordan dagen markeres.

President i IHEU, Sonja Eggerickx, er fornøyd med at stadig flere velger å markere dagen, og trekker fram at Verdens humanistdag også markeres i India, som i disse dager er rammet av flom på grunn av monsunregnet.

Sjekk hvordan dagen markeres i Russland, New Zealand og andre land

Les mer om Verdens humanistdag på Wikipedia

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus