Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Årets humanist-prisvinner Bernt Hagtvet. Foto: Sebastian Ludvigsen

Årets humanist-prisvinner Bernt Hagtvet. Foto: Sebastian Ludvigsen

Humanistprisen til Bernt Hagtvet

Humanistprisen 2006 tildeles Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap. - Prisen blir gitt for hans klare markering av en humanistisk posisjon i spørs...

Publisert:

Sist oppdatert: 20.09.2006 kl 13:50

Humanistprisen 2006 tildeles Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap.
- Prisen blir gitt for hans klare markering av en humanistisk posisjon i spørsmål som gjelder demokrati, menneskerettigheter, ånds- og ytringsfrihet og likeverd for mennesker av ulik tro og kulturbakgrunn, heter det i begrunnelsen fra juryen.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert 20.9.2006

Årets humanistpris går til professor Bernt Hagtvet (60). Han er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og har lenge vært en aktiv deltaker i samfunnsdebatten.

Prisen blir gitt for hans klare markering av en humanistisk posisjon i spørsmål som gjelder demokrati, menneskerettigheter, ånds- og ytringsfrihet og likeverd for mennesker av ulik tro og kulturbakgrunn, heter det i begrunnelsen fra Hovedstyret i Human-Etisk Forbund, som deler ut prisen.

- Hvis du presser meg på å definere hva en humanistisk livsholdning er, så er den følgende: åpenhet, vilje til å endre synspunkt i lys av ny erfaring og ny kunnskap, generøsitet, positiv verdsettelse av forskjeller, ettersom det spesifikt menneskelige ligger i at vi er forskjellige, men skal ha like rettigheter. Alminnelig menneskelig anstendighet, som Orwell skrev så flott om, sa Hagtvet om sitt livssyn i et intervju med Fri tanke i 2002.

Hagtvet har faglig vært opptatt av ekstrembevegelsenes historie og sosiologi, demokrati- og menneskerettsstudier, folkemordstudier, norsk og europeisk fascisme og intellektuelle i politikken. Hans engasjement for menneskerettigheter kommer også til uttrykk i hans engasjement i Dreyfus-saken, som han har skrevet bok om. Dreyfus er et sentralt symbol for menneskerettighetene; ett menneskes rettigheter foran statens nytte.

I 1999 laget han radioserien "Humanisme i Norden" som ble sendt på NRK radio og som gikk i reprise nå i sommer. Han er medlem av styret for Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter og spilte en vesentlig rolle i etableringen av senteret.

I statuttene for Humanistprisen står det at "Human-Etisk Forbunds pris utdeles til enkeltperson, gruppe eller organisasjon som bidrar til fremme av de humanistiske idealer og prinsipper i FNs menneskerettighetserklæring".

Hagtvet blir den trettende personen som mottar Humanistprisen. Følgende har fått den tildelt tidligere:

1988 Johan Galtung
1989 Odd Grythe
1990 Anders Bratholm
1991 Nini Haslund Gleditsch
1992 Finn Carling
1993 NOAS v/Annette Thommessen
1994 Magne Raundalen
1995 Haagen Ringnes
1997 Finn Lie
1999 Karen-Christine Friele
2002 Odd Børretzen
2004 Eva Joly

Prisen består av et diplom og en sjekk på kr 50.000 og prisoverrekkelsen skjer først lørdag 14. oktober i Trondheim.