Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den indiske rasjonalisten Narendra Dabholkar ble drept i den indiske byen Pune tirsdag morgen.

Den indiske rasjonalisten Narendra Dabholkar ble drept i den indiske byen Pune tirsdag morgen.

Indisk rasjonalist drept

Tirsdag morgen ble en av Indias mest kjente rasjonalister, Narendra Dabholkar, drept av to menn på en motorsykkel i byen Pune. Politiet mistenker at det var et politisk motivert drap.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2013 kl 22:27

Narendra Dabholkar ble skutt fire ganger av to menn på en motorsykkel tirsdag morgen i byen Pune i den indiske staten Maharashtra. Dabholkar var ute og gikk morgenturen sin da det skjedde. Ruten hans skal ha vært kjent av drapsmennene, som stod og ventet på ham, melder den indiske nettavisen DNA.

Drapet kommer kort tid etter at myndighetene i staten Maharashtra lovet å innføre en ny lov mot overtro - en lov som Dabholkar har jobbet for å få gjennom.

Narendra Dabholkar var lege, og startet sitt arbeid for rasjonalisme og mot overtro på 80-tallet, og var godt kjent både i India og internasjonalt for sitt arbeid med å fremme kritisk, vitenskapelig tenkning i et land gjennomsyret av heksetro og kyniske "guruers" økonomiske utnyttelse av en lavt utdannet befolkning.

IHEUs internasjonale direktør, indiske Babu Gogineni, sier at den nye loven som Dabholkar arbeidet for, vil bli et kraftfullt verktøy for å bekjempe overtro som suger livskraften ut av det indiske samfunnet.

Regjeringen i Maharashtra mener drapet er planlagt og kritiserer politiet for ikke å ha greid å beskytte Dabholkar. Politiet har nå utlyst en belønning på én million rupi (ca. 100.000 kroner) til de som gir informasjon som fører til at gjerningsmennene blir tatt.

En sosial reformator

– Våre tanker vår til Dr. Dabholkars familie og de mange rasjonalistene og humanistene som jobbet sammen med ham i mange år. Narendra Dabholkars aktivisme dro ham over i politikken, men han var alltid en sosial reformator som var opptatt av å bekjempe urett, sier Sonja Eggerickx, president i IHEU.

Hun oppfordrer politiet til å gjøre hva de han for å oppklare dette grufulle mordet, og avdekke eventuelle koblinger til hans politiske arbeid.

Narendra Dabholkar samarbeidet med Sanal Edamaruku som var på besøk i Norge tidligere i år.

Les pressemeldingen fra IHEU

Les mer:

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus