Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik kunne det livssynsnøytrale seremonirommet på Elverum ha blitt, ifølge arkitekttegningene.

Slik kunne det livssynsnøytrale seremonirommet på Elverum ha blitt, ifølge arkitekttegningene.

Ikke seremonirom på Elverum med det første

Flertallspartiene i Elverum har ikke satt opp livssynsnøytralt seremonirom på økonomiplanen. Da spørs det om det blir noe av på en stund.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.12.2011 kl 20:11

I september meldte Fritanke.no at det ser ut til å bli bygget et livssynsnøytralt seremonirom på Elverum. Dette er noe Human-Etisk Forbund, Elverum og omegn lokallag, i lang tid har kjempet for.

Den politiske viljen er der, men nå viser det seg at det kun er Ap og SV som har satt opp de 17 millionene bygningen skal koste på sin økonomiplan fram mot 2015. Og det er ikke de som bestemmer. Elverum styres av en sentrum-høyre koalisjon som ikke har satt av noe penger. Dermed ser det ikke ut til å være politisk flertall til å bygge seremonirommet med det første.

Varaordfører i Elverum, Arnfinn Uthus (Sp) er svært positivt innstilt til at kommunen skal få et slikt seremonirom, men har tydeligvis ikke nådd gjennom i forhandlingene med sine flertallspartnere i kommunen.

I mars vedtok kommunestyret å bruke 240.000 kroner på å utrede et livssynsnøytralt seremonilokale. Resultatet ble lagt fram i september, og det var allmenn politisk tilslutning til ideen. Men så ble altså foten satt ned under budsjettbehandlingen.

Kirken er imot

Den norske kirke er negativ til planene. Det nye livssynsnøytrale seremonirommet skal nemlig bygges på en tomt som grenser inn til gravlunden rundt Elverum kirke. På denne tomta ligger det i dag en barnehage, Svenskebyveien barnehage. Det er denne barnehagen som er tenkt bygget om til seremonilokale, inkludert kjøle- og venterom.

Prost Sevat Lappegard ønsker seg barnehagetomta til en framtidig utvidelse av gravlunden. Et livssynsnøytralt seremonilokale på denne tomta vil båndlegge viktig gravlundsareal, slik han ser det. Prosten ønsker derfor at saken blir utsatt, og at seremonilokalet heller kan bygges et annet sted.

– Jeg er av den oppfatning at dette spøsmålet fortjener en annen løsning og en mer seriøs behandling enn den har fått så langt, sier Lappegard til Lokalavisa Sør-Østerdal.

Har ikke gitt opp

Tom Spjældnes fra Human-Etisk Forbund, Elverum og omegn lokallag, er skuffet over utviklingen.

– Jeg er skuffet over at det ikke ser ut til å være politisk flertall for å bevilge penger i denne omgangen. Men jeg har ikke gitt opp. En mulighet er å finansiere lokalet gjennom Elverum kommunale industribygg. Hvis det ikke går, har vi selvsagt et håp om at flertallspartiene vil ombestemme seg neste år, sier Spjeldnæs.

Han er fornøyd med at politikerne er samlet om at de ønsker seg et livssynsnøytralt seremonilokale på tomta til Svenskebyveien barnehage. Prost Lappegard har altså ikke politikerne med seg i saken.

Alle kan bruke lokalet

Human-Etisk Forbund har i lang tid kjempet for at Norges kommuner bør bygge livssynsnøytrale seremonilokaler. Tanken er at lokalet er fleksibelt, slik at det kan brukes av alle tros- og livssynsretninger, også Den norske kirke.

Forskjellen blir bare at den religiøse symbolikken blir mobil og kan fjernet hvis for eksempel Human-Etisk Forbund skal holde en gravferd der.

Les mer her.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.