Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Programmet De syv dødssyndene provoserer mange kristne. Foto: TV2

Programmet De syv dødssyndene provoserer mange kristne. Foto: TV2

- Hvor er Vebjørn Selbekk nå?

#- Hvor er ytringsfrihetens kompromissløse hvite ridder, redaktør Selbekk nå, spør HEFs pressesjef Jens-Brun Pedersen. Han undrer seg over at Selbekk ...

Publisert:

Sist oppdatert: 08.11.2007 kl 10:15

- Hvor er ytringsfrihetens kompromissløse hvite ridder, redaktør Selbekk nå, spør HEFs pressesjef Jens-Brun Pedersen. Han undrer seg over at Selbekk så langt har forholdt seg taus når kristenfolket roper på sensur av TV2-programmet De syv dødssyndene.

Tekst: Even Gran
Publisert: 8.11.2007

- Selbekk ropte høyt ut om ytringsfrihet da det var han selv som hadde satt Muhammed-tegninger på trykk. Men når hans egne truer med en boikott som setter ytringsfriheten i fare, er han taus. Det tyder på doble standarder fra en person som ofte blir framstilt som kristen-pressens hvite ridder for ytringsfrihet, sier Jens Brun-Pedersen, pressesjef i HEF og for tiden stedfortredende generalsekretær.

Til Dagbladet.no sier Brun-Pedersen at de kristenfundamentalistiske kreftene man ser i sving i denne saken minner mistenkelig om muslimske grupperinger som roper på sensur av kunstneriske uttrykk.

- Det er svært trist at nærings-drivende er så feige at de bøyer av for denne formen for press, sier han.

Overfor Fritanke.no legger han til at det er legitimt å påvirke annonsører, men at denne aksjonen for å få annonsørene til å trekke seg er svært lite høyverdig. Han er også skremt over hvor lett enkelte av dem gir etter.

Annonsører trekker seg
Utspillet til Brun-Pedersen har sin bakgrunn i reaksjoner på programmet De syv dødssyndene på TV2. I programmet skal Kristopher Schau prøve å bryte alle de sju dødssyndene, og hvis Gud ikke til slutt griper inn og sender ham til helvete, finnes verken Gud eller helvete, ifølge Schau.

I det første programmet var hensikten å begå "forfengelighet", og seerne kunne se Schau operere inn et hake-implantat, og få satt botox-sprøyter i panna mot rynker.

Mange kristne har reagert sterkt på programmet, og i skrivende stund har rundt 19.000 underskrifter blitt samlet inn mot programmet på nettstedet Opprop.no. Mange kristne truer også med boikott av de som annonserer i tilknytning til programmet. Dette har igjen ført til at Expert, Maxbo, Opplysningen 1881 og nå til slutt Disney-konsernet har trukket sine annonser fra programmet.

Kristenfolket har størst oppslutning

Dette har fått motkreftene på banen. Et mot-opprop er allerede lansert, både på Opprop.no og på Facebook. Men så langt samler ytringsfrihetens forsvarere i denne saken langt færre underskrifter enn de kristne. Kun rundt 3700 underskrifter er samlet inn på Opprop.no, mens nær 5000 har meldt seg inn i en støttegruppe på Facebook.

På nettdebatten til Dagbladet.no går debatten friskt. Her er det mange som oppfordrer til boikott av de bedriftene som har trukket sine reklamefilmer etter press fra de kristne.

- Jeg har nå sendt en e-post til Expert med beskjed om at jeg akter å boikotte deres butikker på grunn av deres knefall for ekstremistene i dette landet. Jeg oppforder alle som ønsker en fri og uavhengig presse til å gjøre det samme, skriver brukeren "olege".

Det lyktes ikke Fritanke.no å få en kommentar fra Vebjørn Selbekk på torsdag eller fredag, men Selbekk uttalte seg om saken på lørdag.