Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I 2006 spurte HEF i en annonsekampanje hva Stoltenberg gjorde i dette selskapet - sammen med statsledere i land som Sudan, Kuwait, Libya, Vatikanstaten. Svaret var at dette er blant få land i verden med fortsatt statsreligion. I 2008 ønsker Arbeiderpartiet fortsatt ikke å endre på dette.

I 2006 spurte HEF i en annonsekampanje hva Stoltenberg gjorde i dette selskapet - sammen med statsledere i land som Sudan, Kuwait, Libya, Vatikanstaten. Svaret var at dette er blant få land i verden med fortsatt statsreligion. I 2008 ønsker Arbeiderpartiet fortsatt ikke å endre på dette.

- I skammekroken internasjonalt

- Det er pinlig å være norsk når man i 2008 - i et sosialdemokratisk parti som er for likebehandling på alle andre områder - argumenterer for fortsatt...

Publisert:

Sist oppdatert: 22.02.2008 kl 12:55

- Det er pinlig å være norsk når man i 2008 - i et sosialdemokratisk parti som er for likebehandling på alle andre områder - argumenterer for fortsatt statskirkeordning, sier fagsjef Bente Sandvig (HEF) om dagens Giskelekkasjer.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert: 22.2.2008

Giskes fortrolige notat om statskirkens framtid, som i dag er lekket til VG, gir Human-Etisk Forbund gjennomslag for to viktige krav - nemlig bortfall av kravet om kirkemedlemskap for 50 prosent av statsrådene og lovfesting av livssynsnøytrale seremonirom. Det siste er noe som skaper glede i Humanismens hus. Men disse forslagene hjelper likevel lite på velvilligheten hos forbundet når det samtidig igjen blir klart at det ligger i kortene en grunnlovsfestet særstilling for kirka og at statens ansvar for å finansiere kirka nedfelles samme sted, samtidig som Giske fortsatt vil utnevne biskoper. I tillegg til at kongen fortsatt skal bekjenne seg til den evangelisk-lutherske tro.

- Makan til bakstreversk politikk, er dommen fra fagsjef i HEF og medlem i utvalget som la fram sin innstilling om statskirkeordningens framtid i 2005, Bente Sandvig. Forslagene fra det utvalget (Gjønnes-utvalget) er forøvrig i all hovedsak lagt i skuffen av Giske.

- Men det er ikke noen overraskelser her, for dette er de signalene vi har fått hele tiden. Men det er desto mer skuffende. Det er pinlig å være norsk i verdensmålestokk når man i 2008 - i et sosialdemokratisk parti som er for likebehandling på alle andre områder - argumenterer for fortsatt statskirkeordning og dermed går inn for forskjellsbehandling på livssynsområdet. Det tror jeg ikke man finner mange andre steder i verden, i hvert fall ikke i land vi ønsker å sammenligne oss med, sier Sandvig.

- Det plasserer oss i skammekroken internasjonalt.

- Med tanke på regjeringens politiske flertall i Stortinget, tror du løpet er kjørt for endringer i statskirkeordningen i denne omgang?

- Det er jo da å håpe at de kommer på bedre tanker. For regjeringen har i hvert fall mye større politisk handlingsrom enn dette. Både ut fra høringen og stemningen i Stortinget kan de gå lenger enn dette.

- Tatt i betraktning disse siste signalene, hva blir det viktig for HEF å gjøre nå?

- Det er begrenset hva vi kan gjøre, men det er klart at vi må snakke med alle gode krefter som kan stå sammen for å føre oss i hvert fall i en litt mer riktig retning. Det er for eksempel helt uakseptabelt at Regjeringen skal fortsette å utnevne biskoper. Det får vi kjeft for fra OSSE, som legger vekt på at hvis menneskerettigheter og religionsfrihet skal respekteres, må alle ha rett til å utnevne sine religiøse ledere selv.

Hva som er den smarteste strategien er Sandvig rett og slett usikker på.

- I den situasjonen her, vil kirka og livssynsminoritetene ha mange felles interesser i å komme litt lenger enn Giske har gått i denne omgangen. Det er grunnlag for noen brede allianser mot denne formen for politikk.